Uncategorized

En digital euro kan være på vei

En digital euro kan være på vei

En digital euro kan være på vei. Hvis et forslag fra medlemmer av Den europeiske sentralbanken og Europakommisjonen blir gjennomført. Kan en digital euro – en sentralbank digital valuta (CBDC) – være på vei.

Viktige poeng

Europeiske regulatorer har foreslått en digital euro. En digital euro vil være en sentralbank og en digital valuta som brukes sammen med kontanter.

Dette følger etter vedtaket av det banebrytende regelverket for kryprovaluta i fjor.

Forkjempere for den digitale euroen viser blant annet til en nedgang i bruken av fysisk kontanter. I en stadig mer digitalisert verden og behovet for at euroen holder følge med digitale fremskritt.

Forslaget sier at CBDC vil fungere

Forslaget sier at CBDC, vil fungere sammen med kontanter. Og begge parter er «fullt forpliktet til å sørge for at kontanter fortsatt blir fullt akseptert» i eurosonen.

Den digitale euroen

Den digitale euroen vil være uten transaksjonskostnader. Brukere vil kunne betale både online og offline ved bruk av en digital lommebok.

Et viktig forbehold i gruppens planer er å tilby en «høyere grad av personvern enn noen andre digitale betalingsmetoder». Gjennom offline lommebokfunksjonen.

Dette kan være et viktig spørsmål for kritikere av CBDC-er som har argumentert for at personvern vil gå tapt med en sentralstyrt statlig valuta. Europeiske lovgivere har sluttet seg til sine amerikanske kolleger i å innføre en større regulering i kryptosektoren. Med EU som vedtok Markets in Crypto Assets (MiCA) -loven i april.

Hva betyr dette for brukere og bedrifter

Hva betyr dette for brukere og bedrifter? En digital euro vil ha vidtrekkende implikasjoner for digital betalingssektoren, med Europakommisjonen som påpeker at «to tredjedeler av Europas digitale detaljhandelsbetalinger behandles av noen få globale selskaper.»

Digitale betalinger er ofte gjenstand for transaksjonsgebyrer som er høye for små bedrifter, og som kan videreføres til forbrukerne. Europakommisjonen anslår selv at digitale betalinger for små aktører kan variere mellom 1,5% og 5% per transaksjon. Med til tider en ekstra utgift i størrelsesordenen fem til 15 euro per transaksjon.

konkurranse

En digital euro uten transaksjonskostnader kan bidra til å lette byrden for brukere. Imidlertid kan andre betalingsleverandører som Apple (AAPL), PayPal (PYPL) eller kryptobørser. Møte konkurranse på grunn av de reduserte kostnadene for betalinger.

I en tale i november 2022 støttet også ECB-president Christine Lagarde en digital euro. Og sa at «ubackede varianter – som Bitcoin eller Ether – er for volatile til å fungere som betalingsmiddel.»

Snu det som har startet

Det skal mye til og snu det som har startet nå. Kryptomarkedet. De som alle rede har fått øynene opp for kryptovaluta, har investert eller skal investere, i den valutaen. Det er mange som føler seg sikrere ved krypotvaluta markedet. Siden de selv har en bedre kontroll på den valutaen de har investert i. Spesielt med tanke på Bitcoin. Som er en forutsigbar valuta, selv om at den har store svningniner. Man vet hva man får, og hva man har.

Til sammenlikning svinger også gull og sløvprisen med store sprang. Uten at det blir satt ut noe stort varsku av den grunn.

Det er bare noen få av grunnene til at det blir vanskelig og «ta igjen» kryptomarkedet. Det er enda ikke sagt hvordan den skal reguleres, kommer det foreksempel til og bli «trykket» opp digitale penger? Hvor mange euro har man tilgang til, skal markedet speile hverandre.

Det er en god løsning og innføre en digital euro, inn i en digital verden. Det kommer før eller senere. Men vist det er et forsøk på og forsøke å strupe, kryptomarkedet slik vi kjenner det i dag? Ja det vil være meget krevende.

Bitcoin blir sett på som gull

Cathie Wood, ser på bitcoin som en hedge mot inflasjon og en motgift mot deflasjon. Hun er ikke alene om og ha den meningen. Bitcoin, vil da fungere på samme måte som gull gjør i nå. Men, gull vil alltid være gull. Og kontanter vil alltid være kontanter. Det er kan sees på som det digitale gullet.

Men euroen som et tillegg eller alternativ til kontanter, det kan være en god idet. Spesielt med tanke på de yngre. Selv om at aldersforskjellen ikke spiller så utrolig stor rolle. Aker som er har to godt voksne menn på topp, satser og fullt ut på den nye teknologien.

Maniuplasjon

I forhold til den vanlige valutaen, så kan ikke Bitcoin manipuleres. Det er og noe som trekker store investorer. Når Bitcoin har nådd 21 millioner coins, er det slik det er. Når siste coin er minet, er det ikke et alternativ og «trykke» flere bitcoin.

Jeg har en mistanke om at det samme ikke blir gjort med euroen. Den skal bli styrt av en digital sentralbank. Og på samme måte som Euroen ble trykket opp, i vide og det brede for og «stumelere» økonomien. Noe som vi får en reaksjon av nå, og kan føre til inflasjon. Vil Bitcoin beholde sin verdi.

Når man trykker opp penger, kunne man egentlig brukt ordet. «Manipulere penger». Det er for og holde rentene nede, og kjøpekraften til stedet. Men som vi ser reaksjonene på nå. Så kommer det til slutt til et punkt, hvor det ikke fungerer lenger. Rentene stiger, matvareprisene stiger, drivstoffprisene stiger. Alt stiger. Noe som er bra og viser oss at markedet fungerer slik som det skal.

Men måten det skjer på er ikke bra, og det har tatt alt for lang tid. Noe som gjør at fallet og blir mye større. Noe som har kunne vært unngått.

Det er det som gjør Bitcoin til noe som er veldig attraktivt. Selv om at den har stor volatilitet, er den allikevel meget forutsigbar med tanke på hvor mye Bitcoin som kommer til og være i markedet. Noe som er utrolig betryggende for investorene.

Ett tillegg til ikke i stedet for

Den digitale euroen, bør være et tillegg til euroen og ikke i stedet for kryptovaluta. Det og gjøre verden digital, er en god idet. Men den skulle ikke være mulig og manipulert.

Desperasjon

Om det er desperasjon eller nytenkning er usikkert. Men det er utvilsomt at EU har startet og tenke å vil innføre en digital valuta på grunnlag av Bitcoin og andre kryptovalutaer som er stadig mer og mer populær.

Retningslinjer for og lykkes

Skal de lykkes, ved og få investorer til og flytte pengene sine i fra kryptomarkedet. Må det innføres strenge retningslinjer på hvordan denne valutaen skal forvaltes. Det må inn god forutsigbarehet, og ikke minst mye stor og god kunnskap. Personlig tror jeg at det er vanskelig og gjøre det. Men det er nok mange som vil benytte seg av et tillegg til euroen men, den vil ikke bli benyttet i stedet for kryptovaluta.

Denne artikkelen er basert på en artikkel i fra investopedia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *