Hva erKrypto ABC

Hva er Lightning Network

Hva er Lightning Network

Hva er Lightning Network. direkte oversatt til norsk, blir det «Lyn Nettverket.

Lightning Network er basert på den underliggende teknologien til blockchain. Og som navnet sier, det er et nettverk som går raskt. Det gjøres, ved å bruke ekte Bitcoin/blockchain-transaksjoner og benytte sitt eget smartkontrakt-skriptspråk. Er det mulig å opprette et sikkert nettverk av deltakere som kan handle med høy volum og høy hastighet.

Nettverket har mulighet til og håndtere mikrobetalinger/overføring mer effektivt, billigere og mer energibesparende transaksjoner. Mellom to parter, der hver kan sende krypto eller motta betalinger fra den andre.

Hovedpunkter til Lightning Network

 • Lightning Network er en teknologisk løsning som har til hensikt å løse problemet med treg transaksjonshastighet på Bitcoin blockchain ved å introdusere utenfor-kjedetransaksjoner.
 • På samme måte som en primær blockchain, fjerner Lightning Network den økonomiske mellommannen, for eksempel en bank, som i dag står for rutingsprosessen for de fleste transaksjoner.
 • Joseph Poon og Thaddeus Dryja var de første som formelt foreslo Lynnettverket i en papir fra 2016.
 • I begynnelsen var Bitcoin ment å være et desentralisert betalingssystem der brukerne kunne være anonyme og få tilgang til det fra hvor som helst. Bitcoin var ikke designet for å være skalerbart. Imidlertid, på grunn av Bitcoins popularitet, oppstod det problemer, og en løsning måtte finnes.

Forståelse av Lynnettverket

Joseph Poon og Thaddeus Dryja foreslo Lynnettverket først i 2016. Og det har vært under utvikling siden da.

Det Lightning Network ble utviklet for å løse, var Bitcoins tregere transaksjonstid og prosesseringstid, samt kostnadene som var knyttet til det.

Bitcoin ble ikke opprettet for å håndtere det store antallet transaksjoner som nå forekommer daglig.

Noen av problemene Lightning Network, forsøker å rette opp er

 1. Treg bekreftelse av transaksjoner: Det hadde blitt dyrt og tidkrevende på grunn av mange brukere som utfører transaksjoner, og gruvedriftens vanskelighetsgrad øker over tid. Økningen i antall transaksjoner krevde forbedring av måten transaksjoner ble bekreftet på.
 2. Høye energikostnader: Energiene som kreves for å beregne denne informasjonen er enorme, noe som gjør det å opprettholde Bitcoin blockchain uoverkommelig dyrt.
 3. Sørge for at angitte mottakere mottar midlene de har rett til: Smarte kontrakter og flersignaturløsninger er ryggraden i Lightning Network, som brukes for å sikre at midlene som sendes gjennom kanalene, når de riktige mottakerne.

Flere og raskere transaksjoner

Lightning Network bruker kanaler mellom deltakerne, slik at flere transaksjoner kan håndteres uten å vente på at hovednettet skal bekrefte enkeltransaksjoner. Noe som går tregere en ved å bruke Lightning Network. Mellom åpningen og lukkingen av en kanal kan partene flytte midler seg imellom etter behov, til de lukker kanalen. Når kanalen er lukket, går transaksjonene til hovednettet for bekreftelse.

Utfordringer til Lightning Network

Det mest åpenbare problemet med Lightning Network er at det kan føre til en replikering av «hub-and-spoke» -modellen som kjennetegner dagens finansielle systemer. I den nåværende modellen er banker og finansinstitusjoner de viktigste mellomleddene gjennom alle transaksjoner.

Bedrifter som investerer i Lightning Network-noder/blokker kan bli lignende knutepunkter eller sentraliserte noder i nettverket ved å ha flere åpne forbindelser med andre. Andre bekymringer er svindel, avgifter, hackerangrep og pris-volatilitet.

Kapasitet

Lynnettverket har nådd en kapasitet på 5,490 BTC i midten av 2023, opp fra 3,350 BTC siden begynnelsen av 2022.

Hackerangrep

Lightning Network er også sårbart for hackerangrep og tyveri, da betalingskanaler, lommebøker og applikasjonsprogrammeringsgrensesnitt (API-er) alle kan hackes.

Overbelastning

En annen risiko for nettverket er overbelastning forårsaket av et ondsinnet angrep. Hvis betalingskanalene blir overbelastet, og det skjer et ondsinnet angrep eller hack. Kan deltakerne kanskje ikke få tilbake pengene sine. raskt nok på grunn av overbelastningen.

Tjenestenektangrep

Angripere kan også bruke en tjenestenektangrep for å overbelaste en kanal, og dermed fryse den. I slike angrep kan angriperen bruke overbelastningen til å stjele midler fra parter som ikke kan ta ut pengene sine på grunn av nettverksfrysingen.

Kan jeg investere i Lightning Network

Selv om du ikke kan investere direkte i Lightning Network, kan private investorer investere i Lightning Labs, selskapet bak nettverket.

Hvem Kontrollerer Lynnettverket.

Lightning Labs, ledet av Elizabeth Stark, er selskapet som utviklet Lightning Network. Nettverket i seg selv er

Fremdeles i utviklingsstadiet

Det er imidlertid viktig å merke seg at Lightning Network fremdeles er i utviklingsstadiet og kan ha visse begrensninger og risikoer. Det er også nødvendig med tilstrekkelig brukeradopsjon for at nettverket skal fungere optimalt.

Kan jeg bruke lightning network

Som individuell bruker er det mulig å bruke Lightning Network for å gjennomføre transaksjoner, spesielt hvis du bruker Bitcoin (BTC). For å bruke Lightning Network, må du først ha en lommebok som støtter Lynnettverket. Det er flere lommebøker tilgjengelig som har integrert støtte for Lightning Network.

Her er de generelle trinnene for å bruke Lightning Network:

 1. Velg en Lynnettverk-kompatibel lommebok: Først må du velge en lommebok som har støtte for Lightning Network. Det er flere alternativer tilgjengelig, både for mobil- og datamaskinplattformer.
 2. Finansier Lightning Network-kanalen. Når du har opprettet en Lightning Network-kompatibel lommebok, må du overføre noen midler til Lightning Network ved å finansiere en Lightning Network-kanal. Dette innebærer å sende BTC til en Lightning Network-adresse som tilhører kanalen din.
 3. Gjennomfør transaksjoner: Når du har finansiert Lightning Network-kanalen, kan du begynne å gjennomføre transaksjoner med andre deltakere på Lightning Network. Du kan sende og motta betalinger gjennom disse kanalene. Og det er vanligvis raskere og ikke minst billigere enn å gjøre transaksjoner direkte på Bitcoin-hovednettet.
 4. Lukk Lightning Network-kanalen. Når du ikke lenger trenger å bruke Lightning Network, kan du lukke kanalen og flytte midlene tilbake til Bitcoin-hovednettet. Lukking av kanalen involverer en transaksjon på hovednettet, og det kan påløpe transaksjonsgebyrer.

Det er viktig å merke seg

Selv om Lightning Network gir raskere og billigere transaksjoner. Er det fortsatt et teknologisk nylig utviklet system, og det kan være noen risikoer og ulemper knyttet til bruken. Det er alltid lurt å gjøre grundig research og sørge for å følge beste praksis når du bruker Lightning Network. Eller andre kryptokurrency-teknologier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display