Hva er

Hva er KYC

Hva er KYC

Hva er KYC. KYC (Know Your Customer) er i dag et betydelig element i kampen mot økonomisk kriminalitet og hvitvasking av penger. Og kundeidentifikasjon er den mest kritiske aspektet. Ettersom det er det første steget for å utføre bedre i de andre stadiene av prosessen. Det globale landskapet for motvirking av hvitvasking av penger (AML). Og bekjempelse av finansiering av terrorisme (CFT) setter enorme innsatser for finansinstitusjoner.

Internasjonale forskrifter påvirket av standarder som Den finansielle handlingstjenesten (FATF). Implementeres nå i nasjonale lover som omfatter sterke direktiver som AML 4 og 5 og forebyggende tiltak som «KYC» for klientidentifikasjon.

La oss starte med en definisjon av KYC og eKYC og oppdage hvordan avanserte ID-verifikasjonssystemer kan bedre støtte KYC-prosesser.

Hva er KYC?

KYC står for. Det er en engelsk forkortelse. Som står for #Know Your Customer». Som oversatt til Norsk, betyr: Kjenn Din Kunde og noen ganger Kjenn Din Klient.

KYC eller KYC-sjekk. Er den obligatoriske prosessen med å identifisere og verifisere klientens identitet ved åpning av en konto og periodisk over tid. Med andre ord må banker sikre at deres klienter virkelig er de de påstår å være.

Hvorfor er KYC-prosessen viktig?

KYC-prosedyrer definert av banker innebærer alle nødvendige handlinger for å sikre at kundene deres er ekte. Samt vurdere og overvåke risikoer.Disse prosessene for kundeaktivering hjelper til med å forebygge og identifisere hvitvasking av penger, finansiering av terrorisme. Og andre ulovlige korrupsjonsskjemaer.

KYC-prosessen inkluderer verifisering av ID-kort, ansiktsverifisering, dokumentverifisering som for eksempel regningsdokumenter som bevis på adresse, og biometrisk verifisering.Banker må overholde KYC-regler. Og regler mot hvitvasking av penger for å begrense svindel. Ansvaret for KYC-overholdelse ligger hos bankene.

Ved manglende overholdelse kan det pålegges strenge straffer.

I USA, Europa, Midtøsten og Asia-Stillehavsregionen har det de siste ti årene (2008-2018). Blitt pålagt bøter på totalt 26 milliarder dollar for manglende overholdelse av AML, KYC og sanksjonsbøter. Uten å måle den omdømmemessige skaden som er gjort.

Ifølge De forente nasjoner hvitvasker kriminelle mellom 1,6 til 4 billioner dollar. Årlig (2 til 5% av den globale BNP). Strengere KYC/CDD-prosesser hjelper til med å stoppe dette.

KYC-dokumenter

KYC-sjekker utføres gjennom en uavhengig og pålitelig kilde av dokumenter, data eller informasjon. Hver klient må gi legitimasjon for å bevise identitet og adresse.

I mai 2018 la det amerikanske Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Til et nytt krav om at banker må verifisere identiteten til fysiske personer. Av juridiske enhetskunder som eier, kontrollerer og tjener på selskaper når disse organisasjonene åpner kontoer.

Oppsummert: Når et selskap åpner en ny konto. Må det gi fødselsnumre og kopier av bilde-ID og pass for sine ansatte, styremedlemmer og aksjonærer.

KYC-krav

Kundeidentifikasjonsprogram CIP krever at finansfirmaer skaffer fire stykker identifiserende informasjon om en klient, inkludert navn, fødselsdato, adresse og identifikasjonsnummer.

Kundeundersøkelse CDD


Enhanced Due Diligence. Forsterket Kundeundersøkelse EDD. Er en prosess der alle kundens legitimasjonsopplysninger samles inn. For å bekrefte deres identitet og evaluere deres risikoprofil for mistenkelig kontohandling.

KYC Overholdelse

To regler som styrer KYC inkluderer Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) Rule 2090. (Kjenn Din Kunde) og FINRA Rule 2111 (Egnethet).

FINRA Rule 2090 krever at hver meglerforhandler bruker rimelig omhu ved å åpne og vedlikeholde klientkontoer. Og kjenner og opprettholder registreringer om profilen til hver kunde, samt identifiserer hver person som har myndighet til å handle på kundens vegne. Financial Industry Regulatory Authority. «2090. Kjenn Din Kunde.»

FINRA Rule 2111 påpeker at en meglerforhandler må ha en rimelig basis for å tro at en anbefaling er egnet for en kunde basert på kundens økonomiske situasjon og behov. Denne regelen forutsetter at meglerforhandleren har gjennomført en gjennomgang av de nåværende fakta. Og profilen til kunden, inkludert kundens andre verdipapirer og investeringer. Før noen kjøp, salg eller utveksling av et verdipapir på kundens vegne blir foretatt.

AML og KYC

Det amerikanske Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Krever at både kunder og finansinstitusjoner overholder KYC-standarder for å forebygge ulovlig aktivitet, spesielt hvitvasking av penger. AML, mot hvitvasking av penger, er et begrep for en rekke tiltak og prosesser som brukes for å oppnå regulatorisk overholdelse. KYC er en del av AML.

FinCEN krever at finansinstitusjoner forstår typen og formålet med kundeforholdet. Og utvikler en kundens risikoprofil, brukt som et grunnlag for å oppdage mistenkelige kundeaktiviteter.

Finansinstitusjoner må også opprettholde nåværende og nøyaktig kundeinformasjon og fortsette å overvåke kontoer for mistenkelig og ulovlig aktivitet. Når det oppdages, er de pålagt å rapportere funnene sine umiddelbart.

KYC og Kryptovaluta

Kryptovalutamarkedet blir rost for å tilby et desentralisert medium for utveksling som fremmer konfidensialitet. Imidlertid presenterer disse fordelene også utfordringer med å forhindre hvitvasking av penger. Kriminelle ser på kryptovaluta som et kjøretøy for å hvitvaske penger, og som et resultat ser styringsorganer etter måter å pålegge KYC på kryptomarkeder.

De fleste kryptoplattformer regnes som pengeserviceselskaper (MSB-er) og må overholde lover mot hvitvasking av penger (AML), som krever kundeidentifikasjonsprogrammer og visse rapporterings- og oppbevaringsprosedyrer.

Fiat-til-krypto-utvekslinger legger til rette for transaksjoner som involverer fiatvalutaer og kryptovalutaer. Siden fiatvaluta er den offisielle valutaen i en nasjon, bruker de fleste av disse utvekslingene en form for KYC, og finansinstitusjoner vil ha vurdert kundene sine i samsvar med KYC-kravene.

60 million dollar Boten

Boten som ble ilagt mot Bitcoin-mikseren Larry Dean Harmon for å ha brutt lover mot hvitvasking av penger. U.S. Treasury Financial Crimes Enforcement Network. «Første Bitcoin ‘Mikser’ Straffet av FinCEN for Brudd på Lover mot Hvitvasking av Penger.»

I desember 2020 foreslo FinCEN at deltakere i kryptovaluta- og digitale eiendelsesmarkeder skal sende inn, vedlikeholde og verifisere kunders identiteter. Denne regelen klassifiserer visse kryptovalutaer som pengeinstrumenter, og underlegger dem KYC-krav. Den foreslåtte regelen er planlagt for endelig handling i februar 2024.

Oppsummert

Kjenn Din Klient (KYC) er en rekke standarder og krav som investerings- og finanstjenesteselskaper. Bruker for å verifisere identiteten til kundene sine og eventuelle tilknyttede risikoer med kundeforholdet. KYC krever at kunder gir en personlig identifikasjonsprofil. Og KYC sikrer at investeringsrådgivere er klar over klientens risikotoleranse og økonomiske stilling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *