Hva er

Trading psykologi

Trading psykologi

Det er mange gode analytikere, men blir raskt stoppet av sitt eget hodet. Det er ikke bestandig like lett og holde alt i sjakk, og følelser kan fort ta overhånd når man trader. Når man investerer så er følelsene din verste fiende.

Det kan skje, at man tror, ønsker eller skal ta igjen det tapte. Noe som fører til at man kan pådra seg enda større tap. Selv om at man trader, så betyr ikke det at man må være i markedet hele tiden.

Noen ganger, kan den smarteste traden du kan ta. Være og ikke ta noen trade i det hele tatt.

Det første man bør lære

Før man begynner og studere strategier og lære seg chart bør man lese om trading psykoolig og lære seg det. Slik at man vet hvordan man skal tenke, og er klar over utfordringene som ikke er i markedet, men utfordringene som er hos deg selv. Deg som trader. Men hva er egentlig trading psykologi

Hva er tradingpsykologi

Tradingpsykologi refererer til den mentale og følelsesmessige tilstanden som påvirker handelsmenns beslutninger og atferd på markedet. Det omfatter våre følelser, vår selvtillit, vårt tankesett og evnen til å kontrollere impulsive reaksjoner. Tradingpsykologi er ofte avgjørende for handelssuksess, da våre psykologiske reaksjoner kan påvirke våre valg, risikotoleranse og evne til å følge handelsstrategier.

Hvordan tradingpsykologi påvirker handel

Frykt og grådighet: Frykt og grådighet er to dominerende følelser som kan forstyrre rasjonelle beslutninger på markedet. Frykt kan føre til at handelsmenn unngår risiko og går glipp av potensielt lønnsomme muligheter, mens grådighet kan føre til for store risikoer og tap.

Selvdisiplin

Selvdisiplin er avgjørende for å følge handelsstrategier og planer uten å bli påvirket av følelser eller impulsive beslutninger. En disiplinert handelsmann er i stand til å holde seg til en startegi og følge reglene, uavhengig av hvor følelsesmessig utfordrende markedene kan være.

Overtrading

Overtrading oppstår når en handelsmann tar for mange handler uten god begrunnelse, ofte på grunn av frykt for å gå glipp av en mulighet eller grådighet etter å ha hatt noen få vellykkede handler. Dette kan føre til økt risiko og dårlige beslutninger.

Tålmodighet

Tålmodighet er en dyd i handel. Å vente på riktig tidspunkt for å gå inn eller ut av en handel kan være avgjørende for å oppnå suksess. Impulsiv handling basert på følelser kan føre til dårlige resultater.

Grådighetens farlige påvirkning

Grådighet er en følelse av ukontrollerbar begjær etter større gevinster og fortjeneste. Det er en kraftig psykologisk faktor som kan ha farlige konsekvenser for handelsmenn i markedet.

 1. Overdreven risiko: Når grådighet tar overhånd, kan tradere og investorer, være tilbøyelige til å ta overdrevne risikoer i jakten på store gevinster. Dette kan føre til overtrading og tap av betydelige deler av handelskapitalen.
 2. Ignorering av stop-loss: Grådighet kan få tradere til å ignorere stop-loss-nivåer eller la tapende posisjoner gå ut av kontroll, i håp om at markedet snur til deres fordel. Dette kan føre til større tap enn forventet.
 3. Manglende disiplin: Grådighet kan svekke traderens evne til å følge sin planlagte strategi og regler for risikostyring. Dette kan føre til impulsive beslutninger som ikke er basert på rasjonell analyse.
 4. Emosjonelle beslutninger: Grådighet kan skyve oss til å ta beslutninger basert på følelser i stedet for fakta og data. Dette kan føre til irrasjonelle og ugunstige handler.

Hvordan unngå grådighet

 1. Selvbevissthet: Vær oppmerksom på dine egne følelser og reaksjoner når du handler. Identifiser tegn på grådighet og sørg for å kontrollere den.
 2. Ha klare mål, inngangs- og og exit punkter. Følg planen konsekvent og unngå impulsive handlinger.
 3. Bruk stop-loss: Implementer stop-loss-nivåer i dine handler for å begrense tap. Hold deg til disse nivåene, selv om markedet virker fristende.
 4. Praktiser tålmodighet: Vær tålmodig og vent på riktige handelsmuligheter i stedet for å handle på impuls.

Hvordan bruke trading psykologi

 1. Selvbevissthet Forstå dine egne følelser og reaksjoner på markedets bevegelser. Ved å være bevisst på dine psykologiske reaksjoner, kan du bedre kontrollere og håndtere dem.
 2. Utvikle en trading strategi. Lag en godt gjennomtenkt strategi som inkluderer klare regler for inngang, utgang, risikostyring og mål. Å ha en solid tradingstrategi vil bidra til å redusere følelsesmessige påvirkninger på dine beslutninger.
 3. Praksis og tålmodighet: Forbedre strategien og ferdighetene dine, ved å trade og være tålmodig. Lær av både suksesser og feil, og bruk denne kunnskapen til å forbedre fremtidige handler.
 4. Risikostyring: Implementer en effektiv risikostyringsstrategi for å begrense tap og bevare kapitalen din. Å forstå og godta risikoen forbundet med handel vil bidra til å redusere frykt og unødig stress.
 5. Hold følelsene i sjakk: Unngå å handle basert på følelser som frykt og grådighet

Flypilot

Tenk på det på samme måte som en flypilot. De har en strategi og en sjekkliste de går igjennom før de skal ta av og komme seg opp i luften. De går igjennom en sjekkliste og er sikker på at alt er i orden og korrekt før de tar av. Grunnen til det er. Om ikke alt er korrekt er det en fare for at flyet kan få problemer i luften.

På samme måte er det for de som investerer og. Man må ha en klar strategi for hvordan man skal trade, og vist ikke alt er i forhold til den strategien når du ser på charten. Kan det beste være og ikke trade.

Går det alliekvel veien du «trodde». Ja, da må man godta det. For man må følge strategien, for og ta sikrest mulig trades og investeringer.

For, sjansen til og lykkes er mye større når man følger strategien sin til punkt og prikke. En og tenke at man skal prøve noe annet «kun denne ene gangen»

Påvirkning av andre

Andre sine meninger som avviker i fra din strategi, kan få deg til og gjøre irrasjonelle handlinger. Noe som får deg til og tape penger.

Vist du får høre en person uttale seg om markedet. Du ser samtidig på charten din, og ser et klart oppsett, men du velger og høre på hva andre sier. Ja, da er det en måte trading psykologien fungerer. Du holder deg ikke til strategien din, men til hva andre sier.

På samme måte som en flypilot krysser av sjekklisten sin. Kan ikke piloten høre på en mann over radio, eller en av passasjerene si «det gå bra» eller det er er slik jeg ville gjort det. Han må og bør følge strategien og planen piloten har blitt opplært til og følge og som gir en trygghet og stabilitet å ikke minst. Et godt ønsket resultat.

Markedet har ikke følelser

Det absolutt det viktigste man må være klar over når man trader og investerer, er at markedet ikke har følelser. Hva du føler og markedet gjør, er to helt forskjellige ting. Og lærer du deg og investere etter det prinsippet, kan det være avgjørende for om du lykkes eller ikke som investor eller trader.

For å bli en vellykket trader

For å bli en vellykket trader, er det viktig å forstå og mestre trading psykologi. Mange profesjonelle tradere legger stor vekt på å utvikle en sunn psykologisk tilnærming til handel, da det kan være en avgjørende faktor for langvarig suksess. Dette kan gjøres gjennom selvutvikling, utdanning og erfaring i finansmarkedene.

Det er uavhengig om trader kryptovaluta, aksjer, eller andre verdipapirer. Trading psykologi er like viktig uansett, hvilket markedet man er i.

Oppsummert

Trading psykologi, er avgjørende for og bli en god trader. Det er viktig og lære seg og kontrollere følelser, skille relevant informasjon. Skal du følge din eller andres strategi og meninger? Les deg opp,på trading psykologi og aller viktigst. Ta det i bruk i din tradngstrategi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *