Hva er Blockchain

Blockchain - Network - Valutaen.no

Hva er blockhain

Hva er blockhain. Blockhain, eller blokkjede om det skal oversettes direkte til norsk. og hvordan fungerer blokkjede teknologien egentlig?

Siden du er på denne siden, er det en stor sjanse for at du har hørt eller lest om det. Blockchain er hele fundamentet til kryptovaluta. Og det er blockchain som gjør det mulig at vi handler kryptovaluta slik vi handler den i dag. Er dette helt fremmed for deg? Da er jeg sikker på at, etter du har lest dette innlegget skal ha fått en ide og forstå hvordan det i all hovedsak fungerer.

Kan sees på som en måte og sende valutaen til hverandre på, via en «node» som knyter punktene sammen, for så og gå videre igjen. Blokkjede, blir sent elektronisk og lagres i et digitalt format. Det er, rett og slett helt avgjørende for slik vi kjenner kryptovalutaen i dag for og ha den desentralisert.

Det kan og sees på som en regnskapsbok, som er kryptert/kryptografi. Nå finnes det forskjellige typer blokkjeder, eller BLOCKCHAIN om du vil. Men Bitcoin var først ut med den opprinnelige blokkjeden, med økonomiske transaksjoner. Det er transaksjoner som er inndelt i blokker, og hver blokk inneholder tidsbestemt transaksjoner og hash. Noe som gjør det ikke kan endres, uten at det blir oppdaget. Og neste blokk, inneholder en leke til den forrige transaksjonen som ble utført. Og disse kopieres til hver node, som man kan si er formet som et nett. Artikkelen fortsetter under bildet.

Hovedforskjellen

Hovedforskjellen, og en av nøklene er altså hvordan dette er konstruert. Hver blokk, inneholder et gitt antall opplysninger. Og har man da en kjede av blokker, så utgjør dette en kjede av informasjon. Hver blokk har en viss kapasitet, og hver blokk blir fylt opp lukkes den og lenker seg sammen med forrige blokk. Da er det mer informasjon igjen, og den informasjonen blir til en ny blokk. Når den nye blokken er full, lukkes den og lenker seg sammen med forrige blokk. Slik fortsetter settet av informasjonen i en kjede.

Med andre ord, så blir da målet med en blokkjede og kunne sende informasjon uten at den kan bli redigert, slettet eller ødelagt.

Er blokkjeden en ny teknologi? Her er både svaret ja og nei. Det første prosjektet eller forskningsprosjektet når det gjelder blokkjedeteknologien var så langt tilbake som i 1991. Men det var ikke før 18 år senere når Bitcoin kom til verden i 2009 blokkjede teknologien virkelig satte fart. Nå har de fleste som har tilknytning til tv, radio eller internett hørt eller lest om det. Selv om at ikke alle, nødvendigvis vet hva det er eller hvordan det fungerer.

Desentralisering og blokkjede teknologi

Så hva menes egentlig med dette? Du kan se på det som at du har en stor lagerhall, med mange datamaskiner, som holder en stor bit med informasjon som du har kontroll over. Og det er den eneste plassen informasjonen din er lagret. Hva har da skjedd om det begynte og brenne i denne lagerbygningen? Lynnedslag som ødela alle datamaskinene, eller noen var inne på datamaskinen og slettet det som var der. Enten med hensikt eller med et uhell? Jo, da ville alt av data, bli borte, og slettet for alltid.

Blokkjeden

Hva er det blokkjeden gjør, som gjør dette så mye bedre? Vel disse blokkene med informasjon, blir spredt utover hele nettverket. De er koblet sammen i knutepunkt «noder» Om noen skulle prøve og bryte seg inn, i databasen til de andre nodene. Vil det være nesten umulig, og derfor også forhindre de som har onde intensjoner og kunne trenge seg inn. Fordi det er utallige noder, som er linket til hverandre. Siden informasjonen ikke er samlet i en enkel node. Men i flere noder som henger sammen.

Og det betyr også at, når en transaksjon er gjennomført er den umulig og reversere. Vist du sammenligner det med nettbanken din. Vist du selger noe, la oss si på finn.no. Kan en person komme til deg og vise at han har ført over penger. Varen blir tatt med, og da kan den personen faktisk gå inn og stoppe transaksjonen selv eller ringe banken og si at «her har det skjedd en feil» Det er også mulig for banken og trekke deg for penger. (uten at man skal gå inn på grunn og årsak)

Blockchain teknologi

Men med blockchain teknologi. Når transaksjonen er utført, blir alt overført på en sikker måte som per nå ikke kan hackes eller forandres på og kommer rett frem til riktig mottaker. Noe som er bra for både sender og mottaker.

Hackere

Kan Hackere bruke blockchain teknologi for og infiltrere de eksisterende blockhainene? Nei, det er per dags dato umulig. Og grunnen til det er som følger. er at da måtte hackere hat så mange kjeder som over 51 prosent av de, og siden disse kjedene, slik at den nye kopien blir flertallet av de andre kopiene. Og skulle det gå, må disse kopiene gå opp med de kopiene som alle rede eksisterer. Noe som de ikke gjør, og de vil da ikke passe sammen, og da avvist. Så dette er en meget sikker måte og lagre data på.

Miste data

Den eneste måten man kan miste sine data på, er ikke via blokkjedene. Men via kryptobørser. Der man handler krypto valutaen. Da må de rett og slett bryte seg inn, og hacke og kode. På samme måte som at de hacker seg inn i en nettbank eller et annet program. Men sikkerheten er så høy nå, og det jobbes kontinuerlig med sikkerheten. Det er av mange grunner. Nummer en, de vil at investorenes og de som kjøper og har kryptovaluta hos de skal være sikre, kryptobørsene taper penger. Store penger om de skulle miste de, og samt unngå at hackere får hacke de, noe som igjen vil skremme investorer.

Kjøper du valuta for og holde, en god stund i fremtiden. Eller bruke de privat som betalingsmiddel, kan du lagre de i wallets, eller pengebøker om du vil. Det er en lagringsplass som er separat og kun du har tilgang til, med dine egne passord og sikkerhetskoder.

Bruksområder

Hva er Blockchain sine bruksområder? Blockchain, har en god del flere burksområder en hva bare kryptovaluta. Kryptovaluta, bruker Blockchain til og kunne utføre sine transaksjoner og være lagret. Selve Blockchainen og blokkene, kan brukes i langt større felt og industrier en hva bare kryptovaluta. Den kan brukes, innen lagring av helseopplysninger. I stede for og lagre de på den måten man er vant til nå, som er harddisker og servere. Noe som og er en sårbar måte. Kan dine opplysninger lagres i en blockchain. Noe som gjør det sikrere, men likevel lettere tilgjengelig for deg og de med nødvendig autorisasjon og få tilgang til.

Teknologien, kan brukes innen energisparing. Hindre energisløsing. Ved og kunne holde en løpende oversikt, over al energi bruk. Sammen med AI, teknologien kan dette også optimaliserer ytterligere. Slik at alt går på autopilot. Og også maskinlæringen sammen, med blokchain kan sørge for at det blir en økonomisk, energi effektiv og en mer miljøvennlig verden.

Lagring, av opplysninger. Det finnes per nå, ingen sikrere måte og lagre informasjon på. En hva på en blockchain. Og hacke seg inn i en blockchain er tilnærmet umulig.

En større informasjonsflyt, en sikrere flyt. Det er også mulig og være hundre prosent anonym om du ønsker og være anonym. Dette kan være en stor fordel, innen helseopplysninger. Hvor for eksempel leger kan sende over informasjon og lese diagnoser. Uten og vite hvem pasienten er.

Lege eksempel

En lege, har deg som pasient. Du har en komplisert sykdom eller en situasjon som må drøftes. Informasjonen din må deles med andre. Da er det og sende over informasjon noe som kan være aktuelt. Eller gi de tilgang til systemet. Her hvor da dine opplysninger ligger i en blockchain, som da i første omgang er veldig sikkert. Men allikevel dels med andre leger eller andre som skal være med på å avgjøre, bedømme eller hjelpe deg/legen. Få tilgang til dine opplysninger. Men opprettholder allikevel et veldig høyt personvern. Siden ditt navn, da ikke kommer frem. Dette er meget forenklet, og forklart veldig kort. Men det vil være lettere og dele helseopplysninger uten og måtte dele personopplysninger, så fremt det ikke er hundre prosent nødvendig.

Det er hele kjernen i blockchain teknologien, det at det skal være anonymt. Men allikevel transparent.

Unødvendig med store lokale servere

Det er unødvendig med store lokale servere. Det krever med andre ord, mindre servere og flere noder om man skal sette det i perspektiv. En datamaskin, er nok. Det vil bli behov for mindre data vedlikehold. Det er ikke behov for og ha så mange servere og datasenter som vi har i dag. I vert fall ikke på samme måte som vi har i dag. Det må ikke misforstås, med at man ikke trenger datamaskiner. Mye av lagringen vi gjør i dag, hvor servere er lagret i store haller vil bli mindre nødvendig. Det vil fortsatt være behov for servere.

Blockchain er mer enn bare en buzzword – det er en teknologi som har potensial til å forandre måten organisasjoner opererer på. En av de store fordelene med blockchain er hvordan det kan hjelpe organisasjoner med å spare penger og gjøre transaksjoner raskere. La oss ta en nærmere titt på hvordan dette fungerer.

Reduserte Kostnader

Blockchain er designet på en måte som kan hjelpe organisasjoner med å kutte kostnader. Den bringer effektivitet til transaksjonsbehandling, reduserer manuelle oppgaver som involverer innsamling og endring av data, og gjør rapportering og revisjon enklere.

Eksempel finansektoren

I finanssektoren, kan blockchain være besparnde, ved og forenkle oppgjør og transaksjoner. Det betyr at organisasjoner kan unngå å bruke dyre mellommenn og tredjepartsleverandører for oppgaver som blockchain kan håndtere. Det er og da, lettere å holde vedlike regnskap og kutte utgiftene når det kommer til regnskap. Siden det er bygget på en strømlinje formet måte. Sammen med AI teknologien, kan denne prosessen bli nesten hundre prosent automatisert.

Hastighet

Blockchain kan også gjøre transaksjoner mye raskere ved å fjerne behovet for mellommenn og redusere manuelle prosesser.

Noen eksempler viser at blockchain kan være mye raskere enn tradisjonelle metoder. For eksempel brukte Walmart, blockchain for å spore opprinnelsen til skivede mangoer på noen få sekunder, noe som tidligere tok en hel uke.

Men for prosesser som allerede er fullstendig digitalisert, kan blockchain være tregere enn tradisjonelle systemer, ifølge eksperter.

Så, kort sagt, blockchain har potensial til å redusere kostnader og akselerere transaksjoner. Men effekten avhenger av hvordan det brukes og hvilke oppgaver det brukes til. Det er en spennende teknologi som kan forandre måten vi gjør forretninger på, men det er viktig å forstå det grundig før du hopper om bord.

Lagring av data eksempel

La oss si at du skal starte en bedrift eller selskap. Da har du behov for lagring av data, og da er det normal og ha en server og lagre dine digitale dokumenter på. Du kjøper enten en server, eller leier deg en serverplass eller en server. Dette kan du lett nå unngå. I stedet, kan du gå rett ut i den store gode digitale verden, og lagre det direkte i blockchainen. Du kan opprette dine egne fildelinger, om du har behov for og dele filene dine. Men da, blir de kun linket direkte til det enkelte dokumentet eller mappe som du ønsker og dele informasjonen med og den type informasjon du ønsker og dele.

Det er relativt likt, som vi har i dag. Bortsett i fra to ting. Du har ikke behov for en ekstern hardisk, siden det er nodene som er «harddisken». Og sikkerheten er mye høyere. Sammenligner man det en minnepinne, eller en harddisk. Kan hvem som helst som får tak i hardisken, plugge en usb kabel inn i den eller plugge den inn i datamaskinen, for så og få tilgang til informasjonen. Lagrer du det på en blockchain, er den nærmest umulig og hacke. De må ha en link til dokumentet, seed eller seedphrase for og få tilgang til opplysningene som du velger og dele.

Blockchain og valg

Det har og blitt skrevet om hvordan blockchain kan brukes i avstemninger og valg. Her i denne artikkelen hvor den står om Hvordan Blockchain kan hindre valgfjusk. Stemmene kan bli talt opp automatisk, sikkerheten er høyere og feilmarginene er mindre. Og etter at siste stemme er gjort, eller tidsfristen er ute. Er alle stemmene talt opp, og resultatet er gitt i det sekundet valget er over. I motsetning til i dag, hvor det kan ta noen dager før stemmene er talt opp. Det kreves og mindre for og arrangere et valg. Mindre menneskelige bidrag noe som fører til at det er mindre fare for feil.

Oppsummert

Dette er en teknologi, som kan brukes og erstatte alt hva vi bruker data og internett på og til i dag. Alt hva som gjøres på en datamaskin og servere. I alle industrier, kan alt og gjøres i en blockchain. Den store forskjellen, og hvorfor man bør sakte men sikkert gå over til blockchain, er nummer 1. Sikkerheten, er mye større. Data lagres sikkert og hindrer uvedkommende. Nummer to økonomi. Det kan være mye mer kostnadsbesparende og lønnsomt for selskapene, myndighetene og privatpersoner. Det er lettere og holde en oversikt. Alt i fra, hvordan du bruker strøm, og ha en god oversikt. Til hvordan regnskapet ditt er. Det er med andre ord, ingen grenser for hva og hvorfor man ikke skal gå over til og gjøre plass til bruk av blockchain i livet sitt. Fremtiden er ikke nær, den er her.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*