Hva er

Hva er Web3

Hva er Web3

Hva er web 3? Web 3 er en betegnelse på er en ny og bedre internettverden. Det bruker blockchain, kryptovaluta og NFT-er for å gi brukerne eierskap og makt. Web.3, eller Web 3.0 som det og kalles.

Utviklingen

Det er en del av den pågående utviklingen fra Web 1.0 . Web 1.0 er det som er i «read only» til Web 2.0, som er både «read and write». Og nå til slutt, har vi kommet til det som kalles Web 3.0, som er «Read, Write and own»

Web3-teknologi

Web3-teknologi har mange fordeler, inkludert muligheten til å gi brukerne eierskap og kontroll over sine data og digitale eiendeler. Det er økt sikkerhet og det er mer transparankt, siden det bruker blockchain-teknologi.

Blockchain-teknologien

Siden det er basert på Blockchain-teknologien, gir dette en muligheten til å skape desentraliserte applikasjoner og økosystemer.

Forretningsmodeller

Videre gir det også muligheten til å skape nye forretningsmodeller og økonomiske systemer, som kan bidra til økonomisk inkludering og likestilling.

Web3-teknologi kan også bidra til økt økonomisk inkludering og likestilling ved å gi flere mennesker tilgang til økonomiske tjenester og muligheter.

Utviklingsfasen

Web3-teknologi er fortsatt i utviklingsfasen og det er ingen klare datoer for når det vil være fullt utviklet, eller når det vil være allment tilgjengelig for brukerne.

Det har og en høyere sikkerhet med tanke på lagring av data, siden det er lagret i en Blockhain.

For og forstå Web 3.0, må man og forstå de tidligere web utgavene

Web 1.0

Web 1.0 refererer til den første fasen av internett, som var preget av statiske nettsider som kun kunne leses av brukerne. Dette var en periode fra 1990-tallet til midten av 2000-tallet, da det var begrenset interaktivitet og brukergenerert innhold på nettet.

Web 1.0 hadde flere begrensninger, blant annet:

  • Begrenset interaktivitet: Brukerne kunne kun lese informasjon på nettsider, men hadde ikke mulighet til å interagere med innholdet på en meningsfull måte.
  • Begrenset brukergenerert innhold: Innholdet på nettsidene ble hovedsakelig skrevet og endret av administratorer, og det var begrenset mulighet for brukerne til å bidra med eget innhold.
  • Begrenset funksjonalitet: Nettsidene var ofte enkle og statiske, uten mulighet for avansert funksjonalitet som vi ser i dag.
  • Begrenset tilgjengelighet: Internett var ikke like tilgjengelig for alle som det er i dag, og det var begrensninger på hastighet og tilkoblingsmuligheter.

Disse begrensningene ble gradvis overvunnet med utviklingen av Web 2.0 og senere Web3-teknologi.

Web 2.0

Web 2.0 refererer til den andre fasen av internett, som startet rundt midten av 2000-tallet.

Det var preget av økt interaktivitet og brukergenerert innhold på nettet. Dette gjorde internett til en mer sosial og dynamisk plattform.

Hvor brukerne kunne samhandle med hverandre og med innholdet på en mer meningsfull måte.

Web 2.0 var en overgang fra en-til-mange kommunikasjon til mange-til-mange kommunikasjon, hvor brukerne kunne bidra med eget innhold og samhandle med andre brukere på nettet.

Teknologien har mange fordeler, blant annet økt interaktivitet og bruker generert innhold på nettet. Det gjorde internett til en mer sosial og dynamisk plattform, hvor brukerne kunne samhandle med hverandre og med innholdet på en mer meningsfull måte.

Selv om -teknologien hadde mange fordeler, hadde det også noen begrensninger. For eksempel var det fortsatt være begrenset kontroll og eierskap til brukerdata, og enkelte selskaper har en dominerende posisjon på nettet.

DeFi

DeFi er en forkortelse for «Decentralized finance», Det er et nytt finanssystem. For det vi tar for gitt, er ikke gitt for alle. Vi er vant til og ha tilgang til banktjenester og tenker ikke mye over det i hverdagen.

Men, det er over 1.7 milliarder mennesker som ikke har tilgang til banktjenester. Med Web 3.0 og den blockchain teknologien den er bygget på, kan det være med på og tilby banktjenester til store deler av befolkningen på verdensbasis.

Web 3.0 skaper mer tilgjengelighet og mer sikkerhet. Når vi vet at det i dag er 1,7 milliarder mennesker som ikke har tilgang til banktjenester så kan det gi nye muligheter til store deler av jordens befolkning.

Det er fordi, DeFi utfører finansielle transaksjoner og tjenester uten behov for mellomledd som banker eller andre finansinstitusjoner.

Siden DeFi er basert på blockchaine, brukes det i stedet for vanlige banker og finansinstitusjoner da, smarte kontrakter på et blockchain-nettverk for å automatisere og utføre finansielle transaksjoner.

DeFis, hensikt er og skape et mer transparent, tilgjengelig og inkluderende finanssystem som er åpent for alle med en internettforbindelse.

Siden tilgjengeligheten øker, så kan Web 3.0 være med på og gi uante muligheter , både innen finans, helsevesen. Siden det dreier seg mye om sikker lagring, og tilgjengelighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display