Bitcoin

Spare i krypto eller spare i fond

Spare i krypto eller spare i fond

Spare i krypto eller spare i fond. Det er nok et omdiskutert tema, og begge har sine fordeler og ulemper på lik linje med alt annet. Men det er allikevel noen meget positive ting og merke seg når det gjelder kryptovaluta. Og selvfølgelig så er det positive ting med aksjefond, men vi står ved et veiskille eller en stor sving. En sving som det tar tid å komme seg rundt. Men til slutt så endrer nok kursen seg, radikalt.

Alt som er nytt

Alt som er nytt, er nytt. Man har både entusiaster og mostander. Når det gjelder og spare eller kjøpe kryptovaluta, er det mostander. Det er klart og her er tyngden stor, veldig stor. Årsaken er veldig enkel, det er fordi. Når noen setter penger inn i kryptovaluta, må de ta de ut fra en annen plass. Enten så må de selge aksjer, eller ta kontantene sine ut av banken. Da forsvinner de fra en plass, til en annen. Det som er forskjellen er at når de ikke står på en aksje/fondskonto eller annen verdipapir konto eller bank. Og de heller står i kryptovaluta. Er det ingen myndigheter eller selskap som har kontroll over de. Du eier med andre ord pengene dine selv.

Hva menes med og eie penger

Når du har pengene dine i en bank, forplikter du deg til og oppgi info om alt du foretar deg. Bankene er pålagt i og gi deg et egenerklæringsskjema. Hvor mye kontanter du skal sette inn i løpet av et år, kommer du til og overføre penger til og fra utlande. Hvor store innbetalinger venter du, også videre. Er det avvik i fra dette kontakter banken deg. Det er for så vidt ikke noe problem. Så fremt du ikke gjør noe kriminelt. Men hva har dette med fond og sparing å gjøre, lurer du kanskje på?

Mindre penger i banken

Når man har mindre penger i banken, så har de mindre å rutte med. Og ha mindre penger i fond, har de mindre å rutte med. Når du har penger i kryptovaluta, så har ingen myndigheter kontroll over pengene dine. Det er derfor unødvendig mye skremselspropaganda mot kryptomarkedet. Det er for så vidt ikke den vanlige småsparer som kommer til og gjøre det store utfallet. Men alt har en dominoeffekt. Og alle går der det er penger å tjene. Slik jeg ser det så er det et stort potensiale i kryptovaluta. Større en fond.

Månedlig sparing

Det er fullt mulig og spare månedlig i kryptovaluta. Man kan sette inn penger så ofte man vil, man kan ta ut pengene så ofte man vil. Med en gang man har solgt en kryptovaluta er det tilgjengelig med en gang, det er solgt. Du kan begynne å bruke pengene dine med en gang. I motsetning til et aksjefond. Der må man selge og overføre. Det kan fort gå en til to dager. Det er med andre ord lettere og få tilgang til sine egne penger når man sparer i kryptovaluta. Lettere tilgjengelighet.

Skatt

Det er allikevel en ting som skiller seg ut i fgra aksjefond. Der tradisjonelle fond, er litt bedre på. Hvert år, får du en fullstendig aksjeoppgave. Selvangivelsen er lettere å fullføre og kontrollere. Når man sparer og bruke penger innen kryptovaluta. Så er det litt mer tungvint, men langt i fra et hinder. Man må bare ha en oversikt, over hvor mye man setter inn. Hvor mye man tjener og hvor mye man bruker. Akkurat det samme som man gjør fra før. Siden alle er innteressert i og vite hvor mye avkastning man får av sine investeringer. Men som nevnt må man gjøre dette selv. Alt er like lett tilgjengelig, og mange wallets å meglere gir deg også slike oppsummeringer. Bare vær litt ekstra obs på dette. For og følge norsk lovverk, og skatteregler er alltid like viktig. Uavhengig av hvor man velger og investere.

Wallet

Det og ha oversikt er veldig enkelt, med enkle grep. Enten man bruker binance, eller en egen kryptowallet. Så er det lurt og ha en for innskudd og investeringer. Der har du alt av hva du sparer, og setter inn. Da er det veldig oversiktlig. Du ser summen du har satt inn, det er lett og se avkastningen på investeringene sine. Og man kan ha en wallet, som man har som «forbrukskonto». Det er meget oversiktlig. Da ser du forbruket ditt, i detalj. Akkurat på samme som en vanlig brukskonto. Du får opp hva du har kjøpt, hvilken butikk du har vært på og en ekstra liten ting. Mange tilbyr det som kalles, cashback. Det er at du får igjen litt penger, enten i form av en wallet sin egen kryptovaluta. Eller i en kjent krypotvaluta.

Hvorfor krypto i stedet for fond

Det er en avgjørelse du må selv må ta. Det er mange ting man må se på, og det finnes ingen hard fasit på det. Når man vurderer hvilket fond eller aksjer man skal sette pengene sine i. Noen investeringer vil gi mindre avkastning en andre. Når det gjelder fond, så blir man og anbefalt og ha god tålmodighet. Man vil tjene penger om man har pengene sine i fond, og man vil tjene penger om man har pengene sine i en godt etablert kryptovaluta som for eksempel bitcoin. Bitcoin og kryptovaluta er enda relativt nytt. I forhold til aksjefond. Og man må ta til betraktning at det er umulig og spå hvordan denne desentraliserte teknologien vil utvikle seg. Bankene kommer og helt sikkert, etter med sine egne kryptovalutaer. Den store forskjellen, er allikevel at Bitcoin er desentralisert. Du eier dine egne penger, og ikke bankene.

Volatilitet

Det er for oftest enda, en god del større vollatillitet i en kryptovaluta en i et tradisjonelt aksjefond. Man må være klar over at det kan svinge mer en det man er vant til i et tradisjonelt aksjefond. Så tålmodigheten bør være stor. Men det bør og skal den også være når man sparer i et aksjefond egen krypto sparing wallet

Ja takk, begge deler

Det er også mulig og spre risikoen. Noe som kanskje er det lureste, og det veldig mange anbefaler. En mulighet, kan da være og ha noe i fond og noe i kryptovaluta. Risikoen blir da delt, og man er ikke knyttet kun opp mot en sektor. Forskjellen om man er knyttet opp mot bitcoin eller en annen desentralisert kryptovaluta. Er jo nettopp det at man ikke er desentralisert om man setter de i et aksjefond eller andre verdipapirer som er knyttet opp mot en bank eller institusjon. Men det er mulig og gjøre begge deler, i stedet for enten eller. For min del, er det enten eller. Er man ikke kjent med kryptovaluta, og har lyst til å prøve seg. Er det og fullt mulig og ta det stegvis, å kanskje sette inn en ubetydelig sum om man har muligheten til det.

Krypto ETN

Det finnes og alternativer til og investere i selve bitcoinprisen. Nordnet gir deg blant annet muligheten til å investere i en ETN som heter Bitcoin XBT. Bitcoin XBT Nordnet er et finansielt produkt tilbudt av Nordnet som lar investorer handle Bitcoin på Stockholm Stock Exchang. Det er en ETN som følger prisutviklingen til bitcoin. Når man investerer i en ETN hos en finansiell institusjon som følger prisutviklingen til bitcoin. Er man eksponert mot bitcoin, men man eier ikke bitcoin, og er heller ikke desentralisert. Det betyr at du bruker nordnet som er regulert, kjøper deg inn i Bitcoin XBT for en viss sum, og følger prisutviklingen. Selger du deg ut, får du igjen pengene i valutaen du gikk inn med. Altså norske kroner. Kjøper du bitcoin igjennom for eksempel en wallet. Da eier du selv bitcoinen, og kan eventuelt handle med bitcoin om du velger det.

Krypto ETF

Ønsker du og investere i flere kryptovalutaer uten og kjøpe flere kryptovaluaer. Kan ETF være aktuelt og spare i. En ETF eier, et viss antall av forskjellige kryptovalutaer. Den kan for eksempel eie, Bitcoin, Litecoin, XRP og BNB. Kjøper du deg da inn i et slik verdipapir, vil du følge gjennomsnittet av prisutviklingen av de kryptovalutaene som ETFen, inneholder. Sparer du da i en ETF eller ETN så er du ikke desentralisert. Du eier ikke kryptovaluta selv. Men kun prisutviklingen i kryptovaluta. Når du selger deg ut, så får du pengene i den lokale valutaen, som er Norske kroner.

Mye propaganda i media

Det er mange som går frem i media, og dømmer kryptovaluta nord og ned. Mange sier at det er et blaff. Kryptovalutaen har eksistert siden 2009, og det er fortsatt økende etterspørsel etter blant annet bitcoin. Det er ikke lett og handle med, er også ofte noe som kommer. Det er meget lettvint og handle med. Man får bestilt seg debit mastercard. Her får man sin egen wallet, og et eget debet kort som man kan handle med. Man har pengene på konto med en eneste gang man har solgt seg ut. Jeg har selv kjøpt både mat på butikken, fylt drivstoff på bilen og kjøpt alt hva jeg trenger uten noen problemer.

Tror du på fremtiden

Om man skal spare i kryptovaluta, er en vurdering som må gjøres av deg selv. Det må gjøres fordi at du selv tror på det. Er du ikke overbevist om at denne utviklingen vil fortsette? Vel da er det ikke noe for deg. Men det er en grunn til at institusjoner tilbyr både ETN og ETFer, hvor man kan investere i kryptovaluta. Det hadde ikke blitt gjort om de ikke var optimistiske på blockchain teknologien. Tror du på at dette er fremtiden, og du vil være en del av den. Kan det og opprette en wallet og investere i kryptovaluta direkte være en god løsning. Da har du kontroll over dine egne penger. Men avgjørelsen må du selv ta. Jeg er overbevist om at dette er fremtiden, og velger derfor og spare langsiktig i kryptovaluta. For meg er dette like naturlig som vanlige penger og kontanter.

Disclamer

Investering av ekte penger, involverer tap av penger. Og disse analysene må kun sees på som underholdning. Og det må ikke investeres på bekostning av disse analysene. Skal du investere ekte penger, gjør dine egne vurderinger på hva slags opplysninger du vil investere ut i fra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display