AI-Teknologi

Putin og Vestens farlige Monopol

Putin og Vestens farlige Monopol

Putin og Vestens farlige Monopol. I en fersk uttalelse har Russlands president, Vladimir Putin. Under en AI konferanse i Moskava. Har Putin, uttrykt bekymring for det han kaller Vestens «farlige» monopol over kunstig intelligens (AI). Putin hevder at Vestens chatbots, spesielt, er «tendensiøse» og at Russland må utvikle sin egen teknologi for å konkurrere.

Russland og Kina

Bakgrunnen for denne bekymringen er den økte interessen og konkurransen i utviklingen av AI, spesielt etter suksessen til den generative chatboten ChatGPT. Russland og Kina har investert milliarder for å utfordre USA’s dominans på dette feltet.

Under en AI-konferanse i Moskva pekte Putin på det han mener er partiskhet i vestlige søkemotorer og generative modeller. Han påpekte at disse systemene ofte er utviklet med en vestlig kulturell forståelse, og de tar ikke hensyn til russisk kultur. Dette, ifølge Putin, fører til en «selektiv» og «tendensiøs» tilnærming.

Ikke hensyn til russisk kultur

Putin uttalte: «De tar ikke hensyn til russisk kultur og ignorerer den noen ganger bare og avbryter den… Mange moderne systemer er trent på vestlige data for det vestlige markedet.»

Han karakteriserte den «monopolistiske dominansen» av slike utenlandske skapninger i Russland som «uakseptabel, farlig og uakseptabel,» og oppfordret Russland til å være «foran kurven» ved å utvikle sin egen AI-teknologi.

Det russiske teknologimiljøet har opplevd utfordringer som følge av Moskvas militæroffensiv i Ukraina. Tusenvis av IT-arbeidere har flyktet for å unngå militærmobilisering, og vestlige sanksjoner har begrenset tilgangen til viktige datadeler.

AI-forskning

For å redusere avhengigheten av vestlig teknologi beordret Putin regjeringen i september til å investere i utviklingen av superdatamaskiner og AI-forskning. ChatGPTs suksess har utløst en hast blant andre teknologiselskaper, med Google som raskt lanserte sin egen chatbot, og investorer som kaster seg inn i ulike AI-prosjekter. Denne infomrasjonen er hentet i fra Moscowtimes.

Selv om Russland allerede har tatt skritt for å utvikle sin egen samtalekunstige intelligens, som Sber’s «Gigachat,» er det tydelig at landet søker å styrke sin posisjon i det globale kappløpet om AI-utvikling og samtidig adressere bekymringer knyttet til kulturell partiskhet i teknologien.

Les mer om AI-teknologi på valutaen her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display