Hva er

Hva er ERC-20 Token

Hva er ERC-20 Token

Hva er ERC-20 Token. ERC-20, som står for Ethereum Request for Comment 20, er den etablerte tekniske standarden som legger grunnlaget for opprettelsen av utbyttbare tokens på Ethereum-blockchainen. Denne standarden ble introdusert for å løse kompleksiteten og mangel på enhetlighet som oppsto med økningen i bruken av smartkontrakter og tokenisering på Ethereum i 2015.

Historie og opprinnelse av ERC-20

I 2015 så Ethereum en eksplosiv vekst i bruken av smartkontrakter, men samtidig oppstod det en utfordring – mangelen på standardisering for de mange tokensene som ble opprettet. For å håndtere dette komplekse landskapet, tok Fabian Vogelsteller initiativ til å foreslå en standardisert tilnærming, som senere ble nummerert som Ethereum Request for Comment 20. Denne forespørselen ble vedtatt som Ethereum Improvement Proposal 20 (EIP-20) i 2017. Til tross for formaliteten med EIP-nummeret, beholdt det populære kallenavnet ERC-20, som ble kjent og anerkjent av hele blockchain-samfunnet.

Grunnleggende funksjoner og hendelser i ERC-20

ERC-20 spesifiserer en rekke funksjoner som enhver kompatibel token må implementere. Dette inkluderer TotalSupply, som representerer det totale antallet tokens som noensinne vil bli utstedt, og BalanceOf, som gir informasjon om eierens saldo. I tillegg omfatter standarden funksjoner som Transfer for automatiske overføringer, TransferFrom for autoriserte overføringer, Approve for å tillate uttak av tokens, og Allowance for å returnere en angitt mengde tokens fra en giver til eieren. Hendelser som Transfer og Approval gir ytterligere innsikt gjennom hendelseslogging.

Valgfrie elementer og ekstra funksjoner

ERC-20 gir også muligheten for inkludering av valgfrie elementer, for eksempel navn, symbol og desimaler, som gir ytterligere kontekst og informasjon om tokenet. Mens disse ikke er nødvendige for overholdelse av standarden, gir de utviklere muligheten til å tilpasse tokenets egenskaper for å møte spesifikke behov.

Mål og betydning av ERC-20

ERC-20 har flere mål. For det første gir den en felles referanseliste for regler og retningslinjer som tokens opprettet på Ethereum-blockchainen bør overholde. Dette inkluderer regler for overføring, godkjenning av transaksjoner, og tilgjengelighet av data om tokens. Denne standardiseringen fremmer kompatibilitet mellom ulike tokens, noe som er avgjørende for å opprettholde en sømløs interaksjon innen Ethereum-økosystemet.

Denne standarden gjør det også lettere for utviklere å forutsi hvordan nye tokens vil fungere innenfor Ethereum-systemet, og den reduserer kompleksiteten for sluttbrukere som skal håndtere forskjellige tokens.

Andre standarder: BEP-2 vs. ERC-20

Mens ERC-20 er dominerende innen Ethereum, er det andre blockchain-økosystemer som Binance Chain som har introdusert sine egne standarder. For eksempel følger Binance Chain BEP-2-standarden. Disse standardene gir retningslinjer for tokenopprettelse innenfor deres respektive økosystemer og bidrar til å opprettholde kompatibilitet på tvers av forskjellige plattformer.

Eksempel

 1. Betalingsmiddel:
  • Mange ERC-20 tokens fungerer som digitale valutaer. For eksempel, Tether (USDT) og USD Coin (USDC) er stablecoins knyttet til den amerikanske dollaren og brukes ofte som et digitalt betalingsmiddel i kryptomiljøet.
 2. Plattformtokens:
  • Noen prosjekter bruker ERC-20 tokens som et økosystem for å få tilgang til tjenester eller fungere som brennstoff for smartkontrakter. For eksempel bruker Binance Coin (BNB) på Binance Smart Chain ERC-20-standarden for å muliggjøre transaksjoner og tilgang til plattformfunksjoner.
 3. Stemme- og styringsrettigheter:
  • Bestemte tokens gir innehavere rettigheter til å stemme om beslutninger vedrørende utviklingen av et prosjekt eller plattform. Maker (MKR) er et eksempel på en token som gir eierne stemmerettigheter i MakerDAO-protokollen.
 4. Finansiering og ICOs:
  • Initial Coin Offerings (ICOs) bruker ofte ERC-20 tokens som en måte å samle kapital på. Investorer kan kjøpe disse tokensene i ICO-faser, og deretter kan disse tokensene brukes på plattformen når den er live.
 5. Desentraliserte finansapplikasjoner (DeFi):
  • Mange DeFi-prosjekter utsteder ERC-20 tokens for å representere eiendeler som stablecoins, låneinstrumenter, eller likviditetsandeler. Dette gir brukere muligheten til å delta i desentraliserte finansaktiviteter som utlån, handel, og likviditetsstyring.
 6. Spill og NFT-markedet:
  • Noen spill og plattformer som støtter ikke-fungible tokens (NFTs) bruker ERC-20 tokens som en form for valuta eller belønningssystem innenfor spillet. Dette skaper et økosystem der spillere kan kjøpe, selge og handle digitale eiendeler.
 7. Identifikasjon og tilgangskontroll:
  • ERC-20 tokens kan også brukes som en form for digitale identifikatorer eller adgangstokens. Dette kan brukes for å bekrefte brukerens identitet eller gi tilgang til bestemte ressurser eller tjenester.

Disse eksemplene illustrerer bredden av bruksområder for ERC-20 tokens, og hvordan de kan tilpasses for å imøtekomme ulike behov innenfor blockchain-økosystemet.

Oppsummering

ERC-20 står som et hjørnesteinsverktøy i utviklingen av kryptoøkonomien og er av stor betydning for Ethereum-økosystemet. Ved å tilby en solid ramme for opprettelse og håndtering av tokens har ERC-20 spilt en sentral rolle i å lette utveksling og bruk av digitale aktiva på Ethereum-blockchainen. Denne standarden har ikke bare bidratt til å organisere det mangfoldige landskapet av tokens, men har også gjort det enklere for utviklere å bygge og vedlikeholde prosjekter innenfor Ethereum-økosystemet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display