BitcoinHva erKrypto ABC

Hva er Bitcoin ETF

Hva er Bitcoin ETF

Hva er Bitcoin ETF. Bitcoin har vært en av de best-presterende eiendelene det siste tiåret. Kryptovalutaen, har steget fra å være et relativt ukjent peer-to-peer betalingsnettverk til å bli en global fenomen. Som den opprinnelige kryptovalutaen har bitcoin. Bidratt til en helt ny eiendelsklasse som nå har over 1 billion dollar i markedsverdi.Med godkjenningen av 11 spot bitcoin ETF-er i januar 2024, har tradisjonelle investorer en enda enklere måte å investere i bitcoin på.

Hva er en Spot Bitcoin ETF

Den 10. januar 2024 godkjente SEC 11 nye spot bitcoin ETF-er. ETF-er, eller børshandlede fond, er en type sikkerhet som sporer den underliggende ytelsen til en samling eiendeler eller råvarer. En spot bitcoin ETF er et børshandlet fond som sporer spotprisen, eller gjeldende pris på bitcoin. Ved å holde en tilsvarende mengde bitcoin. For å støtte hver aksje av ETF-en som selges, er fondet faktisk støttet av bitcoin selv.

Vurderer du alle hindringene du må hoppe gjennom for å eie bitcoin som børsregnskaper, digitale lommebøker, private nøkler, nettverksoverføringer, osv. Er en spot bitcoin ETF en av de enkleste måtene å legge til bitcoin-eksponering i porteføljen din på.

Spot ETF-er, som de nye spot bitcoin ETF-ene. Tillater at andeler av fondet opprettes eller innløses basert på markedsetterspørsel. På denne måten lar en spot bitcoin ETF investorer få eksponering mot gjeldende pris på bitcoin uten å måtte holde selve eiendelen. Dette står i kontrast til bitcoin-futures ETF-er, som ble godkjent for handel av U.S. Securities and Exchange Commission i oktober 2021 og kan bare handle bitcoin-futures.

Futures er komplekse derivatinstrumenter som sporer potensielle fremtidige priser på den underliggende eiendelen.

Hvordan Fungerer Spot Bitcoin ETF-er


Spot bitcoin ETF-er kjøper et utvalgt antall bitcoins som holdes i en sikker digital lommebok av en forvarer. Disse forvarerne tilbyr lagring av bitcoin i et sikkert hvelv. De fleste av disse hvelvene er, som kryptoinsidere kaller det. «Luftgappede» i «kald lagring,» noe som betyr at bitcoins’ nøkler lagres offline og ikke kan nås via internett.

ETF-ene utsteder deretter aksjer som representerer bitcoinsene holdt av fondet. Disse aksjene prises for å gjenspeile den nåværende spotprisen på bitcoin og kan handles på tradisjonelle børs.

Spot bitcoin ETF-er gjør det enklere for vanlige investorer og tradere. Å kjøpe og selge en eiendel knyttet til den nåværende verdien av bitcoin uten å måtte holde bitcoin selv. De tillater også investorer som søker eksponering mot bitcoin i pensjonskontoer å ha et mye enklere alternativ enn å åpne en selvstyrt IRA som kunne holde bitcoin direkte.

Hvordan Opprettholder en Spot ETF prisen

Prisen på en spot ETF kan avvike fra den faktiske verdien av den underliggende eiendelen.

For å bringe fondet tilbake i samsvar med eiendelens faktiske verdi. Tillates autoriserte deltakere, også kjent som AP-er, å opprette eller innløse store blokker med aksjer. AP-er er vanligvis store finansinstitusjoner. Som tjener på arbitrasjemuligheten som oppstår når prisen på en ETF er høyere eller lavere enn den underliggende eiendelens verdi.

Her er de 11 SEC-godkjente Spot Bitcoin ETF-ene per 31. januar 2024

Spot Bitcoin ETFExpense RatioFee Waiver
ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB)0.21%0% fee for six months (or until 1 billion dollar in assets)
Bitwise Bitcoin ETF (BITB)0.20%0% fee for six months (or until 1 billion dollar in assets)
Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC)0.25%Fees waived until July 31, 2024
Franklin Bitcoin ETF (EZBC)0.19%0% fee until August 2, 2024 (or until 10 billion dollar in assets)
Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)1.50%No fee waiver
Hashdex Bitcoin ETF (DEFI)0.90%No fee waiver
Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO)0.25%0% fee for six months (or until 5 billion dollar in assets)
iShares Bitcoin Trust (IBIT)0.25%0.12% fee for 12 months (or until 5 billion dollar in assets)
Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR)0.25%0% fee for three months
VanEck Bitcoin Trust (HODL)0.25%No fee waiver
WisdomTree Bitcoin Fund (BTCW)0.25%0% fee for six months (or until $1 billion dollar in assets)

Hva er fremtiden for Spot Bitcoin ETF-er

I flere år hadde SEC avvist alle søknader om spot bitcoin ETF-er, med over 20 avslag mellom 2018 og 2023.

SECs godkjenning av 11 spot bitcoin ETF-er den 10. januar markerer en endring i hvordan regulatorer behandler kryptovalutaer. En rekke nye søknader har blitt sendt til SEC for godkjenning. Noe som antyder at enda flere spot bitcoin ETF-er kan være på vei.

Det er viktig å merke seg at bare fordi spot bitcoin ETF-er har blitt godkjent. Betyr ikke det at SEC er sikre på å godkjenne flere krypto ETF-er.

Gary Gensler, leder av SEC, sa i SECs kunngjøring av godkjenningen av spot bitcoin ETF-er. «Viktig, dagens kommisjonshandling er begrenset til ETP-er som holder en ikke-verdipapirvare, bitcoin. Det bør på ingen måte signalisere kommisjonens vilje til å godkjenne noteringsstandarder for krypto-aktiva-verdipapirer.»

Vil Spot Bitcoin ETF-er påvirke prisen på Bitcoin

På kort sikt vil flere investorer finne det enklere å investere i bitcoin gjennom disse spot ETF-ene. Dette kan bety økt etterspørsel etter bitcoin, ettersom fond kjøper fra kryptobørser for å imøtekomme etterspørselen fra spot ETF-er.

Bitcoin-prisen steg allerede i ukene før kunngjøringen av spot bitcoin ETF, og et «selg nyheten» øyeblikk skjedde i kjølvannet av godkjennelsen. Mange bitcoin-innehavere ble selgere, og prisen på bitcoin falt over 10% på bare noen få uker.

På lang sikt kan imidlertid etterspørselen øke for Bitcoin, ettersom pensjonsplaner, 401(k)-planer. Og finansielle rådgivere begynner å tilby spot bitcoin ETF-er som en måte å diversifisere porteføljer inn i «alternative eiendeler».

«Jeg personlig tror at det vil ha en positiv innvirkning på Bitcoin-prisen på grunn av økt adoptering, enklere tilgang for ‘normies’ . Og økt likviditet i markedet,» sier Marko Zlatic, grunnlegger av Whiteboard Finance. «Siden Bitcoin-protokollen dikterer et begrenset tilbud på 21 millioner bitcoins noensinne. Bør dette drive prisene opp over tid, så lenge det er tilstrekkelig etterspørsel.»

Risikoene ved å investere i Spot Bitcoin ETF-er

Investorer bør forstå risikoen ved å investere i en spot bitcoin ETF før de allokerer midler til en.

«Investorer bør nærme seg forsiktig og se på tidligere prisbevegelser av bitcoin. For å forsikre seg om at de kan tåle volatiliteten før de kaster seg inn,» sier Christopher Johns, grunnlegger og formuesforvalter ved Spark Wealth Advisors, LLC.

Gull hadde en lignende utvikling da spot gull ETF-er ble introdusert. De forvaltede midlene, eller AUM, av spot gull ETF-er økte raskt til omtrent 1 milliard dollar. Siden den gang har totale beholdninger vokst til over 50 milliarder dollar.

Dette—sammen med andre makroøkonomiske faktorer—har bidratt til å presse gullprisen opp til nye høyder.

Fordeler ved Spot Bitcoin ETF-er


• Bitcoin-legitimitet. Med godkjennelsen av spot bitcoin ETF-er, blir den opprinnelige kryptovalutaen nå sett på som en mer legitim eiendelsklasse. Investorer fra alle samfunnslag kan få eksponering mot bitcoin i nesten enhver type investeringskonto de eier. Inkludert individuelle pensjonskontoer, eller IRA-er, og 401(k)-er.

• Mer likviditet. Med ETF-er som kjøper og selger store blokker med bitcoin basert på etterspørsel. Kan dette øke likviditeten og bidra til å stabilisere prisene på lang sikt.

• Økte priser. Mens en spot bitcoin ETF ikke direkte påvirker prisen på bitcoin. Kan den økte etterspørselen og kjøpet av bitcoin av disse ETF-ene øke prisen over tid. • Lavere handelsgebyrer. Med mer adopsjon og enkel tilgang gjennom en spot ETF. Kan investorer muligens få tilgang til bitcoin med lavere handelsgebyrer enn noen kryptobørser.

Ulemper ved Spot Bitcoin ETF

• Mer regulering. Spot bitcoin ETF-er er sterkt regulerte verdipapirer som nå er knyttet til prisen på bitcoin. Enhver regulatorisk handling mot bitcoin kan påvirke prisen på spot bitcoin ETF-er—og bitcoin selv—også.

• Investorer tar ikke vare på bitcoin. Mens investering i en spot bitcoin ETF gir deg eksponering mot prisen på bitcoin, kan du ikke ta vare på eiendelen selv. «[Du] stoler på en tredjepartsforvarer for å ‘HODL’ bitcoinene dine. Ikke dine nøkler, ikke din bitcoin,» sier Zlatic.

• Årlige gebyrer. Mens handel med spot bitcoin ETF-er kanskje koster mindre på kort sikt. Kan de årlige driftsforholdene gjøre det dyrere å eie sammenlignet med å kjøpe og lagre bitcoin selv.

• Volatilitet. Selv om spot bitcoin ETF-er vil bidra til å øke bitcoin-adopsjonen, er det fortsatt en volatil eiendel som svinger vilt i pris. Noe som kan skade investorer som ikke er forberedt på risikoen ved å eie bitcoin.

Alternativer til Spot Bitcoin ETF-er

Mens investering i en spot bitcoin ETF kan gi deg direkte eksponering mot prisen på bitcoin, er det ikke den eneste måten å investere i bitcoin på. Her er noen alternativer å vurdere:

Kjøp bitcoin direkte. Hvis du vil eie den faktiske eiendelen selv, kan du kjøpe bitcoin fra en nettbasert børs. Dette gir deg muligheten til å eie bitcoin. Eller i det minste en del av bitcoin—og ta det i varetekt. Det er en høyere terskel for å eie bitcoin, siden du må opprette en kryptobørs-konto. Åpne en digital lommebok og kanskje til og med overføre bitcoin-nøklene dine til en maskinvarelommebok for trygg oppbevaring. Bitcoin futures ETF. Bitcoin futures ETF-er har eksistert en stund, selv om de opererer litt annerledes enn en spot ETF. Disse ETF-ene holder ikke noe bitcoin og inneholder bare futureskontrakter basert på fremtidig pris på bitcoin. Dette gjør dem potensielt enda mer volatile enn bitcoin selv. Aksjer i bitcoin mining. Bitcoin mining er en reell virksomhet der selskaper eier og driver store datasentre som brukes til å mine bitcoin. Noen av disse selskapene er offentlig noterte. Noe som lar deg investere i driften av å mine bitcoin og fortjenesten gruveselskaper tjener i prosessen.

Forskjellen mellom spot bitcoin ETF-er og bitcoin futures ETF-er

Spot bitcoin ETF-er eier bitcoin tilsvarende markedskapitaliseringen til den spesifikke ETF-en. Mens bitcoin futures ETF-er holder bitcoin futures-kontrakter basert på den potensielle fremtidige prisen på bitcoin. Spot ETF-er er mye viktigere siden de kan føre til økt adopsjon og etterspørsel etter bitcoin selv. Mens bitcoin futures ETF-er er mer av et spekulativt veddemål på fremtidig pris på bitcoin.

Holder bitcoin ETF-er bitcoin

Spot bitcoin ETF-er holder faktiske bitcoins, mens bitcoin futures ETF-er ikke gjør det. Spot ETF-er er designet for å holde en tilsvarende mengde av den underliggende eiendelen som blir representert av ETF-en. Dette gir investorer direkte eksponering mot spotprisen på bitcoin uten å måtte kjøpe eller lagre den selv. Imidlertid tillater ikke disse ETF-ene deg å ta vare på bitcoinene som blir representert av aksjene i ETF-en din.

Oppsummert

Nå som du har lært hva en Bitcoin ETF er. Og ser forskjellen mellom å kjøpe bitcoin gjennom en desentralisert børs eller gjennom en megler. Vil du legge merke til at bruk av en megler kan redusere regnskapsarbeidet betydelig sammenlignet med å eie bitcoin direkte. Når du eier bitcoin på en desentralisert børs, er det kun du som har tilgang til dem. Det er viktig å huske at enhver pengeinvestering innebærer en risiko for tap. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display