Gull og Corona

 

Gullprisen har fått vinger. Den har svevd til himmels. Det er fem år siden sist vi, hadde noe som var i nærheten av det vi har i dag.  Den har skutt fart, og ligger nå på omlag 1600 dollar per ounce. Den var riktig nok høyere i 2012, hvor den hadde toppen sin, som var på litt over 1812 dollar per unce. Man kan følge gullrpisen på goldprice.org Den kraftige stigningen i gullprisen er, det corona krisen som bidrar med. Hele verden “raser sammen” om man skal kunne si det på en dramatisk måte. Mennesker er i karantene, butikker holder stengt, kjøpesentre holder steng. Mennesker blir pålagt til og hold seg innendørs. Det er forbud mot og reise, og har man vært ute og reist, og kommer hjem i fra utlandet så må man være i karantene. Og dette foregår ikke bare i Norge, men også i resten av verden. Dette fører da til at, folk bruker mindre penger. Flyselskapene tjener mindre, restaurantnæringen tjener mindre, treningstudioene tjener mindre, butikkene tjener mindre, listen er lang, jeg kunne nevnt enda flere næringer som tjener mindre. Mange tjener ikke bare mindre, men mange står også i fare for og gå konkurs, på grunn av dette corona viruset. Så hvor skal man investere da?

Investorene ser etter det som kalles “trygge havner”. Når det er turbulent i verden, har råvareprisene en tendens til og stige. I forhold til Olje som er en råvare, men også er avhengig av forbruk, produksjon samarbeid og mennesker for og nevne noe. Er gull en vare som “bare er der”. Det vil ikke si at man ikke må utvinne gull, men gull har blitt brukt som en plass og plassere penger i turbulente og usikre tider. Og det har vi nå, som til de grader og det tiltrekker gullet seg, investorene. Både de erfarne og de nye, som profesjonelle og private. Har man kjøpt gull før denne krisen inntraff, for 6 måneder siden, hvor prisen låg på cirka 1300 dollar per unce, ville man sittet igjen med en fin profitt, alle rede. Det er uansett vanskelig og vite hva som vil skje med gullprisen i fremtiden, men denne tragiske krisen, vil være positivt for de som investerer i gull. Dette må ikke misforstås med at krisen er positiv. Men gullprisen stiger, i takt med usikkerheten. Men mange bruker gull nå som enten en hedge, mot det som skjer i markedet eller som ett supplement i sin portefølje.

I krise tid, er det en fordel og eie gull. I det “vanlige” om man skal kunne kalle, det det. Er det ikke like nødvendig, da kan det være like greit og eie aksjer. For forskjellen på gull og aksjer, er jo det at gull ikke gjør noe verdens ting. Gull produserer ingen, ting og det gjør ingen ting, bortsett fra og bare være gull. I motsetning til en aksje som gir deg foreeksempel rett på utbytte, og kan ekspandere selskapene sine finne nye måter og tjene penger på samt vokse på. Gull gjør ingen av de delene, men er for det meste kun brukt som en “spargris” hvor pengene kan ligge til det blir roligere. Det som allikevel er utfordringen, her er og vite når man skal kunne selge. Det er bestandig like krevende, men det ser dessverre ikke ut til at krisen kommer til og roe seg, og stabilisere seg med det første. Noe som kan være med på og fortsette og drive gullprisen videre oppover, noe som er bra for de investorene som har investert i gull, med tanke på hva som angår investerings biten her.

Det og kjøpe gull, er veldig enkelt. De fleste investorene kjøper, gull over nett. Enten via etf, aksjer eller andre verdipapirer. Men det finnes en annen, måte og investere i gull på. Og det er å kjøpe gull-barer. Eller gull-coins. De blir solgt i forskjellige “størrelser”/verdier. en unce 1/3, også videre. Om man ikke skulle ha muligheten og midler til og kjøpe en hel gull-bar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *