Hva er

Hva er en Svart Svane

Hva er en Svart Svane

Hva er en Svart Svane,»Black Swan». på finansmarkedet, : Med eksempler og historie.En black swan er en uforutsigbar hendelse som avviker fra det som normalt forventes i en situasjon og kan ha alvorlige konsekvenser.

Det er en hendelse på aksje/finansmarkedet. Og er n markedskrasj som overskrider seks standardavvik, noe som gjør det ekstremt sjeldent fra et sannsynlighetsmessig ståsted. Noen har hevdet at aksjepriser har «tykke haler» og at slike hendelser i virkeligheten er hyppigere enn statistikken skulle tilsi.

Black swan-hendelser kjennetegnes av ekstrem sjeldenhet, betydelig innvirkning og den utbredte påstanden om at de var åpenbare i ettertid.

Punkter

Viktige punkter En black swan er en ekstremt sjelden hendelse med alvorlige konsekvenser. Du kan ikke forutsi den på forhånd, selv om mange feilaktig hevder at den burde ha vært forutsigbar i ettertid. Black swan-hendelser kan forårsake katastrofal skade på økonomien. Ved å påvirke markeder og investeringer negativt, men selv bruk av robust modellering kan ikke forhindre en black swan-hendelse. Reliance på vanlige prognoseverktøy kan både mislykkes i å forutsi og potensielt øke sårbarheten for black swans ved å spre risiko og tilby falsk trygghet. Termen ble populærisert av boken «The Black Swan» av Nassim Nicholas Taleb. 1 Black Swan Investopedia / Michela Buttignol

Nicholas Taleb

Å forstå en Black Swan Nassim Nicholas Taleb, en finansprofessor, forfatter og tidligere Wall Street-handelsmann, populariserte termen. Taleb skrev om ideen om en black swan-hendelse i en bok fra 2007 før hendelsene i finanskrisen i 2008. Taleb argumenterte for at fordi black swan-hendelser er umulige å forutsi. Det er på grunn av sin ekstreme sjeldenhet, men har katastrofale konsekvenser, er det viktig for folk å alltid anta at en black swan-hendelse er en mulighet og planlegge deretter. 1 Noen mener at diversifisering kan gi noe beskyttelse når en black swan-hendelse faktisk inntreffer.

Taleb brukte senere finanskrisen i 2008 og ideen om black swan-hendelser for å hevde. Hvis et ødelagt system får lov til å mislykkes, styrker det faktisk motstanden mot katastrofen ved fremtidige black swan-hendelser. Han argumenterte også for at et system som støttes opp og skjermes fra risiko, til slutt blir mer sårbart for katastrofalt tap i møte med sjeldne, uforutsigbare hendelser.

Ukjent

Taleb beskriver en black swan som en hendelse som:

Er så sjelden at selv muligheten for at den kan skje, er ukjent. Har en katastrofal innvirkning når den faktisk skjer. Forklares i ettertid som om den faktisk kunne forutsies. 1 Øv på handel med virtuelle penger Finn ut hva en hypotetisk investering ville vært verdt i dag.

BEREGN

For 5 år siden BEREGN Spesielle hensyn For ekstremt sjeldne hendelser argumenterer Taleb for at vanlige verktøy for sannsynlighet og prediksjon, som normalfordelingen, ikke gjelder, siden de er avhengige av store populasjoner og tidligere prøvestørrelser som aldri er tilgjengelige for sjeldne hendelser etter definisjonen. Å ekstrapolere, bruke statistikk basert på observasjoner av tidligere hendelser, er ikke nyttig for å forutsi black swans og kan til og med gjøre oss mer sårbare for dem.

Den siste viktige aspekten av en black swan er at som en historisk viktig hendelse er observatører ivrige etter å forklare den i etterkant og spekulere om hvordan den kunne ha blitt forutsagt. Slik retrospektiv spekulasjon hjelper imidlertid ikke faktisk til å forutsi fremtidige black swans, da disse kan være alt fra en kreditthendelse til en krig.

Eksempler

På tidligere black swan-hendelser Krasjet på det amerikanske boligmarkedet under finanskrisen i 2008 er en av de mest nylige og kjente black swan-hendelsene. Effekten av krasjet var katastrofal og global, og bare noen få unntak kunne forutsi at det ville skje.

Zimbabwe

Også i 2008 hadde Zimbabwe det verste tilfellet av hyperinflasjon på 2000-tallet med en topp inflasjonsrate på over 79,6 milliarder prosent. 2 En inflasjonsnivå på den mengden er nesten umulig å forutsi og kan lett ødelegge et lands økonomi.

Dotcom-boblen i 2001

Er en annen black swan-hendelse som har likheter med finanskrisen i 2008. Amerika opplevde rask økonomisk vekst og økning i privat formue før økonomien kollapset katastrofalt. Siden internett var i sin spede begynnelse når det gjelder kommersiell bruk, investerte ulike investeringsfond i teknologiselskaper med oppblåste verdier og ingen markedstilslutning. Når disse selskapene gikk konkurs, ble fondene hardt rammet, og nedside-risikoen ble overført til investorene. Det digitale grensesnittet var nytt, så det var nesten umulig å forutsi kollapsen.

Long-Term Capital Management

Som et annet eksempel ble den tidligere vellykkede hedgefondet Long-Term Capital Management (LTCM) drevet i grunnen i 1998 som følge av ripple-effekten forårsaket av den russiske regjeringens mislighold av gjeld, noe selskapets datamodeller ikke kunne ha forutsagt. 3 Et mer nylig eksempel kan være fremveksten av COVID-19-viruset som forårsaket en global pandemi fra våren 2020, og som forstyrret markeder og globale økonomier over hele verden.

Hvorfor kaller de det en black swane-hendelse? En black swane anses å være sjelden, siden de fleste svaner er hvite. Faktisk sier historien at svarte svaner en gang ble trodd å ikke eksistere i det hele tatt, inntil til slutt en ble oppdaget. Lærdommen er at det vi tror er svært sjeldne hendelser, kan være mer vanlige enn tidligere antatt.

Hva er en grå svan-hendelse? En grå svan-hendelse er en outlier, men som er mer sannsynlig enn en black swan. Som et resultat kan folk bedre forberede seg og sikre seg mot en grå svan enn mot en black swan.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *