Hva erKryptovaluta

Hva er Cardano (ADA)

Hva er Cardano (ADA)

Hva er Cardano (ADA). Cardano (ADA) utvikler en desentralisert blockchain. basert på proof of stake (PoS), skapt for å overgå proof of work (PoW)-nettverk i effektivitet. Målet er å utvikle et system med flere bruksområder, hvor de som har investert i kryptovalutaen styrer.

Kryptovalutaen til Cardano kalles Ada, hedret etter Augusta Ada King, grevinne av Lovelace (1815–1852), anerkjent som den første dataprogrammereren. Ada anvendes i blockchainens PoS-konsensusmekanisme og deles som belønning for utført arbeid på blockchainen eller er tilgjengelig for kjøp på ulike børser.

Nøkkelpunkter:

  • Charles Hoskinson grunnla Cardano som en blockchain-plattform i 2015, og den ble introdusert i 2017.
  • Målet for Cardano er å fungere som en desentralisert plattform for utvikling av applikasjoner (dApp) med en ledger for flere eiendeler og verifiserbare smarte kontrakter.
  • Cardano implementerer Ouroboros-konsensusprotokollen basert på proof-of-stake, med sin egen token, Ada.

Historien bak Cardano (ADA)

I 2015 begynte Charles Hoskinson, en medgrunnlegger av Ethereum, å utvikle Cardano, og han lanserte plattformen i 2017.

Cardano har plassert seg selv som et alternativ til Ethereum. Begge plattformene brukes til lignende formål. Som for eksempel implementering av smarte kontrakter, og de har som mål å konstruere et sammenkoblet og desentralisert system.

Cardano ser på seg selv som en oppdatert versjon av Ethereum. Og har utropt seg selv til en «tredjegenerasjons» plattform i forhold til Ethereums «andre generasjons» referanser. Den desentraliserte blockchain-plattformen har også som mål å tilby banktjenester til de som ikke har tilgang til banktjenester i verden.

Cardano kontra Bitcoin

Det eksisterer flere vesentlige forskjeller mellom Bitcoin og Cardano. Bitcoin ble utviklet som et system for peer-to-peer betalinger, mens Cardano utgjør et økosystem som gir andre utviklere muligheten til å skape tokens. Desentraliserte applikasjoner (dApps), eller andre anvendelser som et skalerbart blockchain-nettverk kan støtte.

Cardano-plattformen opererer ved hjelp av Ouroboros-konsensusprotokollen. Ouroboros, introdusert av Cardano i dens grunnleggende fase, var den første proof of stake (PoS)-protokollen designet for å redusere energiforbruket. Som er nødvendig for proof of work (PoW)-mining. Dette oppnås ved å fjerne de omfattende databehandlingsressursene som proof of work-algoritmen bruker.

Cardano belønner ikke sin kryptovaluta gjennom en konkurransepreget gruveprosess på samme måte som Bitcoin. Dette bidrar til å redusere energi- og miljøsavtrykket. Ded å unngå behovet for store mengder elektrisitet for å drive spesialdesignede datamaskiner for gruvedrift. Cardano-brukere har muligheten til å installere passende lommebokprogramvare på datamaskiner eller enheter, satse Ada, og begynne å tjene belønninger for deltakelse.

Ada representerer Cardanos digitale valuta og er oppkalt etter Augusta Ada Lovelace. En grevinne og engelsk matematiker fra 1800-tallet, anerkjent som den første dataprogrammereren.

Hva innebærer staking på Cardano?

I Cardanos PoS-system avgjør staking en nodes evne til å åpne blokker på blockchainen. En nodes innsats tilsvarer mengden Ada den holder over en lengre periode. Innsatsen representerer en interesse som en deltaker i en pool har, sikret med Ada som er stilt som pant. Ada som er satt som pant, kan ikke benyttes eller brukes av eieren, da det holdes som sikkerhet for ærlig valideringsatferd. Brukere med satt pant i Ada mottar belønninger basert på mengden Ada de har satset.

Brukere kan delta i eller opprette staking-pooler – grupper av Ada-eiere som har satt Ada som pant – og samarbeide for å oppdatere ledgeren, åpne nye blokker og tjene belønninger.

Smarte kontrakter

I 2021 implementerte Cardano støtte for smarte kontrakter gjennom sin Alonzo-oppdatering. Denne oppdateringen på testnettet var den første fasen av å innføre den lovede skalerbarheten og brukstilfellene for brukerne. Den muliggjorde for brukerne å skape smarte kontrakter og ikke-fungible tokens (NFT-er), i tillegg til å administrere flere typer eiendeler. Framtidige utgivelser og forgreninger vil bringe ytterligere funksjonalitet til hovednettet.

Hvor er det beste stedet å stake Cardano

Det finnes flere staking-pooler å velge mellom for å stake Ada. Det er viktig å grundig gjennomgå nettsiden til en pool, brukeranmeldelser, klager eller problemer for å forsikre deg om at du blir med i en anerkjent pool.

Du kan også benytte deg av fellesskapsutviklede verktøy som ADApools.org, Cardanoscan.io, Pool.pm, Poolstats.org eller Pooltool.io for å bistå deg med å velge en passende pool. Du kan også bruke lommebøker som Yoroi, Exodus eller Binance for å stake Ada. Daedalus, en komplett skrivebordsapplikasjon utviklet av IOHK som laster ned en kopi av blockchainen, er også en alternativ løsning. Daedalus fungerer som en full node som agerer som lommebok, verifiserer alle transaksjoner i sin historikk og lar deg velge en pool å delta i.

Fremtiden til Cardano

Cardano er planlagt å gjennomgå utvikling gjennom «æraer» oppkalt etter bemerkelsesverdige skikkelser innenfor poesi og datavitenskapens historie: Byron, Shelley, Goguen, Basho og Voltaire. Basho representerer perioden med fokus på skalerbarhet og optimalisering, med mål om å integrere flere funksjoner i Cardano. Per 2023, ser Cardano frem til overgangen fra Basho til Voltaire.

Voltaire markerer den siste utviklingsfasen for Cardano. Og har som formål å introdusere avstemninger og styring av blockchain og nettverk gjennom tidligere implementerte funksjoner som smarte kontrakter og systemforbedringer. Når Voltaire er fullført, er intensjonen til IOHK å frigjøre blockchainen og nettverket til samfunnet, da det vil være fullt desentralisert og i stand til å bli utviklet, vedlikeholdt og sikret av fellesskapet.

Oppsummering

Cardano er en desentralisert PoS-blockchain som ble etablert i 2015 og lansert i 2017. Den har posisjonert seg som et alternativ til PoW-blockchains som Bitcoin på grunn av sin økte energieffektivitet og skalerbarhet.

De planene som ligger bak utviklingen av Cardano er ambisiøse. Utviklerne ser for seg at Cardano til slutt vil bli fullt desentralisert når funksjoner som avstemninger og styring av blockchainens skattekammer blir implementert i dens kapabiliteter i fremtiden. Se også hjemmesiden til Cardano https://cardano.org/her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display