Hva erKryptovaluta

Hva er IOTA

Hva er IOTA

Hva er IOTA. IOTA (MIOTA) er en unik distribuert bokføring for transaksjoner innenfor internett-of-things (IoT). Ved hjelp av kryptovalutaen MIOTA utføres og registreres transaksjoner gjennom et system kalt Tangle, som hevder å være raskere og mer effektivt enn vanlige blokkjeder brukt i kryptovalutaer.

IOTA Foundation, den ideelle organisasjonen ansvarlig for bokføringen, har inngått avtaler med store selskaper som Bosch og Volkswagen for å utvide plattformens bruksområder blant tilkoblede enheter.

Nøkkelpunkter:

  • IOTA, designet for IoT, bruker MIOTA for transaksjoner.
  • Startet som et prosjekt for rimelige prosessorer.
  • Har som mål å løse skalerbarhetsproblemer med Bitcoin ved å erstatte blokkjeden med Tangle.
  • IOTA står overfor utfordringer med skalerbarhet og sårbarheter.
  • Til tross for nedgangen fra 2017 viste IOTA positive tegn mot slutten av 2020.

Tar sikte på

IOTA tar sikte på å håndtere utfordringer i en verden med milliarder av tilkoblede enheter, og tilbyr en offentlig, tillatelsesløs plattform for transaksjoner. Grunnleggerne ser for seg at det blir standarden for transaksjoner mellom enheter, og løser problemer som sentralisering av mining og lave nettverkshastigheter gjennom Tangles innovative struktur.

Blokkjedeproblemer

I essens håndterer IOTA blokkjedeproblemer ved å omforme det til Tangle, og adresserer sentraliserings-, nettverks- og skalerbarhetsproblemer. Målet er å etablere en pålitelig, tilgjengelig plattform for IoT-transaksjoner, med tegn til forbedring i markedssituasjonen.

Historie

IOTA ble startet av grunnleggerne Sergey Ivancheglo, Serguei Popov, David Sønstebø, og senere ble Dominik Schiener med i prosjektet. Prosjektet ble annonsert gjennom en token-salgsmelding på et online bitcoin forum i oktober 2015.

Opprinnelsen til IOTA går tilbake til Jinn-prosjektet, som hadde som mål å lage ternær maskinvare for kostnadseffektiv og energieffektiv bruk i IoT-økosystemet, spesielt generelle formål prosessorer. Jinn gjennomførte et folkesalg for sine tokens i september 2014 og samlet inn 250 000 dollar. Ved å selge rundt 100 000 tokens.

Jinn-tokens

Det oppsto problemer med Jinn-tokens, da de først ble presentert som tokens som delte overskuddet, og kunne potensielt klassifiseres som sikkerhetstokens. På grunn av den stadig skiftende landskapet til initial coin offerings (ICOs) og mangelen på regulatorisk klarhet, gjennomgikk Jinn en rebranding i 2015 og ble til IOTA. En annen token-salg fulgte, denne gangen markedsføring av tokens som nytte tokens. Jinn-tokeninnehavere kunne bytte sine tokens til en tilsvarende sats i det nye systemet.

Innledende transaksjon

Den innledende transaksjonen for IOTA involverte en adresse som inneholdt hele forsyningen av MIOTA, dets kryptovaluta, planlagt å bli utvunnet. Selv om det er rapportert om en manglende online øyeblikksbilde av den innledende transaksjonen, ble disse tokenene distribuert til andre «grunnlegger» adresser. Den totale planlagte MIOTA-forsyningen er 27 kvadrillioner, i samsvar med den maksimale tillatte heltallsverdien i JavaScript.

Kryptomarkedet

Innen tre måneder etter å ha kommet inn i kryptomarkedet, oppnådde MIOTA en toppverdi på 14,5 milliarder dollar, under oksemarkedet i 2016-2017. Imidlertid opplevde verdien senere en nedgang, noe som ligner på mange andre kryptovalutaer.

Tekniske svakheter

Bekymringer rundt IOTA dreier seg hovedsakelig om tekniske svakheter. Som med de fleste kryptovalutaer er IOTA-systemet nytt og uprøvd. Et nettfiskingsangrep resulterte i tyveri av MIOTA verdt 3,94 millioner dollar. Som respons på angrepet skrev IOTA-utviklingsteamet et blogginnlegg som beskriver trinnene for å generere en sterk «seed» for bruk av deres kryptovaluta.

Krypteringsmetode

IOTA-utviklerne har angivelig «rullet» sin krypto. Med andre ord skapte de sin krypteringsmetode fra bunnen av, uten å bruke den mye brukte SHA-256 hashfunksjonen som Bitcoin bruker. MITs Digital Currency Initiative-team fant alvorlige sårbarheter i IOTAs hashfunksjon, kalt Curl. Funksjonen produserte samme resultat når den ble gitt to forskjellige inndata, noe som kalles kollisjon og indikerer en ødelagt hashfunksjon. MIT-teamet advarte om at en ondsinnet aktør kunne ha ødelagt eller stjålet brukerfond fra Tangle med deres metode. IOTAs team har rettet sårbarheten.

Eliminere skalerbarhetsproblemer

Det er potensielle problemer med IOTAs påstander om å eliminere skalerbarhetsproblemer for blokkjeder gjennom bruk av DAG-er (rettet asykliske grafer). Vitalik Buterin, medgrunnlegger av Ethereum, har sådd tvil om evnen til at hashgrafer (underliggende datastrukturer for DAG) kan løse skalerbarhetsproblemer. Som han forklarer det, løser ikke nåværende versjoner av hashgrafer blokkjedens avhengighet av dataminne og prosessorkraft. Skalerbarheten til et system som bruker hashgrafer avhenger fortsatt av kapasiteten og hastigheten til individuelle datamaskiner innenfor nettverket. Les også hva er Hashrate.

Koordinator

Per 2020 brukte IOTAs nettverk en sentral server kjent som en koordinator for å sikre transaksjonssikkerhet. Dette har imidlertid svekket påstandene om å være et desentralisert system, da innføringen av en koordinator har ført til introduksjonen av et enkelt feilpunkt. Det har også bremset nettverkshastigheten, siden parallell prosessering ikke skjer i et koordinatorbasert system. Imidlertid hadde IOTA Foundation en plan kalt «The Coordicide» for å fjerne koordinatoren i fremtiden.

Variert bilde


Fremtidsutsiktene for IOTA presenterer et variert bilde. Mens markedsverdien fortsatt var betydelig lavere enn toppene fra 2017, var det tegn til bedring mot slutten av 2020. Ved starten av året hadde den en markedsverdi på 446 millioner dollar, og den hadde passert 900 millioner dollar ved 19. desember 2020, noe som markerer en betydelig økning på over 100%, til tross for utfordringer underveis.

IoT

En faktor som bidrar til IOTAs motstandskraft og positive moment er det vedvarende samarbeidet med store selskaper og fokuset på den voksende Internet of Things (IoT). Disse partnerskapene bidrar til å skille IOTA fra andre kryptovalutaer og har skapt økt interesse blant investorer. Per 28. september 2021 har IOTA en markedsverdi på omtrent 3,2 milliarder dollar, noe som gjenspeiler en betydelig vekst.

Konkurransepreget

I den konkurransepregete kryptovaluta-landskapet er differensiering avgjørende for suksess, og IOTAs unike salgsproposisjon ligger i å optimalisere for Internet of Things. Denne strategiske posisjoneringen harmonerer med de stadig skiftende behovene i teknologilandskapet og gjør IOTA til en interessant aktør i kryptomarkedet. De kommende årene vil trolig vise hvor effektivt IOTA navigerer gjennom utfordringer og utnytter sine særegne egenskaper for å ytterligere etablere seg i kryptomarkedet.

Hvordan skiller IOTA seg fra Bitcoin

IOTAs løsning på problemene til Bitcoin er å kvitte seg med flere sentrale konsepter og topografiske begrensninger i en blokkjede. MIOTA, IOTAs kryptovaluta, er forhåndsgenerert, og konsensus for transaksjoner skjer annerledes sammenlignet med en blokkjede. IOTA-utviklerne har foreslått en ny datastruktur (en måte å organisere numeriske representasjoner innenfor datamaskinens minne) kjent som Tangle.

DAG

Tangle er en Desentralisert Asyklisk Graf (DAG), et system av noder som ikke er sekvensielt. Dermed kan hver node være koblet til flere andre noder i en Tangle. Men de er koblet bare i en bestemt retning, noe som betyr at en node ikke kan referere tilbake til seg selv. En standard blokkjede er også en DAG fordi det er en sekvensielt lenket sett. Men IOTAs Tangle er et parallelt system der transaksjoner kan behandles samtidig i stedet for sekvensielt. Jo flere systemer som kobles til det, desto sikrere og mer effektiv blir Tangle på å behandle transaksjoner.

Gruppe systemer

I Bitcoin kreves en gruppe systemer som kjører fulle noder som inneholder hele historien om transaksjoner for en hovedbok, for bekreftelser og konsensus. Denne prosessen er energi- og beregningsintensiv.

Nodemynter

Fulle nodemynter er ikke nødvendige i Tangle. Hver ny transaksjon bekreftes ved å referere til to tidligere transaksjoner, noe som reduserer tiden og minnet som trengs for å verifisere en transaksjon. Et lett løselig og enkelt Proof of Work (PoW)-puslespill legges til transaksjonen som siste steg. De to valgte transaksjonene kalles tips. IOTAs system bruker en algoritme for tipsvalg med «tillit» som mål for å godkjenne transaksjonen. Hvis en transaksjon har blitt godkjent 97 ganger tidligere, er det da 97% tillit til at en node vil godkjenne den i fremtiden.

Tillit

Relatert til begrepet «tillit» er en transaksjonsvekt. Mens den beveger seg gjennom Tangle, samler en transaksjon vekt. En transaksjonsvekt øker med antall godkjenninger. Når en transaksjon er bekreftet, sendes den ut til hele nettverket. Deretter kan en annen ubekreftet transaksjon velge den nylig bekreftede transaksjonen som en av tipsene for å bekrefte seg selv.

Denne metoden for å bekrefte en transaksjon resulterer i ingen gebyrer og lavt strømforbruk, noe som gjør det mulig for MIOTA å bli brukt på et bredt spekter av enheter og maskiner med forskjellige strømkrav. Besøk hjemmesiden til IOTA her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display