Hva er

Hva er peer to peer (P2P)

Hva er peer to peer (P2P)

Hva er peer to peer (P2P). «P2P» står for «peer-to-peer» på engelsk, og på norsk oversettes det til «punkt-til-punkt» eller «like-til-like». Dette refererer til en desentralisert form for kommunikasjon, distribusjon av ressurser eller nettverksteknologi. Der enheter eller deltakere fungerer som jevnbyrdige parter uten behov for en sentralisert autoritet eller server.

Trodde du peer to peer, bar hadde med kryptovaluta og blockhain og gjøre? Her skal vi ta et raskt lite dypdykk. Denne Teknologien, kan være eldre en du tror.

Ulike sammenhenger

P2P-teknologi brukes ofte i ulike sammenhenger. Den moderne peer-to-peer-konseptet ble popularisert av fil-delingssystemer, slik som musikk-delingssøknaden Napster, som dukket opp i 1999. Bevegelsen mot peer-to-peer tillot millioner av internettbrukere å koble seg direkte, danne grupper og samarbeide for å fungere som brukerskapte søkemotorer. Virtuelle superdatamaskiner og filsystemer. Denne modellen for nettverksarrangement skiller seg fra klient-server-modellen, der kommunikasjon vanligvis går til og fra en sentral server.

Eksempler på P2P-applikasjoner

Inkluderer BitTorrent for filnedlasting, Skype for peer-to-peer-telefoni og blockchain-nettverk for digitale valutaer. P2P-arkitekturen har fordeler som desentralisering, bedre skalerbarhet og økt robusthet. Men den kan også bringe utfordringer knyttet til sikkerhet og integritet, spesielt når det gjelder fildeling og digitalt innhold. Og noen former for digital valuta som for eksempel Bitcoin. I stedet for å stole på en sentral server, tillater P2P-teknologi direkte utveksling av data eller ressurser mellom enheter i nettverket.

Utvidet seg

I dag har P2P-tjenester utvidet seg til å omfatte mer enn bare internettbaserte tjenester. Selv om de fortsatt i hovedsak betraktes som slike. Peer-to-peer-tjenester involverer en rekke aktiviteter, fra enkle kjøp og salg til de som inngår i delingsøkonomien. Noen P2P-tjenester krever ikke engang en betaling fra brukerne. Men bringer heller sammen enkeltpersoner for å samarbeide om felles prosjekter, dele informasjon eller kommunisere uten direkte mellomledd. Disse typene P2P-tjenester kan være ideelle og gratis. Eller de kan generere inntekt gjennom annonsering til brukerne eller salg av brukerdata.

Når en tredjepart ikke er involvert i transaksjonen. Øker risikoen for at tjenesteleverandøren ikke oppfyller forventningene, at tjenesten ikke leveres i ønsket kvalitet, at kjøperen unnlater å betale, eller at en eller begge parter kan utnytte asymmetrisk informasjon. Denne ekstra risikoen fører til økte transaksjonskostnader for en P2P-transaksjon. Ofte er formålet med P2P-tjenester å lette slike transaksjoner og redusere risikoen for både kjøper og selger. Kostnaden for tjenesten kan bæres av kjøperen, selgeren eller begge, eller tjenesten kan tilbys gratis og generere inntekt på andre måter.

Kryptovaluta

Når det gjelder Kryptovaluta og blockchain-teknologi, refererer «P2P» også ofte til «peer-to-peer» eller «punkt-til-punkt.» Dette konseptet er fundamentalt for mange kryptovalutaer, spesielt de som er bygget på blockchain-teknologien.

Peer-to-peer (P2P)-handel er direkte kjøp og salg av kryptovalutaer mellom brukere uten involvering av mellommenn. P2P-børser knytter sammen kjøpere og selgere. Noe som gir ekstra sikkerhet gjennom bruk av tjenester som oppgjørstjenester, tilbakemeldings- og rangeringssystemer, samt tvisteløsninger.

Fordelene med P2P-handel inkluderer global tilgjengelighet, flere betalingsalternativer, fravær av transaksjonsgebyrer og muligheten for personlige tilbud. Likevel har denne formen for handel også sine ulemper. Som for eksempel lavere handelshastighet og mindre likviditet sammenlignet med sentraliserte børser (CEX-er).

Kryptobørs

Hvordan fungerer en P2P-børs? Forestill deg en P2P-børs på samme måte som du ville tenkt på Facebook Marketplace. De ligner på den måten at begge knytter sammen kjøpere og selgere. Imidlertid kan kjøp eller salg av noe på Facebook Marketplace være utfordrende, da motpartene er fremmede, og det kan være vanskelig å etablere tillit.

Hva skjer hvis selgeren mottar betaling, blokkerer deretter kjøperen og sender ikke varen de har kjøpt? I dette tilfellet taper kjøperen penger på grunn av svindel.

P2P-børser har som mål å koble sammen kjøpere og selgere. Samtidig som de gir et lag av beskyttelse ved å sikre transaksjoner og redusere risikoen for svindel. Kjøpere og selgere kan bla gjennom kryptoannonser og legge ut egne annonser. Samtidig som de nyter denne beskyttelsen, som er muliggjort av tilbakemeldings- og rangeringssystemer.

I tillegg bruker P2P-børsen en tredjepartstjeneste, en slags midlertidig depot, for å sikre den kryptoen som kjøpes og selges, frem til begge parter har bekreftet transaksjonen. For eksempel, hvis du selger bitcoins for fiat-penger, vil Binance holde bitcoinsene i depot. Når du mottar fiat-penger, kan du bekrefte transaksjonen, og bitcoinsene vil bli frigitt til kjøperens lommebok.

Hvis en av partene er misfornøyd med transaksjonen, kan de sende inn en anke for å løse problemet med motparten eller be om bistand fra Binance kundestøtte. Merk imidlertid at anken må sendes inn i løpet av ordreprosessen, mens ordren fortsatt er ventende.

Smart kontrakter

Det er også Smart kontrakter har dukket opp som en revolusjonerende teknologi som muliggjør effektivitet og gjennomsiktighet i den peer-to-peer (P2P) økonomien. Disse selvutførende kontraktene, drevet av blockchain-teknologi, eliminerer behovet for mellommenn og gir en sikker og automatisert måte å utveksle eiendeler, tjenester eller informasjon på. Ettersom bruken av smarte kontrakter fortsetter å vokse, er det avgjørende å forstå de viktigste aktørene og plattformene i dette rommet, hver med unike funksjoner og egenskaper.

Fordeler med P2P-handel

Global markedsplass En fordel ved å bruke en lokal P2P Bitcoin-børs er tilgangen den gir deg til et globalt marked av kryptovaluta-kjøpere og selgere. For eksempel er noen P2P-børser tilgjengelige i hundrevis av land. Noe som gjør det mulig å kjøpe og selge kryptovaluta med mennesker over hele verden på bare noen få minutter.

Fleksible betalingsmetoder Tradisjonelle børser kan begrense antall tilgjengelige betalingsalternativer. Mens P2P-børser som Binance P2P tilbyr over 700 betalingsmetoder, inkludert muligheten for kontantbetaling ansikt til ansikt. Dette kan være spesielt nyttig for de som foretrekker personlige transaksjoner eller for de som ikke har tilgang til en bankkonto.

Ingen handelsgebyrer for kjøpere. Mens noen kryptobørser tar faste gebyrer eller en prosentandel av hver handel, gir andre muligheten for at handelsmenn kan koble seg sammen og gjennomføre transaksjoner uten gebyrer. Det er viktig å nøye gjennomgå vilkårene før du velger en P2P-børs.

Sikre transaksjoner gjennom depotordning Som nevnt tidligere, benytter enkelte kryptobørser en depotordning for å beskytte både kjøpere og selgere. Når du velger å sikre en transaksjon med depot, holdes midlene av børsen og frigjøres kun når begge parter har bekreftet at transaksjonsvilkårene er oppfylt.

Transaksjoner må fullføres innenfor en angitt tidsramme. Hvis en kjøper ikke gjennomfører fiat-betalingen innenfor den gitte perioden, blir ordren kansellert, og kryptovalutaen returneres til selgerens lommebok.

Personlige tilbud Selgere har full kontroll over salgsprisen, valutakursen, betalingsmetoden og hvor mye de er villige til å selge per transaksjon. Det samme gjelder for kjøpere. Med hensyn til kjøpspris, betalingsmetode og hvor mye de er villige til å bruke per transaksjon. Så lenge vilkårene til begge parter er i samsvar, kan en avtale inngås.

Ulemper med P2P-handel

Saktere handelshastighet Selv om en P2P-transaksjon kan gjennomføres nesten øyeblikkelig når begge parter har bekreftet transaksjonen, kan én av partene forsinke transaksjonen av ulike årsaker. Med tradisjonell handel trenger du ikke å vente på at kjøperen eller selgeren skal bekrefte transaksjonen før du kan fortsette.

Lav likviditet P2P-børser har naturlig lavere likviditet enn sentraliserte børser (CEX-er) på grunn av prosessens natur. Av denne grunn foretrekker større handelsmenn som må gjennomføre større transaksjoner, ofte å bruke over-the-counter (OTC)-handler eller kjøpe/selge via den vanlige børsen.

Hvordan Gjør Folk Fordel av P2P-handel? P2P-handel er en praktisk måte å investere i kryptovaluta på. Ikke bare gir det deg muligheten til å kjøpe eller selge kryptovaluta direkte med andre, det lar deg også unngå noen av transaksjonsgebyrene knyttet til tradisjonelle børser.

Er p2p handel trygt

P2P-handel kan være trygt, men det avhenger av flere faktorer, inkludert plattformen du bruker, din egen forsiktighet og forståelse av prosessen, samt samarbeidet med pålitelige handelspartnere. Her er noen viktige poeng å vurdere:

  1. Valg av Plattform: Velg en anerkjent og pålitelig P2P-handelsplattform. Sjekk omtaler, sikkerhetsfunksjoner og omdømmet til plattformen før du starter.
  2. Sikkerhetsfunksjoner: Gode P2P-plattformer har sikkerhetsfunksjoner som escrow-tjenester, tilbakemeldingssystemer og tvisteløsning for å beskytte brukernes transaksjoner.
  3. Tilbakemeldinger og Omtaler: Se på tilbakemeldinger og omtaler fra andre brukere. Dette gir deg innsikt i erfaringene til andre som har brukt plattformen.
  4. Bekreftelse av Identitet: Noen plattformer krever identitetsbekreftelse for både kjøpere og selgere. Dette kan bidra til å redusere risikoen for svindel.
  5. Personlig Forsiktighet: Vær forsiktig med å dele personlig informasjon og betalingsdetaljer. Hold kommunikasjonen innenfor plattformen, og unngå å utføre transaksjoner utenfor plattformen.
  6. Forskningsarbeid: Forstå grundig hvordan P2P-handelsprosessen fungerer på den valgte plattformen. Jo bedre du forstår, desto tryggere kan du handle.
  7. Betalingsmetoder: Noen P2P-plattformer tilbyr mange betalingsmetoder, inkludert escrow for å sikre midlene til begge parter under transaksjonen. Velg sikre betalingsmetoder.
  8. Liten Risikoaksept: Start med små transaksjoner og gradvis øk risikoen når du blir mer komfortabel med plattformen og dine handelspartnere.

Mens P2P-handel har fordeler som lavere gebyrer og mer fleksibilitet, må man være bevisst på risikoen og ta nødvendige forholdsregler for å sikre en trygg handels opplevelse.

Eksempler per to per

For eksempel, Bitcoin bruker P2P-teknologi for å tillate overføringer direkte fra en person til en annen uten involvering fra banker eller andre finansielle institusjoner. Dette gjør transaksjonene mer effektive og reduserer behovet for tredjeparter.

P2P-teknologien innenfor kryptovalutaer understreker desentraliseringens prinsipp. Hvor ingen enkelt enhet har full kontroll over nettverket, og deltakerne stoler på kryptografiske mekanismer for å sikre transaksjonene. Dette står i kontrast til tradisjonelle sentraliserte finansielle systemer.

Eksempler på Peer-to-Peer (P2P)-tjenester Åpen kildekode-programvare Enhver kan se og/eller endre koden for programvaren. Åpen kildekode-programvare forsøker å eliminere den sentrale utgiver/redaktøren av programvare ved å spre koding, redigering og kvalitetskontroll av programvaren blant skribenter og brukere.

Fildeling Fildeling er der opplasters og nedlastere møtes for å bytte medier og programvarefiler. I tillegg til peer-to-peer-nettverk, kan fildelingstjenester tilby skanning og sikkerhet for delte filer. De kan også gi brukere muligheten til anonymt å omgå immaterielle rettigheter eller alternativt tilby håndheving av immaterielle rettigheter.

Nettbaserte Markedsplasser Nettbaserte markedsplasser består av et nettverk for private selgere av varer som søker interesserte kjøpere. Nettbaserte markedsplasser kan tilby markedsføringstjenester for selgere, vurderinger av kjøpere og selgere basert på historie, betalingsbehandling og tjenester for oppgjør.

Kryptovaluta og Blockchain En blockchain er en del av kryptoteknologien. Det er et nettverk der brukere kan foreta betalinger, behandle og bekrefte betalinger uten en sentral valutautsteder eller clearinghus. Blockchain-teknologien tillater folk å utføre forretninger ved hjelp av kryptovalutaer og å opprette og håndheve smarte kontrakter.

Deling av Bolig Deling av bolig gir eiendomseiere muligheten til å leie ut hele eller deler av eiendommen sin til kortsiktige leietakere. Deling av boligstjenester tilbyr vanligvis betalingsbehandling, kvalitetssikring eller vurdering og kvalifisering av eiere og leietakere.

Samkjøring Samkjøring er en plattform for bileiere som tilbyr sjåførtjeneste for personer som søker en taxitur. Samkjøringsplattformer tilbyr lignende tjenester som deling av bolig-tjenester.

Utsikter for fremtiden når det gjelder P2P-handel

P2P-handel har vokst som et alternativ til tradisjonelle børser og gir en rekke fordeler, inkludert lavere gebyrer, fleksibilitet og global tilgjengelighet. I fremtiden ser det ut til at P2P-handel vil fortsette å spille en betydelig rolle i kryptovalutamarkedet.

Den økte globaliseringen og tilgjengeligheten til P2P-plattformer i flere land gir en unik mulighet for brukere over hele verden til å handle kryptovaluta direkte med hverandre. Dette kan bidra til å inkludere en bredere gruppe mennesker i kryptovalutaverdenen.

Samtidig er det viktig å være oppmerksom på utfordringene, inkludert risikoen for langsommere transaksjonshastigheter og lavere likviditet sammenlignet med sentraliserte børser. For å maksimere sikkerheten og effektiviteten i P2P-handel, vil plattformene sannsynligvis fortsette å implementere forbedrede sikkerhetsfunksjoner og optimalisere brukeropplevelsen.

Det er også mulig at reguleringer vil spille en økende rolle i P2P-handelsmiljøet, noe som kan bidra til å øke tilliten til plattformer og beskytte brukerne mot potensielle risikoer.

Alt i alt ser det ut til at P2P-handel vil fortsette å være en viktig del av kryptovalutamarkedet. Utviklingen av nye teknologier og sikkerhetsløsninger vil trolig bidra til å forme fremtiden for denne handelsmetoden. Som med enhver form for handel, er det imidlertid viktig at enkeltpersoner forblir informerte. Tar nødvendige forholdsregler og velger pålitelige plattformer for å sikre en trygg og positiv handelsopplevelse.

Referance: Wikepedia, Fastercapital, Binance

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *