Kurs teknisk analyse

Tolke candles og candle sticks

Tolke candle eller søyler

Det finnes et utallig antall formasjoner når det gjelder candlesticks, og hver candle forteller deg noe. Den gir deg informasjon som du kan og må bruke videre for å analysere markedet.

På de bildene som blir brukt, skal man ikke tenke på timeframe. Prinsippet er likt uansett om man trader på 1 min, 15 min, 1 h, 4 h, daily eller månedlig.

Stor kraft i markedet

Jo større og lengre søylene er, jo større kraft er det i markedet og den retningen søylene går. Er det store bullish søyler så betyr det at det er mange kjøpere inne i markedet, og er det store bearish søyler så betyr det at det er mange selgere som er inne i markedet.

Dette forteller oss flere ting, som man må være på utkikk etter. Hvor mange søyler er det? Holder de på og avta? Og hvordan ligger det an med søyle i forhold til suport and resistance områdene.

Ser man store søyler så vet man og at det vil komme en tilbaketrekning, så det kan gi deg et hint om at det er best og sitte på sidelinjen og vente på en formasjon. Dette skal beskrives nærmere.

Men det er en ting som er viktig og vite å gjøre, det er og IKKE hoppe inn i en trade om det eneste du har og gå etter er store candlsesticks. Snarere tvert i mot. Det er her, det er lett og tape penger og bli hentet ut av marketmakers.

Ser man tilfeller som vist på charten, så er det veldig bra. Og det bør gi deg en tanke om og observere å se hvordan eller når den eventuelt kommer til og avta å gi deg et entry signal.

Skal man vente på en retest av området?

Liten og stor kraft

Små candles, viser oss at det er liten kraft i markedet. Her er det både lite med kjøpere og selgere. Det kan skje veldig ofte. En av grunnene er at det ikke er så utrolig masse nytt, det er ingen nyheter som flytter markedet. Det er ingen ting som er spesielt attraktivt for investorene. Da er det også lite bevegelse og hente. Men som bildet viser, så går det over til å bygge seg opp. Man får en liten oppgang, før det tar av.

Og flere og flere kjøpere kommer inn i markedet.

Store og små

Det som er lurt og tenke, er om man ser mange små søyler så kommer det ut utbrudd, og er det mange store søyler så kan man vente på at det sakker ned. Det skjer ikke hele tiden, men det at markedet vil ha seg en pustepause, etter store bevegelser og går tilbake er helt vanlig. Det er også en av grunnene til at mange tradere gjør dårlige trades.

De ser store candle, de går inn i en trade uten og vente på et entry signal. Markedet snur, før det fortsetter opp igjen og i mellomtiden blir man tatt ut av markedet. Store søyler betyr ikke kjøp, det betyr kun at det er mye penger inne og markedet flytter på seg.

Retest

Dette er et klassisk eksempel på hvordan mange tradere kan bli tatt ut. De ser at markedet stiger, de følger med, går inn og kjøper før markedet snur og tar en det som jeg kaller en «pustepause». De selger seg ut, gjerne i tap. Før de shorter, markedet snur for og gå opp å ta en retest å de taper igjen.

Det er veldig ofte at markedet prøver men også kommer tilbake til det nivået det var på tidligere. Spesielt når det skal fortsette på den trenden den hadde tidligere. Bildet ovenfor er en månedlig chart. Nedenfor skal vi ta en titt på den akkurat samme charten, men på en ukentlig chart

Ukentlig

Bildet ovenfor, er akkurat den samme charten, bortsett fra at dette er ukentlig og den før var månedlig. Her skjer akkurat det samme, som på den månedlige charten bare hyppigere. Og det er at markedet trekker seg litt tilbake å tar seg en pustepause.

Det vil skje, uavhengig av hvilken tidsramme man trader. Forskjellen er bare på hvor mye de går tilbake og trekker seg tilbake. På en månedlig er det større bevegelser en på en 1 h timeframe eller fem minutters timeframe.

Derfor er det viktig og være veldig observant og se på hvilken retning hovedtrenden går. Og være klar over trenden er alfa omega.

Jo flere candle man ser i en retning, jo færre er det og ta av og det vil komme en tilbaketrekning.

Det må legges til, at man tar ikke en trade kun basert på dette, man må og legge til andre elementer. Men og være klar over dette prinsippet er veldig, viktig. Det er en viktig byggekloss når man skal gjøre en analyse som blir kombinert med andre signaler som markedet gir. En tilbaketrekning behøver ikke alltid å bety at trenden er slutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display