AI-Teknologi

AI Roboten som tar klesvasken

AI Roboten som tar klesvasken

AI Roboten som tar klesvasken. Hvem har ikke kjent frustrasjonen av å se klær strødd utover tenåringsrommet? Det er et problem som har drevet foreldre til vanvidd i generasjoner, men forskere ved University of California, Berkeley, mener de har funnet løsningen: en rengjøringsrobot som effektivt plukker opp klær som ligger rotete rundt på soverommet.

kunstig intelligens

Denne innovative roboten bruker kunstig intelligens (AI) for å finne den mest effektive måten å samle opp klesvasken på. Ifølge forskerne ved UC Berkeley kan denne teknologien være tilgjengelig på markedet innen det neste tiåret. Problemet, som de humoristisk refererer til som «Tenåringens problem», ser ut til å ha blitt løst av en intelligent maskin.

Ken Goldberg

Professor Ken Goldberg, ledende forfatter av studien, forklarer at roboten bruker en kombinasjon av farge- og dybdesensorkameraer for å samle opp klesvasken i hauger før den finner det mest hensiktsmessige stedet å gripe tak i klærne. Dette gir roboten muligheten til å lære og optimalisere effektiviteten når den plukker opp klær fra gulvet.

Roboten gjennomførte et eksperiment der den gjentok en syklus 200 ganger, samlet opp over 2000 plagg. For å løse utfordringen med å minimere antall turer til kurven, utviklet Professor Goldberg en AI som styrte en robotarm. Gjennom gjentatte sykluser lærte roboten selv hvordan den best kunne plukke opp klær fra en flat overflate og plassere dem i en kurv.

To forskjellige teknikker

I eksperimentet ble to forskjellige teknikker testet: en med et standard fargekamera og en annen med et spesialdesignet dybdesensorkamera. Fargekameraet kunne identifisere plasseringen av klær, men hadde problemer med å finne det beste stedet å gripe flere plagg samtidig. På den annen side var dybdesensorkameraet flinkt til å oppdage områder der klær hadde hopet seg opp, men hadde problemer med å forstå individuelle plagg.

Ved å kombinere begge teknikkene, sammen med evnen til å stable klærne i hauger, viste roboten en imponerende effektivitet på 67 prosent. Dette betyr at den kunne redusere antall turer nødvendig for å rydde rommet betydelig.

Professor Goldberg uttrykker håp om at teknologien vil bli tilgjengelig for massene innen ti år. Han ser potensialet for bruk av denne roboten ikke bare i private hjem, men også i områder som sykehjem, hoteller og klesbutikker.

Begrensninger

Til tross for fremskrittene har roboten fortsatt noen begrensninger. Den mangler for eksempel evnen til å sortere klær etter farge. Dette er en funksjon forskerne mener kan integreres i fremtidige versjoner av roboten, da de tror at sorteringsferdigheten vil være en naturlig tilpasning av teknologien som allerede brukes for å optimalisere gripeevnen.

Video

Estimert

Som teknologien fortsetter å utvikle seg, ser det ut til at vi kan være på vei mot en fremtid med stadig mer avanserte og hjelpsomme roboter. Oxford University har allerede estimert at nesten 40 prosent av husarbeidet vil være automatisert innen 2023. Kanskje vil den nye rengjøringsroboten fra UC Berkeley være et ledd i denne utviklingen, og vi kan se frem til en tid der roboter tar over stadig flere oppgaver i hverdagen vår.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display