Krypto Nyheter

Russisk bankmann under sanksjoner solgte 15millioner pund aksjer i Philip Hammonds kryptoselskap Copper

Russisk bankmann under sanksjoner solgte 15millioner pund aksjer i Philip Hammonds kryptoselskap Copper

Russisk bankmann under sanksjoner solgte 15millioner pund aksjer i Philip Hammonds kryptoselskap Copper. En russisk bankmann som er under sanksjoner, solgte mer enn 15 millioner pund verdier i aksjer i et kryptoselskap. Som ledet av den tidligere britiske finansministeren Philip Hammond. Transaksjonen, som involverte Mikhail Klyukin, kunne ha tiltrukket seg oppmerksomhet fra USAs sanksjonsmyndigheter, ifølge eksperter.

London-baserte selskapet Copper

Ledelsen ved det London-baserte selskapet Copper Technologies. Ble bekymret da Klyukin, som eide over 2% av selskapet, ble satt på Det hvite hus’ sanksjonsliste i mars 2022. Klyukin ble sanksjonert på grunn av sin rolle i tilsynsrådet til den russiske banken Sovcombank. Som ble målrettet av USA etter invasjonen av Ukraina.

Det antas at Copper, som har en datterselskap basert i New York, hjalp til med å ordne en transaksjon for å fjerne Klyukin fra aksjonærregisteret.

kryptovaluta og gjennomsiktigheten rundt

Transaksjonen reiser spørsmål om bruken av kryptovaluta og gjennomsiktigheten rundt ofte uklare betalingsmetoder. Da krypto blir stadig mer gjenstand for kontroll fra vestlige regjeringer som forsøker å håndheve sanksjoner mot Moskva. Copper bygger og administrerer digitale systemer for selskaper som ønsker å investere i, handle med eller bruke kryptovaluta.

Selskapet informerte The Guardian om at de til enhver tid hadde fulgt gjeldende sanksjonslover, basert på ekstern juridisk rådgivning.

Copper ser ut til å ha fungert som mellomledd mellom Klyukin og et selskap som var villig til å kjøpe den russiske bankmannens aksjer.

Krypto-selskapet forstår å ha mottatt betaling fra kjøperen i britiske pund, som betalte mer enn £15 millioner for aksjene. Copper konverterte deretter pundene til kryptovaluta og overførte disse digitale eiendelene til Klyukin, 46 år, ifølge The Guardian.

Mellomledd

Aksjesalget ser ut til å ha blitt designet for å unngå brudd på amerikanske sanksjoner, som forbyr bruk av dollar eller involvering av amerikanske borgere. I økonomiske transaksjoner med sanksjonerte enkeltpersoner.

USA har ikke jurisdiksjon over bruken av andre lands valutaer eller over hvem utenlandske borgere gjør forretninger med.

Juridiske eksperter

Imidlertid sa juridiske eksperter at Copper kunne ha vært utsatt for «sekundære» sanksjoner hvis amerikanske myndigheter. Var klar over at selskapet var involvert i en avtale som gagnet en russer under restriksjoner.

Sekundære sanksjoner kan pålegges av Washington mot selskaper eller enkeltpersoner. Som ikke er underlagt amerikansk jurisdiksjon, hvis de anses å handle på en måte som undergraver amerikanske sanksjoner. I praksis kan dette ha konsekvenser som at et selskap utestenges fra det amerikanske finanssystemet.

Bruken av kryptovaluta for å overføre midler til Klyukin kunne også ha vært en forverrende faktor, la de til.

Presidentordre

En presidentordre utstedt av den amerikanske presidenten Joe Biden i april 2021. Forbød «bedragerske eller strukturerte transaksjoner eller forretningsforhold. For å omgå noen amerikanske sanksjoner, inkludert gjennom bruk av digitale valutaer eller eiendeler eller bruk av fysiske eiendeler».

En juridisk ekspert på sanksjoner sa: «Når det er en (sanksjonsvarsel), må du være forsiktig. USA er aggressive når det gjelder håndheving av sanksjoner, og Russland er spesielt varmt for tiden. Hvis du skaper en metode der en [sanksjonert person] blir betalt gjennom en valutabypass […] er det fortsatt mye risiko.»

De sa at det mest «fornuftige» ville ha vært å fryse aksjene i stedet for å tillate at de ble solgt.

Risiko

En annen ekspert sa at transaksjonen utgjorde en risiko «gitt hvor bredt USA tolker sin jurisdiksjon». De la til: «Jeg ville ha frarådet dette.»

Klyukin var allerede på Det hvite hus’ sanksjonsliste da aksjesalget fant sted i mai 2022. Han ble sanksjonert i USA i mars 2022 på grunn av sin ledende stilling i Sovcombank, Russlands niende største bank. Storbritannias utenriksdepartement sanksjonerte ham i september 2022. Etter at aksjesalget var fullført, Og oppga at hans rolle i banken betød at han var «involverte i å oppnå fordel av eller støtte regjeringen i Russland».

Han har senere trukket seg som medlem av tilsynsrådet i Sovcombank.

Copper benektet at de fungerte som «mellomledd» i aksjesalget.

En talsperson for Copper sa at selskapet. «Tar sitt pågående samsvar med gjeldende lover om hvitvasking av penger, regulering og sanksjonskrav svært alvorlig».

«Intensjonen med den omtalte transaksjonen var å kvitte seg med aksjer i Copper eid av et selskap. Tilknyttet en sanksjonert person,» sa de.

Implikasjonene

«Vi vurderte nøye implikasjonene, inkludert med bistand fra spesialiserte eksterne rådgivere. Innen sanksjoner i ulike jurisdiksjoner, og konkluderte med at transaksjonen var i samsvar med alle gjeldende krav til sanksjoner. Det forblir tilfelle i dag.»

Kilder nær Klyukin sa at hans selskaper hadde fulgt USAs sanksjoner, inkludert når det gjaldt salget av aksjer i Copper.

Styreleder

Philip Hammond ble styreleder for selskapet i januar 2023, men var rådgiver for selskapet på tidspunktet for transaksjonen. Den konservative lorden tjenestegjorde tidligere som forsvarsminister, utenriksminister og til slutt finansminister. Fra 2011 til 2019, og ble medlem av House of Lords i 2020.

Hans rolle i selskapet ga ham en eierandel på 0,5%, som antas å ha hatt en notert verdi på opptil $15 millioner (£12 millioner) før en nylig nedgang i verdien av kryptovalutaer.

Det sies at Hammond ikke var klar over aksjesalget på tidspunktet, men ble informert om det senere, under gjennomgangen av store aksjonærer.

Kilder fortalte The Guardian at bare noen få ansatte i Copper visste identiteten til aksjonæren som var sanksjonert, som eide sin eierandel gjennom et selskap basert på Kypros, Zayelco Ltd.

Zayelcos aksjesalg er dokumentert i Companies House-filinger, og The Guardian har fastslått at selskapet var eid av Klyukin, som også har et kypriotisk pass.

Rettspapirer som ble arkivert i USA i juni 2022, som en del av en uavhengig tvist om eiendomsutvikling, viser at Zayelco var «100% eid» av Klyukin.

Tillitsdeklarasjon

En separat tillitsdeklarasjon innhentet av The Guardian navnga Klyukin som Zayelcos «eier» i 2015.

Zayelco hadde to trancher med aksjer i Copper per oktober 2021, 3.611.000 ordinære aksjer og 960.000 serie B-aksjer, ifølge en Companies House-filing.

Mai 2022

En annen filing i mai 2022, kort tid etter at Klyukin solgte sine aksjer, viser at Zayelcos beholdning ble redusert til null.

Et annet selskap, Wagmi Investments Ltd, plukket deretter opp to identiske aksjeblokker. Selskapet har ingen tilknytning til en britiskbasert virksomhet med samme navn.

Wagmi Investments Ltd

Copper har møtt skepsis fra britiske finansregulatorer, til tross for den tidligere finansministerens anbefaling.

Financial Times

Tidligere i år rapporterte Financial Times at Copper hadde deltatt på et møte med tjenestemenn fra finansdepartementet etter en helge samtale mellom Hammond og den daværende finanssekretæren John Glen. Hammond sa at møtet ikke var på hans forespørsel.

Samtalen fant sted mens Copper slet med regulatoriske utfordringer.

Gruppen slet med å få fullgodkjenning fra City-regulatoren, Financial Conduct Authority, og trakk til slutt tilbake søknaden og fikk lisens for å drive virksomhet i Sveits i stedet.

Den bredere globale kryptokrasjen har også skadet selskapet, noe som har ført til masseoppsigelser i år.

Nedgangen, kombinert med at Copper ikke fikk lisens i Storbritannia, antas å ha påvirket verdien av «vekstaksjer» i selskapet holdt av ledende ansatte, inkludert Hammond.

Hammond har vært en høylytt talsmann for at Storbritannia omfavner digitale eiendeler. Tidligere i år sa han at det var «ganske sjokkerende» at Storbritannia lå etter andre land i å skape et regelverk for krypto.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *