Hva er

Hva er Chainlink

Hva er Chainlink. Chainlink (LINK) representerer en kryptovaluta og teknologiplattform som revolusjonerer samspillet mellom ikke-blokkjedebedrifter og blokkjedeplattformer. Dette innovative systemet fungerer som en vital mellomvare, smidig kobler blokkjedebaserte smartkontrakter med eksterne datakilder, slik som resultater fra baseball eller aksjepriser.

Essensen av Chainlink ligger i dens rolle som et desentralisert orakelnettverk eller blokkjede-abstraksjonslag. Den utnytter avansert blokkjedeteknologi for å sikkert lette gjennomføringen av beregninger både on- og off-chain, støttende hybrid smartkontrakter og en banebrytende tverr-blokkjede interoperabilitetsprotokoll.

Det fundamentet som Chainlink bygger på, er Ethereum-plattformen, som opererer med en proof-of-stake-operativprotokoll. Denne plattformen gir ikke bare et stabilt fundament for Chainlinks blokkjede, men det understreker også nettverkets evne til å tilpasse seg og integrere seg sømløst.

Videre styrker Chainlink sitt rykte som et åpen kildekode-prosjekt ved å gi full åpenhet. Dette betyr at alle interesserte har tilgang til å inspisere og bidra til prosjektkoden. Denne tilnærmingen fremmer samarbeid og inviterer et bredt fellesskap til å delta i utviklingen av denne nyskapende teknologien.

For å oppsummere, Chainlink representerer ikke bare et kryptovaluta, men også en banebrytende tilnærming til å koble sammen blokkjeder og eksterne data. Ved å utnytte hybrid smartkontrakter og tverr-blokkjede interoperabilitet, gir Chainlink en robust plattform for sikre og effektive transaksjoner. Dette, kombinert med åpen kildekode-prinsippet, gjør Chainlink til en nøkkelaktør i utviklingen av blokkjedeteknologi.


Chainlink-blokkjeden bærer med seg kapasiteten til å støtte trygg deling av inndata, utdata og utførte beregninger. Blant de spennende egenskapene til Chainlink finner vi:

Desentralisert støtte for datastrømmer:

Chainlink muliggjør sikker innsamling og behandling av data fra diverse kilder, skreddersydd for hybrid smartkontrakter.

Verifiserbare kilder for tilfeldighet:

Spill og applikasjoner som krever kryptografisk sikret tilfeldighet kan dra nytte av Chainlinks evne til å levere pålitelige tilfeldige tall.

Automatiseringens kraft:

Chainlinks smartkontrakter gir muligheten til å automatisere kritiske funksjoner og hendelsesdrevne oppgaver for bedrifter, leggende til rette for effektivitet og pålitelighet.

Tverr-blokkjede interoperabilitet

Chainlink knytter blokkjedeplattformer sammen, muliggjør utveksling av meldinger, tokens og spesifikke handlinger på tvers av forskjellige blokkjeder.

Denne teknologien åpner dørene for en ny æra av sikre og sømløse transaksjoner, samtidig som den gir en plattform for innovasjon og automatisering. Ved å forstå de unike egenskapene til Chainlink, står man rustet til å utforske de grenseløse mulighetene som denne revolusjonerende teknologien bringer med seg.


Chainlink, et desentralisert orakelnettverk basert på blokkjede, ble først introdusert i 2017. Denne nyskapende plattformen har endret landskapet for dataoverføring til og fra blokkjeder gjennom sin anvendelse av «hybrid smartkontrakter.»

Orakler og Smartkontrakter

Orakler fungerer som broer som kobler blokkjeder til eksterne systemer. Dette gir smartkontrakter muligheten til å utføre handlinger basert på inndata og utdata fra blokkjeden. Mens tradisjonelle orakler er sentraliserte, har Chainlink revolusjonert denne prosessen ved å distribuere den gjennom desentraliserte metoder.

Chainlink benytter LINK-tokens som belønning for nettverksoperatører. Disse operatørene henter data fra off-chain-kilder, formaterer den tilgjengelig og utfører off-chain beregninger. Denne belønningsmekanismen sikrer integriteten og ytelsen til nettverket.

Desentraliserte Noder og Protokoller

Chainlinks desentraliserte orakelnettverk består av noder som følger klart definerte protokoller. Nodeoperatører, for å delta, må satse en spesifikk mengde LINK-tokens. Dette sikrer ansvarlighet og effektivitet i systemet, samtidig som det gir operatørene frihet til å sette egne gebyrer basert på etterspørselen.

Den desentraliserte og motstandsdyktige karakteren til Chainlink gjør plattformen allsidig. Den har funnet bruk i rettferdig distribusjon av ikke-fungible tokens (NFT-er), spillifisert sparing og til og med lette omdisponeringer av kryptokurrency-tokens.

Skaperne og Lanseringen

Chainlink ble konseptualisert av Sergey Nazarov og Steve Ellis, dokumentert i en hvitbok fra 2017 med bidrag fra Ari Juels. Nettverket så offisielt dagens lys i 2019.

LINK er en ERC-20-token, noe som betyr at den er kompatibel med andre valutaer og smartkontrakter støttet av Ethereum-plattformen. Denne kompatibiliteten gir LINK ekstra fleksibilitet og brukerutbredelse.

Chainlink representerer ikke bare et orakelnettverk; det symboliserer en banebrytende tilnærming til å forbedre og desentralisere måten blokkjeder kommuniserer med den virkelige verden på.

Chainlink og Ethereum er to distinkte blokkjeder som, på forskjellige måter, komplementerer hverandre. Chainlink fungerer som et bindeledd, muliggjør sikre kommunikasjoner mellom Ethereum-prosjekter og eksterne datakilder. Viktig å merke seg er at Chainlinks LINK-token er bygget på Ethereum-plattformen og derfor er i samsvar med Ethereum-plattformens protokoller.

Bruksområder av Ethereum Tokens

Ethereum-tokens har allsidige bruksområder, inkludert bruk til kjøp, fasilitere smartkontrakter og betale validatorer for å opprettholde Ethereum-nettverket.

Kontrastert med Ethereum-tokens har Chainlink-tokens en unik bruk: å betale nodeoperatører i Chainlink-nettverket.

Proof-of-Stake Mekanismen

Proof-of-stake-mekanismen belønner nettverksdeltakere for å låse opp ETH som de «staker» eller bruker som sikkerhet, og dette gir dem muligheten til å tjene belønninger.

Chainlink har ambisjoner om å videreutvikle seg ved å utvide støtten for forskjellige blokkjedemiljøer og legge til rette for nye anvendelser av hybrid smartkontrakter. Ettersom betydelige datalagre og registre ennå ikke er fullt implementert innenfor blokkjeder, åpner Chainlink opp for en rekke muligheter for å koble sammen blokkjedenettverk med eksterne informasjonskilder.

I løpet av 2021 sikret Chainlink-nettverket verdier på over 75 milliarder dollar, og det inkluderte mer enn 1 000 prosjekter. Chainlink har en total tilførsel på 1 milliard tokens, hvorav omtrent 557 millioner var i sirkulasjon per desember 2023.

LINK-kryptovalutaen er ment å motivere Chainlink-nodeoperatører og er ikke designet for vanlige kjøp. Disse deltakerne, som har ansvar for sikker overføring av data til og fra blokkjeder, blir belønnet i LINK.

Chainlinks desentraliserte orakel har evnen til å koble sammen ulike typer data med forskjellige blokkjeder, åpner dermed opp for et mangfold av potensielle bruksområder. Chainlink skiller seg ut ved å kunne integrere blokkjedeteknologi i forskjellige bransjer og forretningsfunksjoner.

Oracle Corporation (ORCL) er et datateknologiselskap med spesialisering innen databaseadministrasjon. Det er viktig å merke seg at Chainlink ikke har noen tilknytning til Oracle Corporation. Chainlink beskriver seg selv som et desentralisert orakelnettverk, og begrepet «oracle» her refererer til en mangfoldig gruppe av mellommenn som knytter sammen blokkjeder med informasjonssystemer utenfor blokkjeden.

Avsluttende Perspektiv


Chainlink fremstår som et ambisiøst blokkjedeprosjekt, designet med intensjonen om å knytte sammen ulike nettverk og protokoller gjennom bruk av orakler. Orakler fungerer som nøkkelen, de er de essensielle verktøyene som legger til rette for kommunikasjon på tvers av diverse nettverk. Den overordnede visjonen til prosjektet er imponerende – å tilby støtte til alle blokkjeder, og dermed legge grunnlaget for en sømløs global bevegelse av data mellom blokkjedene.

Dette betyr i praksis at Chainlink ikke bare er begrenset til å være en bro mellom to enheter, men det strekker seg til å være en katalysator for en mer sammenvevd og interoperabel blokkjedeverden. Den overliggende hensikten er ikke bare å koble sammen teknologier, men å legge til rette for en symbiose som muliggjør en mer omfattende utveksling av verdier og informasjon over hele blokkjedelandskapet. I det store bildet representerer Chainlink dermed ikke bare en teknologisk innovasjon, men også et fundament for en mer sammenkoblet fremtid for blokkjeder.

Kildet Chain.link Chainlink whitepaper Chainlink Whitepaper 2.0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display