Hva er

Hva er Krypto

Hva er Krypto. Kryptovaluta, noen ganger kalt krypto eller kryptovaluta, er enhver form for valuta som eksisterer digitalt eller virtuelt og bruker kryptografi for å sikre transaksjoner. Kryptovaluta har ikke en sentral utstedende eller regulert myndighet, og bruker i stedet et desentralisert system for å registrere transaksjoner og utstede nye enheter.

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er et digitalt betalingssystem som ikke er avhengig av banker for å verifisere transaksjoner. Det er et system for peer-to-peer som kan gjøre det mulig for hvem som helst, hvor som helst, å sende og motta betalinger. I stedet for å være fysisk penger som bæres rundt og utveksles i den virkelige verden, eksisterer kryptovalutabetalinger rent som digitale oppføringer i en nettbasert database som beskriver spesifikke transaksjoner. Når du overfører kryptovalutafond, blir transaksjonene registrert i et offentlig register. Kryptovaluta lagres i digitale lommebøker.

Kryptovaluta fikk navnet sitt fordi den bruker kryptering for å verifisere transaksjoner. Dette betyr at avansert koding er involvert i lagring og overføring av kryptodata mellom lommebøker og til offentlige registre. Målet med kryptering er å gi sikkerhet og trygghet.

Den første kryptovalutaen var Bitcoin, som ble grunnlagt i 2009 og fortsatt er den mest kjente i dag. Mye av interessen for kryptovalutaer er å handle for profitt, med spekulanter til tider som driver prisene til himmels.

Hvordan fungerer kryptovaluta?

Kryptovalutaer kjører på et distribuert offentlig register kalt blockchain, en oversikt over alle transaksjoner oppdatert og holdt av valutaeiere.

Enheter av kryptovaluta skapes gjennom en prosess kalt gruvedrift, som innebærer å bruke datamaskinkraft til å løse kompliserte matematiske problemer som genererer mynter. Brukere kan også kjøpe valutaene fra meglere, deretter lagre og bruke dem ved hjelp av kryptografiske lommebøker.

Hvis du eier kryptovaluta, eier du ingenting håndfast. Det du eier er en nøkkel som lar deg flytte en oppføring eller en måleenhet fra en person til en annen uten en betrodd tredjepart.

Selv om Bitcoin har eksistert siden 2009, er kryptovalutaer og bruksområder for blockchain-teknologi fortsatt i emning i finansiell forstand, og flere bruksområder forventes i fremtiden. Transaksjoner inkludert obligasjoner, aksjer og andre finansielle eiendeler kan til slutt handles ved hjelp av teknologien.

Eksempler på kryptovaluta

Eksempler på kryptovalutaer Det finnes tusenvis av kryptovalutaer. Noen av de mest kjente inkluderer:

Bitcoin:

Grunnlagt i 2009, var Bitcoin den første kryptovalutaen og er fortsatt den mest handlede. Valutaen ble utviklet av Satoshi Nakamoto – som bredt antas å være et pseudonym for en person eller en gruppe mennesker hvis nøyaktige identitet forblir ukjent.

Ethereum:

Utviklet i 2015, er Ethereum en blockchain-plattform med sin egen kryptovaluta, kalt Ether (ETH) eller Ethereum. Det er den mest populære kryptovalutaen etter Bitcoin.

Litecoin:

Denne valutaen ligner mest på bitcoin. Men Liteoin har beveget seg raskere for å utvikle nye innovasjoner, inkludert raskere betalinger og prosesser for å tillate flere transaksjoner.

Ripple:

Kryptovalutaen Ripple er et distribuert hovedboksystem som ble grunnlagt i 2012. Ripple kan brukes til å spore forskjellige typer transaksjoner, ikke bare kryptovaluta. Selskapet bak har samarbeidet med ulike banker og finansinstitusjoner.

Ikke-Bitcoin kryptovalutaer kalles samlet sett «altcoins» for å skille dem fra den opprinnelige.

Hvordan kjøpe kryptovaluta

Du lurer kanskje på hvordan du kan kjøpe kryptovaluta på en trygg måte. Det er vanligvis tre trinn involvert. Disse er:

Velge en plattform

Det første trinnet er å bestemme hvilken plattform du skal bruke. Generelt kan du velge mellom en tradisjonell megler eller en dedikert kryptovaluta-børs:

Tradisjonelle meglere

Dette er nettbaserte meglere som tilbyr måter å kjøpe og selge kryptovaluta, samt andre finansielle eiendeler som aksjer, obligasjoner og ETF-er. Disse plattformene har vanligvis lavere handelskostnader, men færre krypto-funksjoner.

Kryptovalutabørser. Det er mange kryptovalutabørser å velge mellom, hver med forskjellige kryptovalutaer, lommeboklagring, opsjoner for rentebærende kontoer og mer. Mange børser tar avgifter basert på eiendeler.

Når du sammenligner ulike plattformer, bør du vurdere hvilke kryptovalutaer som tilbys, hvilke gebyrer de tar, deres sikkerhetsfunksjoner, lagrings- og uttaksalternativer, samt eventuelle opplæringsressurser.

Sett penger inn kontoen din

Når du har valgt plattformen din, er neste steg å finansiere kontoen din slik at du kan begynne å handle. De fleste kryptovalutabørser tillater brukere å kjøpe kryptovaluta ved hjelp av fiat (dvs. regjeringsskapte) valutaer som amerikanske dollar, britiske pund eller euro ved å bruke debet- eller kredittkortene sine – selv om dette varierer etter plattform.

Kryptovalutakjøp med kredittkort anses som risikabelt, og noen børser støtter dem ikke. Noen kredittkortselskaper tillater heller ikke kryptotransaksjoner. Dette skyldes at kryptovalutaer er svært volatile, og det er ikke tilrådelig å risikere å gå i gjeld — eller potensielt betale høye kredittkorttransaksjonsgebyrer — for visse eiendeler.

Noen plattformer vil også akseptere ACH-overføringer og bankoverføringer. De aksepterte betalingsmetodene og tiden det tar for innskudd eller uttak, varierer fra plattform til plattform. På samme måte vil tiden det tar for innskudd å bli klarert variere etter betalingsmetode.

En viktig faktor å vurdere er gebyrer. Dette inkluderer potensielle gebyrer for innskudd og uttak i tillegg til handelsgebyrer. Gebyrene vil variere etter betalingsmetode og plattform, noe som er noe å undersøke i begynnelsen.

Plassere en ordre

Du kan plassere en ordre via meglerens eller børsens nett- eller mobilplattform. Hvis du planlegger å kjøpe kryptovalutaer, kan du gjøre dette ved å velge «kjøp», velge ordretype, angi beløpet av kryptovalutaer du ønsker å kjøpe, og bekrefte ordren. Samme prosess gjelder for «selg»-ordrer.

Det finnes også andre måter å investere i krypto på. Dette inkluderer betalingstjenester som PayPal, Cash App og Venmo, som lar brukere kjøpe, selge eller holde kryptovalutaer. I tillegg er det følgende investeringsmuligheter:


Bitcoin-fond: Du kan kjøpe aksjer i Bitcoin-fond med en vanlig meglerkonto. Disse instrumentene gir detaljhandelsinvestorer eksponering mot krypto gjennom aksjemarkedet.

Bitcoin-aksjefond: Det finnes Bitcoin-ETF-er og Bitcoin-aksjefond å velge mellom.

Blockchain-aksjer eller ETF-er: Du kan også indirekte investere i krypto gjennom blockchain-selskaper som spesialiserer seg på teknologien bak krypto og kryptotransaksjoner. Alternativt kan du kjøpe aksjer eller ETF-er i selskaper som bruker blockchain-teknologi.

Hvordan lagre kryptovaluta

Når du har kjøpt kryptovaluta, må du lagre den på en trygg måte for å beskytte den mot hacking eller tyveri. Vanligvis lagres kryptovaluta i kryptolommebøker, som er fysiske enheter eller nettbasert programvare som brukes til å lagre de private nøklene til kryptovalutaene dine sikkert. Noen børser tilbyr lommeboktjenester, noe som gjør det enkelt for deg å lagre direkte gjennom plattformen. Imidlertid tilbyr ikke alle børser eller meglere automatisk lommeboktjenester for deg.

Det er forskjellige lommebokleverandører å velge mellom. Begrepene «varm lommebok» og «kald lommebok» brukes:

Lagring i varm lommebok: «varme lommebøker» refererer til lagring av kryptovaluta som bruker nettbasert programvare for å beskytte de private nøklene til dine eiendeler. Også kjent som en wallet.

Lagring i kald lommebok: I motsetning til varme lommebøker, er kalde lommebøker (også kjent som maskinvarelommebøker) avhengig av offline elektroniske enheter for å trygt lagre dine private nøkler. Vanligvis pleier kalde lommebøker å kreve gebyrer, mens varme lommebøker ikke gjør det.

Et kjent merke for ‘Kalde lommebøker’ er det som kalles en «Ledger«. Den fungerer som en sikker lagringsenhet for de digitale nøklene som gir tilgang til kryptovalutaene dine.

Du kan og lese om hvordan lage passordene dine sikkert, her.

Hva kan du kjøpe med kryptovaluta?

Da Bitcoin først ble lansert, var det ment å være et middel for daglige transaksjoner, noe som gjorde det mulig å kjøpe alt fra en kopp kaffe til en datamaskin eller til og med store gjenstander som eiendom. Dette har ikke helt materialisert seg, og selv om antallet institusjoner som aksepterer kryptovaluta vokser, er store transaksjoner med den sjeldne. Likevel er det mulig å kjøpe et bredt utvalg av produkter fra e-handelsnettsteder ved hjelp av krypto. Her er noen eksempler:

Teknologi- og e-handelssider:

Flere selskaper som selger teknologiprodukter godtar kryptovaluta på nettstedene sine, som for eksempel newegg.com, AT&T og Microsoft. Overstock, en e-handelsplattform, var blant de første nettstedene som aksepterte Bitcoin. Shopify, Rakuten og Home Depot godtar også det.

Luksusvarer:

Noen luksusforhandlere godtar kryptovaluta som betalingsmiddel. For eksempel tilbyr nettbaserte luksusforhandler Bitdials Rolex, Patek Philippe og andre eksklusive klokker mot Bitcoin. Luksusvarer utgjør 20 prosent av global bruk av krypto.

Forsikring:

I april 2021 kunngjorde det sveitsiske forsikringsselskapet AXA at de hadde begynt å akseptere Bitcoin som betalingsmiddel for alle sine forsikringsprodukter bortsett fra livsforsikring (på grunn av regulatoriske problemer). Premier Shield Insurance, som selger hjem- og bilforsikringspoliser i USA, aksepterer også Bitcoin som betaling av premier.

Hvis du ønsker å bruke kryptovaluta hos en forhandler som ikke direkte aksepterer det, kan du bruke et kryptovalutadebetkort, for eksempel BitPay i USA.

Du kan til og med leie privatfly og betale med bitcoin.

Kryptovalutasvindel og kryptosvindel Dessverre øker kryptovalutakriminaliteten. Kryptosvindel inkluderer

Falske nettsider: Falske nettsteder som viser falske attester og kryptojargon som lover massive, garanterte avkastninger, forutsatt at du fortsetter å investere.

Virtuelle Ponzi-skjemaer: Kryptokriminelle promoterer ikke-eksisterende muligheter til å investere i digitale valutaer og skaper illusjonen om enorme avkastninger ved å betale gamle investorer med nye investorers penger. En svindeloperasjon, BitClub Network, samlet inn mer enn 700 millioner dollar før de skyldige ble tiltalt i desember 2019.

«Kjendis» anbefalinger: Svindlere later som de er milliardærer eller kjente navn som lover å multiplisere investeringen din i en virtuell valuta, men i stedet stjeler det du sender. De kan også bruke meldingsapper eller chattekanaler for å starte rykter om at en kjent forretningsperson støtter en bestemt kryptovaluta. Når de har oppmuntret investorer til å kjøpe og drevet opp prisen, selger svindlerne sin eierandel, og valutaen reduseres i verdi.

Romansesvindel: FBI advarer om en trend innen nettdatingssvindel, der bedragere overbeviser folk de møter på datingapper eller sosiale medier om å investere eller handle med virtuelle valutaer. FBIs internett kriminalitetsklagesenter mottok mer enn 1800 rapporter om krypto-fokuserte romansesvindel i de første sju månedene av 2021, med tap som nådde 133 millioner dollar.

Ellers kan bedragere late som legitime virtuelle valutameglere eller opprette falske børser for å lure folk til å gi dem penger. En annen kryptosvindel innebærer svindelaktige salgspresentasjoner for individuelle pensjonskontoer i kryptovalutaer. Så er det rett frem kryptohacking, der kriminelle bryter seg inn i de digitale lommebøkene der folk lagrer sin virtuelle valuta for å stjele den.

Er kryptovaluta trygt?

Kryptovalutaer er vanligvis bygd ved bruk av blockchain-teknologi. Blockchain beskriver måten transaksjoner blir registrert i «blokker» og tidsstemplet. Det er en ganske kompleks, teknisk prosess, men resultatet er et digitalt register over kryptotransaksjoner som er vanskelig for hackere å manipulere.

I tillegg krever transaksjoner en to-faktor autentiseringsprosess. For eksempel kan du bli bedt om å skrive inn et brukernavn og passord for å starte en transaksjon. Deretter kan du måtte skrive inn en autentiseringskode sendt via tekstmelding til din personlige mobiltelefon.

Selv om sikkerhetstiltak er på plass, betyr ikke det at kryptovalutaer er uhackbare. Flere høy-verdi-hackingangrep har kostet kryptostartups tungt. Hackere rammet Coincheck for 534 millioner dollar og BitGrail for 195 millioner dollar, noe som gjorde dem til to av de største kryptohackingene i 2018.

I motsetning til regjeringsstøttede penger, blir verdien av virtuelle valutaer drevet helt av tilbud og etterspørsel. Dette kan skape ville svingninger som gir betydelige gevinster for investorer eller store tap. Og kryptoinvesteringer er underlagt langt mindre regulatorisk beskyttelse enn tradisjonelle finansielle produkter som aksjer, obligasjoner og investeringsfond.

Må man skatte av kryptovaluta

Ja man må skatte av gevinst på kryptovaluta. På Skatteetatens sine nettsidder står det følgende: «Gevinst ved salg av bitcoin og andre virtuelle valutaer er skattepliktig inntekt og skal oppgis i skattemeldingen».

Du kan også skrive av tap på kjøp og salg av kryptovaluta. Dersom du gjør dårlige investeringer som fører til tap i valutamarkedet, kan du, på samme måte som du skriver opp fortjeneste, notere tapene. På Skatteetatens nettsider kan du finne mer informasjon om kryptovaluta og skatt.

Fire tips

For å investere i kryptovaluta trygt Ifølge Consumer Reports innebærer alle investeringer risiko, men noen eksperter betrakter kryptovaluta som et av de mer risikable investeringsvalgene der ute. Hvis du planlegger å investere i kryptovaluta, kan disse tipsene hjelpe deg med å ta informerte valg.

Lær og kjenne børser

Før du investerer, lær om kryptobørser. Det antas at det er over 500 børser å velge mellom. Gjør undersøkelser, les anmeldelser og snakk med mer erfarne investorer før du går videre.

Vet hvordan du lagrer din digitale valuta

Hvis du kjøper kryptovaluta, må du lagre den. Du kan holde den på en børs eller i en digital lommebok. Selv om det er forskjellige typer lommebøker, har hver sine fordeler, tekniske krav og sikkerhet. Som med børser, bør du undersøke lagringsvalgene dine før du investerer.

Diversifiser investeringene dine

Diversifisering er nøkkelen til enhver god investeringsstrategi, og dette gjelder også når du investerer i kryptovaluta. Ikke legg alle pengene dine i Bitcoin, for eksempel, bare fordi det er navnet du kjenner. Det er tusenvis av alternativer, og det er bedre å spre investeringen din over flere valutaer.

Vær forberedt på volatilitet

Kryptovalutamarkedet er svært volatilt, så vær forberedt på opp- og nedturer. Du vil se dramatiske svingninger i priser. Hvis investeringsporteføljen din eller mentale velvære ikke tåler det, kan kryptovaluta kanskje ikke være et klokt valg for deg.

Kryptovaluta er veldig populært akkurat nå, men husk at det fortsatt er i sin relative barndom og anses som svært spekulativt. Å investere i noe nytt kommer med utfordringer, så vær forberedt. Hvis du planlegger å delta, gjør undersøkelser, og invester konservativt i begynnelsen.

En av de beste måtene du kan holde deg trygg på nettet er å bruke en omfattende antivirus. Kaspersky Internet Security beskytter deg mot malware-infeksjoner, spionprogrammer, datatyveri og sikrer dine nettbetalinger ved hjelp av kryptering på banknivå.

Oppsummert

Nå har du fått en god innføring i hva kryptovaluta er og hva den kan brukes til, samt hvordan du bør ta vare på passordene dine og hva du bør være oppmerksom på. Husk å sette deg godt inn i hvilken kryptovaluta du ønsker å kjøpe før du velger å investere pengene dine i kryptovaluta.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display