AI-Teknologi

Hvilket land er mest for kunstig intelligens

Hvilket land er mest for kunstig intelligens

Hvilket land er mest for kunstig intelligens. Smarte oppstartsbedrifter, teknologigiganter og forskningslaboratorier søker å tiltrekke seg de mest dyktige ingeniørene. Og sikre finansiering for å fremme teknologiske gjennombrudd. Men kampen om dominans innen kunstig intelligens strekker seg langt utover selve bransjen. Det er en global konkurranse som setter nasjoner opp mot hverandre.

Innflytelsesrike regjeringer

Flere av verdens mest innflytelsesrike regjeringer styrker sine posisjoner ved å utvikle sterke innenlandske AI-sektorer. Det er viktig å ikke la seg bedra av troen på at nylige forsøk på å regulere AI-modeller og selskapene bak dem. Det er tegn på at regjeringene forsøker å bremse ned utviklingen – tvert imot er det en indikasjon på at de faktisk akselererer.

Hvorfor, spør du? Fordi det er til stor fordel for ethvert land å tiltrekke seg dyktige personer og stimulere økonomisk aktivitet. Ifølge Valerie Wirtschafter, en forsker ved Brookings Institution’s Artificial Intelligence and Emerging Technology Initiative. Å huse ledende AI-selskaper «skyver også uunngåelig vertslandene. Til fremste plass i diskusjoner om standarder og styring, både nasjonalt og internasjonalt.»

Blomstrende AI-sektor

I tillegg kan en blomstrende AI-sektor være til betydelig nytte for nasjonal sikkerhet. Dette gjelder ikke bare for militære og etterretningsapplikasjoner eller forskning og utvikling. Men også for å sikre at utviklingsstandarder «ikke utgjør en innebygd risiko og utvikles med en bestemt sett av verdier i tankene,» ifølge Wirtschafter.

Selvfølgelig! Siden Google, Microsoft og OpenAI har sitt hovedkvarter i Amerika, gir Washington seg selv en avgjørende rolle. Dette gir dem bedre mulighet til å kontrollere disse teknologigigantene og påvirke stemningen for regulering av kunstig intelligens på verdensbasis.

En slik kontroll fører regjeringer et steg nærmere teknologisk suverenitet, ifølge Nick Reiners, en senioranalytiker for geoteknologi ved Eurasia Group. «Å ha disse selskapene i ditt eget land betyr at du ikke er avhengig av et annet land.»

Styrke sine AI-sektorer

Regjeringer kan styrke sine AI-sektorer på forskjellige måter. Gjennom økonomiske tilskudd, forskningsmidler, investeringer i infrastruktur og tildeling av offentlige kontrakter.

forsvar

«Satsing på forsvar og statlig forskning og utvikling har alltid vært en betydelig drivkraft for sivil og kommersiell forskning samt produktutvikling,». Sier Scott Wallsten. President og seniorforsker ved Technology Policy Institute, en tenketank basert i Washington. «Det er trygt å anta at forsvarsdepartementet jobber med disse verktøyene for sine egne formål, da de er involvert i en kappløpssituasjon med potensielle motstandere.»

USA og Kina dominerer klart

Hvem ligger i tet? USA og Kina dominerer klart. «Mens fremgangene i USA i hovedsak har blitt drevet av den private sektoren. Har Kinas utvikling i stor grad blitt formet av støtte fra regjeringen,» bemerker Wirtschafter. Hun peker imidlertid på at den amerikanske CHIPS-loven indikerer at Amerika forsøker å styrke sin strategiske fordel.

I Stanford Universitys årlige AI Index-rapport fremkommer det at USA og Kina leder på flere områder, inkludert privat investering og nyfinansierte AI-selskaper. (Storbritannia, EU, Israel, India og Canada rangeres også høyt på flere av rapportens målepunkter.)
Mens det er usannsynlig at noen vil utfordre USA og Kina, og USA er i ledelsen, påpeker Wirtschafter. At Kina er betydelig sterke innen ansiktsgjenkjennelsesteknologi.

Hvem blir eiere

Kan myndighetene bli eiere. Ja, dette er et spill med høye innsatser, og både Washington og Beijing, blant andre, kan i økende grad velge proteksjonistiske tiltak for å holde betydningsfulle AI-modeller under sin kontroll.

USA praktiserer allerede dette når det gjelder brikker, den grunnleggende teknologien for AI. Washington pålegger strenge eksportkontroller på utstyr relatert til halvledere. Det er av frykt for at det skal havne i hendene til fienden, det vil si Kina. De har også hindret bedriftsoppkjøp som kunne forskyve maktbalansen med brikker, inkludert en avtale fra 2018. Med den amerikanske brikkeprodusenten Qualcomm (for å hindre overtakelse av et selskap med base i Singapore). En ny rapport indikerer også at Biden-administrasjonen tvang et saudiarabisk selskap til å selge seg ut fra en amerikansk brikkeprodusent knyttet til OpenAI CEO Sam Altman.

Beskyttelse av kraftige AI-modeller

Dersom USA og andre regjeringer bestemmer seg for at beskyttelse av kraftige AI-modeller er avgjørende for nasjonal sikkerhet. Kan de implementere tilsvarende drastiske tiltak for å holde dem innenlands – eller i det minste i hendene til allierte. Kun forrige uke meldte Bloomberg at den London-baserte AI-startupen Stability AI, kjent for sin Stable Diffusion-bildegenerator. Utforsker muligheten for salg på grunn av indre uro. Selskapet skal angivelig ha henvendt seg til to oppstartsselskaper. Det kanadiske selskapet Cohere og det amerikanske selskapet Jasper – for å sondere interessen deres for et mulig oppkjøp. Foreløpig er det ingen indikasjon på at tilsynsmyndighetene er bekymret, men den potensielle omstruktureringen i selskapet skjer samtidig som britiske politikere har gjort anstrengelser for å gjøre Storbritannia til et vennlig sted for AI-selskaper.

DeepMind og Arm

Storbritannia ønsker definitivt ikke å oppleve det samme igjen. Det som det gjorde med DeepMind og Arm. To lovende britiske AI-selskaper som ble kjøpt opp av henholdsvis amerikanske og japanske selskaper i 2014 og 2016. I en nylig intervju med BBC uttrykte Ian Hogarth, leder for Storbritannias AI-taskforce. Behovet for å styrke europeiske teknologiselskaper i stedet for å tillate at de blir solgt. «Vi har hatt noen flotte teknologiselskaper, og noen av dem ble kjøpt opp tidlig, vet du – Skype ble kjøpt av eBay, DeepMind ble kjøpt av Google,» sa Hogarth. «Jeg mener virkelig at økosystemet vårt må møte den kommende utfordringen på et høyere nivå.»

National Security and Investment Act

Britiske lovgivere vedtok i 2022 National Security and Investment Act. Som gir regjeringen nye fullmakter innen nasjonal sikkerhet for å kunne gripe inn i utenlandske oppkjøp av innenlandske selskaper. «Det har skjedd betydelige endringer siden den perioden,» kommenterte Wirtschafter om DeepMind-oppkjøpet, «og ønsket om å opprettholde en konkurransedyktig nasjonal posisjon innen dette feltet vil være en sentral faktor ved en eventuell salgssituasjon.» Storbritannias nasjonale AI-strategi, publisert i 2021, slår fast at regjeringen vil «beskytte nasjonal sikkerhet» og motstå «potensielt fiendtlig utenlandsk investering.»

Reversere

Imidlertid vurderer nå ministrene å reversere disse nye reglene for å fremstå som mer vennligsinnet overfor næringslivet. Dette utgjør den sentrale utfordringen som alle AI-ambisiøse land står overfor: De må presentere seg som AI-vennlige samtidig som de forsøker å håndheve strenge reguleringer. Kampen om AI-overlegenhet står på spill.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display