Hva er

Hva er desentralisert valuta

Hva er desentralisert valuta

Når en valuta er desentralisert, betyr det at den ikke er kontrollert av en myndighet, som for eksempel en sentralbank. I stedet for å være kontrollert av en sentralbank, er en desentraliserte valuta basert på et nettverk av datamaskiner, som arbeider sammen for å validere transaksjoner og opprettholde nettverket. En Blokkjede eller blockchain

Forklart på en annen måte betyr desentralisert valuta, at det ikke er en sentral enhet som gir ut eller kontrollerer valutaen.

Når desentraliserte valutaer ikke er kontrollert av myndighetene, kan de brukes til å overføre verdier over hele verden via blockchain uten behov for en tredjepart.

Attraktivt

Dette gjør desentralisert valuta til et attraktivt alternativ for de som ønsker å unngå gebyrer og begrensninger som ofte er forbundet med tradisjonelle finansielle tjenester. Det kan ta dager, om man skal overføre penger til noen som bor i USA, eller Kina for og ta to eksempler.

Når man fører over penger/kryptovaluta, bruker man Blockchain. Da kan det skje iløpet av sekunder fra du løfter opp telefonen din og begynner og overføre pengene.

Desentraliserte valutaer bruker kryptografi og bekrefte transaksjoner og for å kontrollere at det er «nok» valuta i markedet, for og si det enkelt. Desentraliserte valutaer er generelt sett sikrere og mer transparente enn tradisjonelle valutaer.

Begrepet desentralisering

Begrepet desentralisering er ikke noe nytt begrep, og har blitt brukt innen politikk i lang tid. Desentralisering betyr og «spre virksomheten til flere steder».

Mens innen teknologi, så kom begrepet når internettet kom. Internett er et nettverk som er desentralisert, som ikke har en stor enhet som kontrollerer alt. Men flere maskiner som snakker med hverandre.

Når man snakker om kryptovaluta og desentralisering, kom det begrepet når Bitcoin kom i 2009. Etter det så har det dukket opp en stort antall, desentraliserte valutaer.

Vertikal desentralisering

Dette begrepet blir ofte brukt under foreksempel kommunesammenslåingen. Hvor ansvaret og avgjørelser om og gjøre beslutninger går ned til et lokalt nivå, i stede for og bli styrt av stortinget.

Horisontal Desentralisering

Dette er også ofte brukt i politikken, og blir brukt når et departement fordeler ut oppgaver til direktorater.

Hva er bra med desentralisert valuta

Det er flere fordeler med desentraliserte valutaer:

  1. Desentraliserte valutaer gir økt personvern og sikkerhet. Det er fordi, transaksjoner er kryptert og lagret på et distribuert nettverk (Blockchain). Det er Blochain teknologien, som gjør den sikker.
  2. Desentraliserte valutaer gir økt frihet/uavehngighet siden kryptovaluta ikke er kontrollert av myndighetene.Kryptovaluta kan brukes til å overføre verdier over hele verden uten behov for en tredjepart, slik som for eksempel banker eller andre finansielle institusjoner. Dette gjør det mulig for folk å unngå gebyrer, begrensninger på hvor store beløp som kan overføres.
  3. Desentraliserte valutaer er transparente. Siden alle transaksjoner er registrert på en blockchain. Det betyr, alt som er registrert i en blockchain, kan sees av hvem som helst. Alle kan se transaksjons historikken for en bestemt adresse.
  4. Desentraliserte valutaer gir muligheter for innovasjon og utvikling. På grunn av at det er basert på et distribuert nettverk, kan de brukes til å lage desentraliserte applikasjoner og tjenester som ikke er mulig med tradisjonelle valutaer.
  5. Desentraliserte valutaer er ikke like utsatt for inflasjon, som det fiat penger er. En Desentraliserte valuta har en fast mengde enheter/coins. Det gjør at de ikke kan bli påvirket av inflasjon på samme måte som tradisjonelle valutaer.

Disse fordelene gjør desentraliserte valutaer attraktive for mange mennesker som ønsker å ha større kontroll over sin egen økonomi og ikke minst, over personvernet sitt.

Myndighetene er negative til desentralisering

Det er ikke alle politikere som er like negative til desentralisering, selv om at de mener det bør være myndighetene som har valutaen. Noe som i bunn og grunn betyr, at det ikke er desentralisert lenger om myndighetene skal «bestemme» over en kryptovaluta.

Men hvorfor er egentlig myndighetene så skeptisk og ikke liker krypto, samt til og med prøvd og fornekte den.

Det er nok like mange grunner som det er organisasjoner og politikere, til at de er skeptiske til kryptovaluta. Noen politikere er bekymret for at kryptovalutaen kan brukes til kriminelle aktiviteter som hvitvasking av penger og finansiering av terrorisme. Andre kan er bekymret for at kryptovaluta kan føre til økonomisk ustabilitet eller at det kan være et risikabelt investerings alternativ.

I Norge har det også vært debatt om kryptovaluta, hvor noen politikere har uttrykt bekymring for at det kan føre til økt kriminalitet og skatteunndragelse.

Her er det delte meninger, for de som er tilhengere av kryptovaluta, mener at politikere ikke helt forstår teknologien bak kryptovaluta og derfor er skeptiske. Noe som kan være korrekt.

Det er og mange som hevder og påstår at Blockchain ødelegger energi-markedet. Siden Blockhaine teknologi krever mye energi. Selv om at teknologien fører til løsninger og hvordan man kan utnytte energien best mulig, slik som for eksempel Canada har fått øynene opp for.

Eksempler på desentralisert valuta

Eksempler på noen desentraliserte valutaer inkluderer:

  1. Bitcoin (BTC) . Er den første og mest kjente desentraliserte valutaen. Bitcoinble lansert i 2009.
  2. Ethereum (ETH) Er en plattform for å lage desentraliserte applikasjoner ved hjelp av smart-kontrakter, som også har sin egen desentraliserte valuta.
  3. Litecoin (LTC) Er en desentralisert valuta som ble lansert i 2011, som har raskere transaksjonshastighet enn Bitcoin.
  4. Ripple (XRP) Er en desentralisert valuta som brukes til å overføre penger over hele verden, spesielt i bank- og finanssektoren.
  5. Cardano (ADA) Er en desentralisert plattform for å lage smarte kontrakter og desentraliserte applikasjoner, som også har sin egen desentraliserte valuta.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *