AI-Teknologi

AI møter blockchain er det intelligens som møter tillit

AI møter blockchain er det intelligens som møter tillit

AI møter blockchain er det intelligens som møter tillit. Samspillet mellom kunstig intelligens (AI) og blockchain markerer et vendepunkt i teknologiens tidsalder. Blockchain sikrer desentraliserte og sikre distribuerte ledgere for transaksjoner. Mens AI gir maskiner evnen til å lære, resonnere og ta beslutninger.

Synergien mellom AI og blockchain strekker seg utover finans, og lover innovasjon på tvers av bransjer. Samarbeidet deres avhenger av bruk av data – blockchain registrerer virkeligheten, og AI utnytter denne betrodde informasjonen.

Grunnlegger og president i British Blockchain Association

Naseem Naqvi, grunnlegger og president i British Blockchain Association, understreket dette under Fintech Connect-konferansen i London. «AI trenger blockchain. Det er krysset mellom intelligens og tillit,» påpekte Naqvi og adresserte krisen innen styring av sikkerhet i AI.

Å avdekke rollen til blockchain i å forbedre datagjennomsiktighet for AI

For å forstå samspillet mellom kunstig intelligens (AI). Og blockchain, blir det nødvendig å undersøke deres felles mål når det gjelder data.

Ifølge Naqvi

«Data står som vår mest uvurderlige eiendel og inneholder ikke bare en digital identitet. Men også vår kommunikasjon, historie, rettigheter, digitale kontrakter, sosial kontekst og økonomi.»

AI’s grunnleggende konsept innebærer assimilering og trening med data – en prosess kalt maskinlæring. Målet er å gi intelligente svar, ideelt sett overgå eller i det minste være på nivå med menneskelige evner.

Distinkte svar

Samtidig samhandler blockchains med dataene våre og gir distinkte svar. Data lagret på en blockchain har inneboende fordeler som et revisjonsspor. Umulighet for endringer og gjennomsiktighet – funksjoner som for tiden mangler i AI-systemer.

AI-systemer sliter med et langvarig problem med å forklare beviset på sannheten om data.

Lagring av data på en blockchain legger til verdi ved å organisere den. Mens AI-systemer trekker ut store datamengder, sikrer blockchains gjennomsiktighet, revisjonsspor og opprinnelse.

Opprettholder en oversikt over dataaksess

Blockchains opprettholder en oversikt over dataaksess. Kaster lys over hvem som har tilgang og til hvilket formål, og legger til rette for utvinning av meningsfulle innsikter.

Naqvi understreket

«Blockchains opererer deterministisk; utfall er nøyaktig kjent. I motsetning til dette opererer AI sannsynlighetsbasert og gjetter virkeligheten.»

Synergien mellom blockchain og AI resulterer i desentralisert AI når blockchain støtter AI og intelligente prosjekter når AI støtter blockchain.

Blockchains registrerer virkeligheten uten spekulasjon og innpoder tillit til data. Sammensmeltingen av AI’s intelligens og blockchains tillit viser seg å være gunstig.

Denne sammenhengen er et sentralt punkt for politikere og regulatorer. Den britiske parlamentariske gruppen for blockchain-teknologier har etablert en arbeidsgruppe for å utforske krysset mellom blockchain og AI. Den europeiske kommisjonen viser interesse for potensialet ved å integrere AI og blockchain med enheter for tingenes internett (IoT).

Ifølge en rapport fra kommisjonen kan «AI og blockchain potensielt forstyrre et bredt spekter av sektorer. Og vil sannsynligvis spille sentrale roller i suksessen til Europas grønne og digitale overganger og i styrkingen av dens teknologiske suverenitet.»

Desentraliserte On-Chain AI-apper

Samspillet mellom blockchain og AI kan åpne veien for desentraliserte AI-modeller.

Mens AI utvikles basert på åpen kildekode-programvaremodeller – et skritt mot gjennomsiktighet. Er AI fremdeles sentralisert og blir utviklet av private selskaper.

Med blockchain-nettverk, i stedet for å stole på sentraliserte servere. Kan AI-modeller distribueres over et nettverk av noder, noe som forbedrer skalerbarheten og reduserer risikoen for systemsvikt.

Den desentraliserte tilnærmingen samsvarer med prinsippene om tillit og gjennomsiktighet som er innebygd i blockchain. Blockchain sin desentraliserte natur reduserer også risikoen for enkeltfeilpunkt, noe som gjør det mer motstandsdyktig mot cyberangrep.

Nye applikasjoner

Denne konvergensen letter utviklingen av nye applikasjoner. For eksempel er SingularityNET-plattformen et desentralisert blockchain-nettverk. Som lar utviklere bygge og lansere AI-applikasjoner og motta den innfødte AGIX-kryptovalutaen. Som brukes til å betale for transaksjoner innen plattformen.

På samme måte er Fetch.ai en blockchain-plattform som lar hvem som helst bygge og implementere AI-tjenester.

Hanson Robotics og SingularityNet Foundation (SNET). Har skapt SophiaVerse, en Web3-metaverse. For å utvikle følelseslivet til Sophia, en menneskelignende robot, og samarbeidet med Twin Protocol, en datalagringsplattform som bruker blockchain-teknologi.

Partnerne har som mål å skape digitale tvillinger som kan fungere som en avatar i metaverset og utføre oppgaver. Som shopping, booking og personlig assistent. Twin’s blockchain-lagring og økosystem vil sikre effektiv bruk av data når SophiaVerse vokser.

Kombinasjonen av teknologiene åpner også for muligheter for AI-apper som genererer kunst som kan lagres i smarte kontrakter på en blockchain og selges for kryptovaluta.

Og smarte kontrakter kan gå enda lenger ved å sette regler for hvordan språkmodellagenter samhandler med den virkelige verden når de oppfyller visse kriterier. Dette kan håndtere bekymringer knyttet til styringen av AI-applikasjoner.

Fremtiden

Samspillet mellom kunstig intelligens (AI) og blockchain representerer en banebrytende utvikling i teknologiens historie. Mens blockchain sikrer desentraliserte og trygge transaksjonsregistre, gir AI maskiner kapasiteten til å lære og ta intelligente beslutninger.

For å forstå betydningen av denne samhandlingen, må vi se på deres felles mål når det gjelder data. Data representerer ikke bare digitale identiteter, men også kommunikasjon, historie, rettigheter og økonomi,

AI, med sitt fundamentale konsept om maskinlæring, streber etter å gi intelligente svar basert på store mengder data.

Her kommer blockchain inn i bildet. Lagring av data på en desentralisert blockchain gir betydelige fordeler som revisjonsspor, umulighet for endringer og gjennomsiktighet. Dette adresserer en av AI-systemenes utfordringer med å bevise sannheten om dataene de bruker. I sammenheng markerer samspillet mellom AI og blockchain ikke bare et teknologisk vendepunkt, men også et skifte mot en mer desentralisert, transparent og nyskapende teknologisk fremtid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *