AI-Teknologi

Kunstig intelligens vekker døde opp til live

Kunstig intelligens vekker døde opp til live

Kunstig intelligens vekker døde opp til live. Noen kinesiske selskaper hevder å ha «digitalt gjenopplivet» tusenvis av avdøde mennesker ved hjelp av kunstig intelligens AI-teknologi.

Et Supplement til å vekke minner til live

I en tid hvor teknologiske fremskritt har revolusjonert måten vi lever og kommuniserer på, tar kunstig intelligens (AI) en spesiell plass i våre liv. En nylig og bemerkelsesverdig anvendelse av AI er knyttet til vår evne til å bevare og gjenopplive minner om våre avdøde kjære. Tidligere var fotoalbum og telefoner våre redskaper for å holde minnene i live, men nå åpner kunstig intelligens døren for nye muligheter.

Gjenoppliving av Minner

Tradisjonelt har vi vendt oss til fysiske gjenstander som fotoalbum for å huske de vi har mistet. Disse minnene, fastlåst i bildenes stille rammer, har fungert som broer til fortiden. Telefoner, med sine lagrede meldinger og samtaler, har også vært en ressurs for å høre stemmene til de som ikke lenger er fysisk til stede. Men hva om disse minnene kunne få nytt liv gjennom kunstig intelligens?

AI som Digital Kurator

Med AI-teknologien kan digitale kuratorer analysere store mengder data, inkludert bilder, tekstmeldinger og videoer, for å skape en digital representasjon av en person. Dette gjør det mulig for etterlevende å interagere med en simulert versjon av sine kjære, gjenoppleve samtaler og kanskje til og med oppdage nye aspekter av deres personlighet.

Et Etisk Dilemma

Selv om potensialet for AI i å vekke minner til live er spennende, bringer det også med seg etiske utfordringer. Hvordan håndterer vi sikkerheten og personvernet til de avdøde? Er det etisk riktig å manipulere og gjenskape digitale versjoner av en persons identitet? Dette er spørsmål som krever grundig refleksjon og regulering for å sikre at teknologien brukes på en ansvarlig måte.

Det kan også oppstå på grunn av mangelen på samtykke fra de avdøde. Tal Morse, en forskningsfellow ved Centre for Death and Society ved University of Bath i Storbritannia. Påpeker potensielle utfordringer: «Hva skjer hvis de utfører handlinger som kan ‘forurense’ minnet av personen de forsøker å representere?».

Det anbefales å se videoen i mediespilleren nederst i artikkelen. For ytterligere detaljer om denne historien.

Kjærlighet og Hat

Bruken av kunstig intelligens som et middel for å vekke minner til live kan forventes å bli møtt med en blanding av kjærlighet og hat. Mens noen kan omfavne muligheten til å gjenoppleve øyeblikk med de de har mistet, kan andre finne det ubehagelig eller til og med uetisk. Det er viktig å respektere ulike synspunkter og følelser rundt denne teknologien.

Seakoo Wu

Sørgende Seakoo Wu og hans kone er blant mange som nå søker hjelp fra kunstig intelligens (AI). For å skape avatarer av deres kjært avdøde.

«Vi vil møtes igjen i det virtuelle universet»

De ordene som ble presentert i opptaket ble aldri uttalt av den avdøde studenten. Men ble generert ved hjelp av kunstig intelligens (AI).

Foreldrene ble dypt berørt av tapet av sin eneste sønn, Xuanmo, 22 år. Mens han studerte ved Exeter University i Storbritannia.

Etter en økning i bruk av avanserte læringsteknologier som ChatGPT i Kina, begynte Wu å utforske muligheter for å gjenopplive sin avdøde sønn.

Han samlet sammen fotografier, videoer og lydopptak av Xuanmo. Og investerte betydelige ressurser i å engasjere AI-selskaper for å skape en digital kopi av hans ansikt og stemme.

«Wu reflekterer over smerten ved å miste en kjær: ‘For å håndtere dette må man først endre sitt perspektiv’,» uttrykte han.

Resultatene så langt er grunnleggende. Men tilstrekkelige for å framkalle tårer hos Wus kone ved graven til deres avdøde sønn. Når hun hører en lydopptak av ham fra Wus telefon mens hun tar seg av gravstedet. Xuanmo, gjengitt av AI, formidler følelser som: «[Jeg vet] hvor vanskelig det er for deg. Hver dag, hvert øyeblikk, ønsker jeg å være ved din side, gi deg varme og styrke.»

Visjon

Wu har en visjon om å utvikle en fullstendig realistisk replika som kan etterligne hans avdøde sønns atferd, men eksisterer kun i virtuelt rom. Han har satt sammen et team for å opprette en omfattende database med informasjon om sønnen.

Målet hans er å bruke avanserte algoritmer for å skape en avatar som nøyaktig gjengir sønnens tenkemåte og talemønster.

«En dag, kjære sønn, vil vi alle møtes igjen i det virtuelle universet,» sa han.

Spøkelsesrobot

Veksten i Kinas «spøkelsesrobot»-industri har blitt bemerket av eksperter. Ifølge grunnleggeren av AI-selskapet Super Brain. Zhang Zewei, drar Kina nytte av sitt store befolkningstall og mange mennesker med følelsesmessige behov, som skaper et betydelig marked. Noen kinesiske selskaper påstår å ha «digitalt gjenopplivet» tusenvis av avdøde basert på så lite som 30 sekunder med lyd- og visuelt materiale.

Kundene spenner fra avdøde individer til levende foreldre som ikke kan tilbringe nok tid med barna sine. Og i noen tilfeller, kontroversielt, en kvinne som er hjerteknust over sin tidligere kjæreste. Selv om spøkelsesrobotene kan tilby trøst, advarer eksperter om behovet for ytterligere forskning for å forstå de psykologiske og etiske implikasjonene.

Youtube video i fra France 24

Kunne du tenke deg?

Har du kunne tenke deg og kunne snakke med dine slektninger som har gått bort, ved hjelp av AI-Teknologi?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *