Hvem er

Hvem er Sam Altman

Hvem er Sam Altman

Hvem er Sam Altman. Samuel Harris Altman, født 22. april 1985, er en amerikansk entreprenør og investor kjent som administrerende direktør for OpenAI siden 2019. Han ble midlertidig avsatt og gjeninnsatt i november 2023. Altman er anerkjent som en sentral skikkelse i AI-bransjens ekspansjon. Han forlot Stanford University etter to år for å etablere Loopt. En mobil sosial nettverkstjeneste som samlet over 30 millioner dollar i risikokapital. I 2011 ble Altman en del av Y Combinator, og fungerte som president fra 2014 til 2019.

Sam Altman Loopt

I 2005, i en alder av 19 år, medgrunnla Sam Altman Loopt, en stedsbasert sosial nettverksapplikasjon. Som administrerende direktør sikret han over 30 millioner dollar. i risikokapital, inkludert en innledende 5 millioner dollar. Fra Patrick Chung fra Xfund og hans team hos NEA, etterfulgt av ytterligere finansiering fra Sequoia Capital og Y Combinator. I mars 2012 ble Loopt kjøpt opp av Green Dot Corporation for 43.4 millioner dollar. etter å ha slitt med å tiltrekke seg en betydelig brukerbase. Neste måned startet Altman og hans bror, Jack Altman, Hydrazine Capital, som fortsetter å operere.

Altman ble med Y Combinator som partner i 2011, først på deltid. I februar 2014 ble han utnevnt til president for akseleratoren av medgrunnlegger Paul Graham. I 2014 rapporterte han at Y Combinators porteføljeselskaper hadde nådd en samlet verdi på over 65 milliarder dollar. Inkludert bemerkelsesverdige selskaper som Airbnb, Dropbox, Zenefits og Stripe. I september 2016 utvidet Altman sin rolle og overtok presidentskapet i YC Group, som omfatter Y Combinator og andre enheter.

Oppstartsselskaper

Han hadde som mål å øke Y Combinators årlige finansiering til 1 000 oppstartsselskaper, med fokus på ‘hardteknologi’-sektorer. I oktober 2015 lanserte Altman YC Continuity, en 700 millioner dollar. Fond som investerer i modne YC-startups. Og en uke tidligere introduserte han Y Combinator Research. Et non-profit forskningslaboratorium, og sådde det med en donasjon på 10 millioner dollar. I mars 2019. Gikk han over til rollen som styreleder for å fokusere på OpenAI, etter YCs hovedkontor flyttet til San Francisco. Ved begynnelsen av 2020 hadde han brutt båndene med YC. Etter rapporter om å ha blitt avskjediget og utnevnt seg selv til styreleder uten godkjenning.

I 2019 medgrunnla Altman Tools For Humanity, som utvikler systemer for øyeskanning for å autentisere identiteter og bekjempe svindel. Og kompenserer deltakere med en kryptovaluta kalt Worldcoin, liknet på grunnleggende universell inntekt.

Altmans investeringsportefølje inkluderer Humane. Et selskap som utvikler den første AI-drevne bærbare datamaskinen, Retro Biosciences, et selskap dedikert til å forlenge menneskets levetid med 10 år. Og Helion Energy, et fusjonsforskningsfirma basert i USA.

Æresdoktorgrad

I 2017 mottok Altman en æresdoktorgrad i ingeniørvitenskap fra University of Waterloo i Canada for å støtte selskaper gjennom Velocity-entreprenørskapsprogrammet.[65] Indonesias regjering utstedte landets første «gyldne visum», et 10-årig grensepass, til Altman i september 2023.[66]

I 2023 ble Altman navngitt en av de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden og Årets CEO av Time magazine. En av de «Beste unge gründerne innen teknologi» av Businessweek i 2008,[69] og den beste investoren under 30 år av Forbes magazine i 2015.[70] Altman ble invitert til å delta på Bilderberg-møtene i 2016, 2022, og 2023.

Walter Isaacson uttalte at Altman hadde en «Musk-lignende intensitet». Som var avgjørende for grunnleggelsen av OpenAI i samarbeid med Elon Musk. I slutten av februar 2024 saksøkte Musk OpenAI og Altman. Og hevdet at de brøt selskapets grunnleggende avtale ved å prioritere profitt fremfor menneskehetens beste. Noen dager senere avviste OpenAI-ledelsen, inkludert Altman, disse påstandene i et blogginnlegg. Innlegget sa at oppstarten bare mottok 45 millioner dollar. Fra Musk i stedet for hans forpliktelse på 1 milliard dollar. Og at Musk foreslo å slå den sammen med Tesla.[78]

OpenAI

OpenAI ble opprinnelig finansiert av Altman, Greg Brockman, Elon Musk, Jessica Livingston, Peter Thiel, Microsoft, Amazon Web Services, Infosys og YC Research. Ved lanseringen i 2015 hadde OpenAI sikret 1 milliard i finansiering. I mars 2019 trakk Altman seg fra Y Combinator for å vie seg helt til OpenAI som CEO. Ved midten av 2019 hadde han vellykket fasilitert en investering på 1 milliard fra Microsoft.

16. mai 2023, møtte Altman foran United States Senate Judiciary Subcommittee on Privacy, Technology, and the Law. For å diskutere reguleringsproblemer knyttet til kunstig intelligens. Etter suksessen til ChatGPT, selskapets chatteapplikasjon, dro Altman ut på en global turné i mai 2023. Hvor han besøkte 22 land og engasjerte seg med flere verdensledere og diplomater. Som britiske statsminister Rishi Sunak, franske president Emmanuel Macron, spanske statsminister Pedro Sánchez, tyske kansler Olaf Scholz, indiske statsminister Narendra Modi, sørkoreanske president Yoon Suk-yeol, og israelske president Isaac Herzog. Han poserte også for et bilde med presidenten for Europakommisjonen, Ursula von der Leyen.

Fjerning og gjeninnsettelse som administrerende direktør

Den 17. november 2023 kunngjorde OpenAIs styremedlemmer. Inkludert forsker Helen Toner, Quora-sjef Adam D’Angelo, AI-styringsforkjemper Tasha McCauley. Og spesielt medgrunnlegger og hovedforsker Ilya Sutskever, avskjedigelsen av administrerende direktør Sam Altman og fjerningen av Greg Brockman fra styret, begge medgrunnleggere. Styret kommuniserte gjennom et offentlig innlegg på OpenAI-bloggen at Altman ikke hadde opprettholdt konsistent åpenhet i kommunikasjonen sin. Noe som resulterte i at han ble fjernet. Etterpå trakk Brockman seg fra stillingen som president i OpenAI. Påfølgende dag rapporterte The Verge om pågående samtaler mellom Altman og styret om hans potensielle gjeninntredelse i OpenAI.

Innen 20. november kunngjorde Microsoft-sjef Satya Nadella at Altman skulle lede et nytt avansert AI-forskningsteam hos Microsoft. To dager etter denne utviklingen publiserte OpenAI-ansatte. Et åpent brev der de ba om styrets avgang og gjeninnsettelse av Altman som administrerende direktør, med trusler om å si opp for å bli med i Microsoft, der de hadde fått jobbtilbud.

Opprinnelig signerte 505 ansatte dette brevet, noe som senere økte til mer enn 700 av de totalt 770 ansatte. Denne gruppen inkluderte Ilya Sutskever, som til tross for å ha støttet Altman sin avskjedigelse i utgangspunktet. Senere uttrykte anger over avgjørelsen sin på Twitter. På kvelden den 20. november kunngjorde OpenAI en foreløpig avtale om at Altman. Skulle returnere som administrerende direktør og Brockman skulle returnere som president, med avtalen om at det nåværende styret skulle gå av bortsett fra D’Angelo, som skulle fortsette å representere det forrige styrets synspunkt. Les også artikkelen på yahoofinance

Andre initiativer

I 2014 var Altman CEO for Reddit, et sosialt medieselskap, i åtte dager etter at CEO Yishan Wong trakk seg. Han kunngjorde tilbakekomsten til Steve Huffman som CEO den 10. juli 2015.Han forble på styret til 2022. Altman investerte i flere runder med finansiering av Reddit, i 2014, 2015 og 2021.Før Reddit’s børsnotering i 2024. Var Altman oppført som dens tredje største aksjonær, med rundt ni prosent eierskap.

Under COVID-19-pandemien. Bidro Altman til å finansiere og opprette Prosjekt Covalence for å hjelpe forskere med å raskt starte kliniske studier i samarbeid med TrialSpark, en oppstart for kliniske studier.[60] Under uttaksrushet på Silicon Valley Bank i midten av mars 2023, ga Altman kapital til flere oppstartsbedrifter.[61] Altman investerer i teknologiselskaper og nukleærenergiselskaper. Noen av hans porteføljeselskaper inkluderer Airbnb, Stripe og Retro Biosciences. Han er også styreleder for Helion, et selskap som fokuserer på utvikling av kjernefysisk fusjon og Oklo, et kjernefysisk fisjonsselskap.

Altman debuterte på Bloomberg Billionaires Index i mars 2024. Med en estimert nettoverdi på 2 milliarder dollar. Hovedsakelig fra sine investeringsfond knyttet til Hydrazine Capital.

AttributtDetaljer
NavnSam Altman
StillingPresident, Y Combinator
Nåværende Nettoverdi1 milliard dollar
Rangering#2727 i verden i dag (per 29/4/24)
OmSam Altman er administrerende direktør for OpenAI og en produktiv venture-investor.
UtdanningDroppet ut av Stanford i 2005 for å grunnlegge Loopt, som ble solgt i 2012 for $43 millioner.
SelskaperBle partner i Y Combinator og var president der fra 2014 til 2019.
KarriereendringForlot Y Combinator i 2019 for å bli administrerende direktør for OpenAI, som nå er verdt $80 milliarder.
KarriereutfordringerBle kortvarig sparket og gjenansatt i 2023 hos OpenAI.
FormueskildeHar ingen eierandel i OpenAI, formuen tilskrives investeringer, inkludert Stripe, Reddit og Helion.
Forbes-lister#2692 Milliardærer (2024), 30 Under 30 – Venture Capital (2015)
Personlige dataAlder: 39, Kilde til formue: Investeringer, Selvskapt
BostedSan Francisco, California
StatsborgerskapUSA
Kildet: Forbes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display