Hva er

Hva er XRP

Hva er XRP

XRP, en kryptovaluta og token skapt av Ripple Labs, har raskt vokst seg til en betydelig aktør i den stadig utvidende verdenen av digitale valutaer. Formålet med XRP er å effektivisere og forbedre globale finansielle overføringer og valutavekslinger. Denne artikkelen vil utforske nøkkelaspektene ved XRP, fra dens opprinnelse og teknologiske funksjoner til dens sentrale rolle i Ripples visjon for å revolusjonere betalingssektoren.

XRP Grunnleggende Konsepter

XRP ble introdusert som det innfødte tokenet til Ripple, grunnlagt i 2011 av Jed McCaleb og Chris Larsen. Med en forhåndsutvunnet total forsyning på 100 milliarder tokens, skiller XRP seg ut som en kryptovaluta med spesifikke egenskaper som gjør den velegnet for global pengetransport og verdioppbevaring.

Tekniske Fordeler

XRP har vist seg å være mer kostnadseffektivt enn mange andre kryptovalutaer, med raskere transaksjonstider og lavere energiforbruk enn for eksempel Bitcoin. Dette gjør det attraktivt både for investorer som ønsker å minimere transaksjonskostnader og for de som søker en raskere og mer effektiv betalingsopplevelse.

Historien til XRP og Ripple Labs

Ripple Labs, opprinnelig grunnlagt som Ripplepay i 2004 av Ryan Fugger, tok form som et sentralisert finansteknologiselskap med et klart mål: å løse globale betalingsutfordringer. I 2011, under ledelse av Jed McCaleb, David Schwartz og Arthur Britto, ble XRP Ledger introdusert som en banebrytende løsning for å overvinne begrensningene til den daværende ledende kryptovalutaen, Bitcoin.

Mens Ripplepay ikke baserte seg på blockchain og var sentralisert, var XRP Ledger en reaksjon på disse begrensningene. Den innførte det spesifikke XRP-tokenet for å lette operasjonene på nettverket. I 2012 ble Ripple Labs offisielt medgrunnlagt av Chris Larsen, som nå innehar posisjonen som administrerende direktør.

Navneendringene fra Newcoin til OpenCoin i 2012, deretter til Ripple Labs i 2013, og til slutt til det nåværende Ripple-navnet i 2015, markerer en kontinuerlig utvikling og rebranding av selskapet for å bedre reflektere dets mål og visjon.

Hva er forskjellen på ripple og xrp

Ripple og XRP er to begreper som ofte blir brukt om hverandre, men de refererer til forskjellige ting i kryptovalutaverdenen.

  1. Ripple Labs:
    • Definisjon:Ripple er et teknologiselskap innen blokkjedeteknologi som tilbyr kryptovaluta- og betalingsløsninger til bedrifter, organisasjoner og regjeringer.
    • Rolle: Selskapet utviklet RippleNet, et globalt betalingssystem, samt andre produkter som xCurrent og xRapid for bank-til-bank-transaksjoner.
  2. XRP:
    • Definisjon: XRP er den digitale valutaen som brukes på RippleNet-plattformen. Det er en kryptovaluta som ble opprettet for å lette raske og kostnadseffektive internasjonale pengeoverføringer.
    • Rolle: XRP fungerer som en brovaluta i RippleNet, og det kan brukes til å lette overføringer mellom ulike fiatvalutaer.

Så, mens Ripple Labs er selskapet som står bak utviklingen av betalingsnettverket og forskjellige produkter, er XRP selve kryptovalutaen som brukes i disse betalingstransaksjonene. Det er viktig å være oppmerksom på denne distinksjonen for å forstå dynamikken mellom selskapet og kryptovalutaen i Ripple-økosystemet.

Hvor Mange XRP er det

XRP har en maksimumsforsyning på 100 milliarder. Av disse ble 55 milliarder XRP-mynter plassert i sperrede kontoer av Ripple i desember 2017. Per 30. september 2022 var den sirkulerende forsyningen av XRP omtrent 49,9 milliarder mynter, ifølge CoinMarketCap-data. Over 10,7 millioner mynter har blitt brent siden XRP ble lansert.

Historie

Opprinnelsen til Ripple (XRP)

I begynnelsen av 2011 var tre utviklere, nemlig David Schwartz, Jed McCaleb og Arthur Britto, dypt fascinert av Bitcoin. Dog, de observerte også sløsingen innebygd i gruvedrift. Dette ledet dem til å utforske skapelsen av et mer bærekraftig system for overføring av verdi. Dette konseptet ble først diskutert i et foruminnlegg fra mai 2011 med tittelen «Bitcoin uten gruvedrift.»

Bitcoin’s Energiforbruk og Skalerbarhetsproblemer

Tidlige observasjoner om den høye energiforbruket og skalerbarhetsproblemene som ville påvirke Bitcoin, viste seg å være treffende. I 2019 ble det anslått at Bitcoin-gruvedrift brukte mer energi enn hele Portugal. Risikoen for at en enkelt gruvearbeider skulle oppnå mer enn 50% av gruvekraften, er en utfordring som fortsatt påvirker Bitcoin og Ethereum, spesielt med konsolideringen av gruvekraften i Kina.

XRPL Lanserer sin Nye Valuta, XRP

I 2012 fortsatte utviklertrioen sitt arbeid for å bygge en distribuert hovedbok som skulle forbedre de fundamentale begrensningene til Bitcoin. Den opprinnelige kodenavnet var Ripple, og hovedboken inkluderte en digital eiendel som først ble kalt «ripples» (med XRP som valutakode). Dette var for å følge samme navnekonvensjon som Bitcoin (BTC). Etter hvert begynte samfunnet å kalle den digitale eiendelen ved dens valutakode, «XRP.»

Ferdigstillingen av XRP Ledger og Opprettelsen av Ripple Labs

I juni 2012 fullførte Schwartz, McCaleb og Britto kodeutviklingen, og XRP Ledger var ferdig. Ved lanseringen ble 80% av XRP gitt som gave til et nytt selskap som skulle utvikle bruksområder for den digitale eiendelen. Dette selskapet, først kalt NewCoin, ble raskt omdøpt til OpenCoin. Chris Larsen var administrerende direktør, Jed var medgrunnlegger og CTO, Schwartz var Chief Cryptography Officer, og Britto var rådgiver.

Fra OpenCoin til Ripple Labs: En Revolusjon i Finanssystemet

Siden starten i 2013 har OpenCoin, senere omdøpt til Ripple Labs, hatt som mål å revolusjonere det globale finanssystemet. Mens mange tidlige tilhengere av Bitcoin hadde revolusjonære idealer, trodde Chris Larsen aldri at blockchain-teknologi skulle brukes til å styrte det eksisterende finanssystemet. Han mente at sanne transformative innovasjoner alltid bygger på tidligere gode ideer, i stedet for å erstatte dem.

XRPL Foundation: Akselererer Utviklingen av XRP Ledger

I 2020 ble XRPL Foundation grunnlagt som en uavhengig og ideell enhet med mål om å akselerere utviklingen og aksepten av det desentraliserte XRP Ledger. Stiftelsen mottok en betydelig donasjon på over $6,5 millioner fra Coil, Ripple og Gatehub for å støtte utviklingen av XRP Ledger til fordel for det voksende antallet utviklere og medlemmer av det globale blockchain-samfunnet. xrpl.org

Er XRP Desentralisert

XRP, den digitale valutaen knyttet til Ripple, opererer på et desentralisert betalingsnettverk skapt og eid av Ripple Labs. Teknisk sett anses XRP som desentralisert, da den er bygget på åpen kildekode. Imidlertid oppstår det uenigheter på grunn av det faktum at Ripple Labs eier en betydelig del av den totale XRP-tilførselen.

Dette eierskapet har ført til debatter om den virkelige desentraliseringen av XRP. Der kritikere hevder at konsentrasjonen av XRP i hendene til ett selskap kompromitterer dens desentraliserte karakter. Til tross for dette er det viktig å merke seg. XRP ikke er eksklusivt for Ripple, og mange børser og lommebøker støtter bruken av den. Mens XRP kan vise en viss grad av sentralisering sammenlignet med noen andre kryptovalutaer, opprettholder den likevel egenskaper av desentralisering, spesielt når den sammenlignes med tradisjonelle fiatvalutaer.

Hvordan Utvinne XRP

«Utvinning» er det distribuerte verifiseringssystemet som brukes av de fleste kryptovalutaer basert på blockchain. Det letter transaksjoner og gir mekanismen der ny valuta introduseres i et kryptosystem. Vanligvis som en belønning til de som verifiserer transaksjoner for sitt arbeid med å støtte nettverket. For eksempel har Bitcoin en øvre grense på 21 millioner tokens, som gradvis slippes ut etter hvert som flere transaksjoner verifiseres.

XRP, derimot, ble «forhåndsutvunnet», noe som betyr at XRP Ledger opprettet 100 milliarder enheter som deretter blir periodisk frigjort offentlig.

Ripple eier en del av XRP i omløp, og det er en incentiv for dem å hjelpe kryptovalutaen å vokse og lykkes over tid. En annen del av XRPer er holdt i reserve for jevn utgivelse på markedet gjennom salg.

Forståelig nok har dette ført til bekymringer om at store mengder XRP kan frigjøres på en gang. Og dermed redusere verdien av annet XRP allerede i omløp, fordi en del av det som gir en valuta verdi er dens relative knapphet.

«Selskapet har forsøkt å redusere usikkerheten ved å implementere flere mekanismer (tillit, forutsigbar utgivelse, osv.)», sier Tim Enneking, leder av Digital Capital Management. Denne forskjellen mellom utvinning og forhåndsutvinning kan også være en årsak til selskapets konflikt med den amerikanske Securities and Exchange Commission (SEC) i 2020.

Kilder: Ripple Forbes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *