NFT

Hvordan Kjøpe og selge NFT-er

Hvordan Kjøpe og selge NFT-er

Hvordan Kjøpe og selge NFT-er. Ikke-fungible tokens (NFT-er) er digitale eiendeler kryptert på en blockchain med unike koder som skiller dem fra hverandre, og gir kjøperen spesifikke rettigheter. NFT-er kalles «ikke-fungible» fordi de ikke kan erstattes eller byttes likeverdig. Én NFT i en samling kan ikke være identisk med en annen NFT i samme samling.

Å kjøpe og selge NFT-er kan virke komplisert, men det er mye enklere når du får en oversikt over trinnene. Enda viktigere kan kjennskap til prosessen hjelpe deg med å identifisere og unngå potensielle svindel.

Om NFT

Non-fungible tokens (NFT-er) kan kjøpes fra markedsplasser som OpenSea, Binance og Magic Eden. NFT-er overfører eierskapet til et digitalt objekt fra én enhet til en annen. For å kjøpe NFT-er, trenger du en kryptolommebok finansiert med kryptovaluta kompatibel med NFT-plattformen. Det er to måter å selge NFT-er på: Lage en ny for salg, eller kjøpe fra andre skapere og videreselge det hvis du har fått retten til å gjøre det.

Forskjellige typer NFT


Non-fungible tokens (NFT-er) kommer i ulike former og typer. De kan representere digitale objekter som tilpassede avatarer av enkeltpersoner, kunstverk, eiendom eller andre gjenstander som er representert digitalt.

Dette er de mest populære NFT-typene på tvers av ulike områder:

 • Digitale kunstverk
 • Sportslige øyeblikk
 • musikk,
 • akademia og mote samleobjekter
 • Virkelige verdier med eierskap symbolisert av tokens på en blockchain
 • Domene navn
 • Lisenser og sertifikater
 • Patenter Billetter og bevis på deltakelse
 • Dokumenter

NFT-er representerer et paradigmeskifte i hvordan kunstnere opprettholder skaperes rettigheter, kobler seg til sitt publikum og tjener penger på produktene sine. Fordi de eksisterer på desentralisert blockchain-teknologi, fjernes mellommenn, og transaksjoner forenkles.

Hvor du kan kjøpe NFT-er

Det finnes ulike markedsplasser på nettet, fra e-handelsplattformer hvor du kan kjøpe varer som Amazon til jobbmarkedsplasser for å ansette tjenester som Indeed. Blockchain-bransjen har også markedsplasser, som kryptobørser, hvor du kan kjøpe og selge kryptovaluta eller tokens. Nyere enn kryptobørser er NFT-markedsplasser, designet spesifikt for å imøtekomme behovene til NFT-fans.


NFT-markedsplasser er online blockchain-plattformer som letter handel med ikke-fungible tokens mellom parter. Før NFT-markedsplasser ble opprettet, var det vanskelig for kjøpere og selgere å koble seg til. Mangelen på en sentralisert plattform førte til at tilhengere designet den første NFT-markedsplassen for å tilby et medium for nettverksbygging for tusenvis av skapere, investorer og handelsmenn.


Eksempler på NFT-markedsplasser Det finnes ulike typer NFT-markedsplasser. Imidlertid har de alle én felles funksjon: deres NFT-listefunksjon. Brukere kan kjøpe en NFT enten til fast pris eller på auksjonssalg. Utover hvordan enkeltpersoner kjøper NFT-er, er hovedforskjellen blant NFT-markedsplasser typen NFT-er som tilbys, avgifter som belastes, og hvordan plattformene deres fungerer.

Her er noen populære NFT-markedsplasser.

OpenSea

Med slagordet «verdens første og største NFT-markedsplass», tilbyr OpenSea flere NFT-er i ulike kategorier som digital kunst, samleobjekter, domenenavn, fotografi, musikk, nytte, handelskort og virtuelle verdener. OpenSea er primært basert på Ethereum blockchain, selv om den er kompatibel med følgende kjeder:

Denne peer-to-peer NFT-plattformen tar 2,5 % på sekundære transaksjoner. For primære utgivelser på nye mynter, varierer avgiftene fra 2,5 % til 10 %.

Magic Eden

Magic Eden beskriver sin plattform som en Web3-klar NFT-markedsplass på Solana blockchain. Det fungerer som en fellesskaps-sentrert plattform, belønner brukere med Magic Ticket-tokens som brukes til å få tilgang til MagicDAO. Magic Eden har tusenvis av NFT-samlinger og belaster en 0 % oppføringsavgift og transaksjonsgebyrer som varierer avhengig av situasjonen.

Rarible

Det er en fellesskaps-sentrert NFT-markedsplass som gir interoperabilitet blant Ethereum, Solana, Tezos, IMX og Polygon blockchain. Rarible tilbyr et mangfoldig utvalg av NFT-samlinger, og RARI-innehavere får tilgang til Rarible DAO, som gir dem styringsrettigheter i prosjektet.

Rarible belaster en transaksjonsavgift på 1 %, og kunder betaler royalty-avgifter på sekundære transaksjoner slik at NFT-skaperne fortsetter å dra nytte av sine kreasjoner.

Binance NFT


Binance NFT ble lansert i 2021 for å forene kunstnere, skapere og kryptoentusiaster på én sikker, pålitelig, mangfoldig plattform. Den tilbyr kundene en NFT-markedsplass, arrangementer og mysteriebokser. Plattformen belaster en fast transaksjonsavgift på 1 %. Du kan måtte betale følgende tilleggsavgifter: Binance. «Hva er NFT-transaksjonsgebyrene på Binance?»

 • Gassavgifter: Hvis NFT-en du kjøper er fra en annen plattform Royalty-avgifter: Hvis du kjøper en NFT fra noen som ikke er skaperen
 • Innskuddsavgifter: Hvis du setter inn en NFT på markedsplassen for å selge (dette dekker nettverkstransaksjonsgebyrer)
 • Brenningsavgifter: Hvis du sletter en NFT (betalt til minere som nettverksgebyrer)
 • Minting-avgifter: Hvis du oppretter en NFT ved hjelp av plattformen, er det en avgift på 0,001 ETH eller 0,005 BNB.
 • Gebyrer for utplassering av smarte kontrakter: Smarte kontrakter opprettes automatisk for NFT-ene dine, noe som krever en ekstra gassavgift.
 • Samleavgifter for opprettelse av NFT-samlinger: Hvis du oppretter en NFT-samling, blir du belastet 0,50 ETH eller 1,00 BNB.

Nisjemarkeder

Opprettet og administrert av National Basketball Association, er NBA Top Shot den fremste NFT-markedsplassen for basketballfans som lar brukerne kjøpe, selge og handle offisielle NBA- og WNBA-digitale samleobjekter. Den tilbyr også muligheter til å tjene belønninger via utfordringer og utgivelser. Selgere belastes en avgift på 5 %.

Lik NBA Top Shot, NFL All Day er en annen profesjonell idretts-NFT-markedsplass opprettet og eid av National Football League. Det er flere gebyrer, inkludert et uttaksgebyr på $8 og utenlandske transaksjonsgebyrer. NFL All Day, via Dapper Services. «Kort- og tjenestegebyrer.»

Oppsett av din NFT-konto


Du må opprette en konto på en NFT-markedsplass for å lage, kjøpe eller selge noen NFT-er. Etter å ha valgt din foretrukne NFT-markedsplass, registrer og åpne en konto. Deretter kobler du til en kryptolommebok til kontoen din for å lagre krypto for betalingsformål.

Bruk av en kryptolommebok lar deg fullføre og signere transaksjoner uten å lagre kontoinformasjonen din på plattformen. Imidlertid registreres alle transaksjoner på blockchain.

Mange blockchain-lommebøker er egnet for en NFT-konto, inkludert populære som MetaMask, Coinbase Wallet og Trust Wallet. Hver NFT-plattform godtar forskjellige lommebøker, så det er best å sjekke hjelpeavsnittene deres når du velger en kompatibel lommebok.

Finansiering av din kryptolommebok


Etter å ha opprettet lommeboken din, må du fylle den med kryptotokens som støttes av den valgte plattformen din. Markedsplasser basert på Ethereum bruker vanligvis ether (ETH) eller andre tokens opprettet ved hjelp av Ethereum som hovedbetalingsvaluta; andre, som NBA Top Shot, en plattform basert på Flow, bruker betalingstokens basert på blockchainen de er bygget på.

Deretter kjøper du noe krypto fra en pålitelig børs og overfører det til lommeboken din. Du kan bruke bankkontoen din, kredittkort eller debetkort på mer pålitelige (og regulerte) børser, som Coinbase, Binance.US og Gemini, for å kjøpe kryptoen din. Sett inn midler på kontoen din på børsen med fiat og kjøp kryptoen du trenger. Overfør kryptoen til lommebokadressen du har koblet til NFT-kontoen din.

Viktig:
Sørg for at du velger riktig nettverk når du overfører fra en børs til din MetaMask- eller Trust-lommebok. Å velge feil nettverk kan føre til at eiendelene dine går tapt og ikke kan gjenopprettes.

Hvordan kjøpe NFT-er


Etter å ha finansiert lommeboken din, kan du kjøpe NFT-er og betale eventuelle transaksjonsgebyrer. De fleste NFT-markedsplasser lister NFT-er til salgs på to måter: fastpris og auksjonsoppføring. Å kjøpe en NFT oppført til fast pris er en umiddelbar prosess, men å by på en i en auksjon kan ta dager før auksjonen avsluttes.

Det er to typer NFT-auksjoner: en tidsbestemt auksjon, som er en type engelsk auksjon, og den avtagende prisauksjonen, også kalt en nederlandsk auksjon. Den tidsbestemte auksjonen innebærer å gjøre et tilbud eller sende inn et bud og vente på å se om selgeren godkjenner budet ditt og selger til deg. Hvis du vil kjøpe en bestemt NFT, må du overby det høyeste budet.

Den nederlandske auksjonen er mer automatisert og innebærer at selgeren setter en startpris, som reduseres med et visst beløp med jevne mellomrom. For eksempel kan en NFT være oppført via en nederlandsk auksjon med en startpris på 10 ETH og satt til å reduseres med 0,01 ETH hvert femte minutt. Når en kjøper byr på gjeldende pris, lukkes auksjonen, og NFT-en blir solgt.


Viktig: Sørg for at du har nok kryptovaluta til å dekke NFT-prisen og gassgebyrene. Utilstrekkelige midler vil føre til mislykkede transaksjoner og koste deg muligheten til å kjøpe den ønskede NFT-en.

Hvordan selge NFT-er


Det er to hovedmåter å selge en NFT på. Du kan lage en ny NFT, eller selge en du har tidligere kjøpt. Å lage en NFT er prosessen med å tokenisere et digitalt objekt på blockchainen. De to protokollene som brukes mest for å lage en NFT er ERC-721 og ERC-1155 standardprotokoller, hvorav en av dem er innebygd i hver NFT-plattform. Det er andre du kanskje må bli kjent med, avhengig av plattformen du velger.

Å lage en NFT Slik kan du lage en NFT for salg:

 • Du trenger en PC og blockchain-lommebøker som er tilstrekkelig finansiert med kryptovalutaen som støttes av NFT-markedsplassen der du ønsker å lage en NFT.
 • Lag det digitale objektet du ønsker å lage en NFT av på blockchainen. Det kan være et kunstverk, musikk eller et dokument. Hver markedsplass har standardkrav for opplasting av ulike digitale elementer, så husk å finne ut hva som kreves.
 • Logg inn på NFT-markedsplassen og søk etter «opprett» eller «legg til nytt element»-ikonet.
 • Last opp en høykvalitetsversjon av det digitale objektet ditt med et fengende navn og en interessant beskrivelse.
 • Bestem om NFT-en din skal være enkeltutgave eller en del av en samling, og klikk på opprett-ikonet for å lage NFT-en din.
 • Sørg for å kjøre en endelig sjekk på detaljene du har oppgitt før du trykker på den siste «opprett»-knappen.

Å selge en NFT på nytt


Noen NFT-markedsplasser belønner sine skapere ved å tillate dem å sette opp royalties på sine NFT-er. Ved å bruke royalties kan en person kjøpe en NFT og selge den på nytt. Eierskapet overføres til den nye kjøperen, men skaperen får en provisjon hver gang den selges på nytt. På denne måten kan NFT-skaperne fortsette å bli betalt for sitt arbeid.

Listing av en NFT

For å selge en NFT, finn hvor den er plassert i samlingen din. Åpne den deretter og trykk på «selg»-knappen. Umiddelbart blir du omdirigert til oppføringsiden, der du bestemmer hvordan du vil at NFT-en skal listes opp og salgsvilkårene.

Avhengig av din NFT-markedsplass, kan det hende du blir belastet en oppføringsavgift når du lister opp en NFT til salgs. For å unngå mislykkede transaksjoner, bør du sørge for at du har nok krypto til å betale relevante gebyrer for å fullføre prosessen.

Hva brukes NFT-er til?

NFT-er brukes til å sikre og overføre eierskap til digitale gjenstander, enten det er et bilde, lyd, video, dokumenter, avatare, billetter, digitale kunstverk, virtuelle verdener, spill-samleobjekter eller noe annet som kan digitaliseres.

Kan hvem som helst lage NFT-er?


Enhver kan lage NFT-er, forutsatt at de kan investere tid og kapital i prosessen. Den mest krevende delen er å lage det digitale objektet du ønsker å lage til en NFT.

Hvor mye koster det å lage NFT-er?


Det er ulike kostnader knyttet til å lage NFT-er. Mens flere NFT-plattformer lar brukerne lage NFT-er gratis, er det vanligvis avgifter for å liste dem. Minere eller validererne på blockchain-nettverkene som brukes til å lage NFT-en, må betales transaksjonsgebyrer for arbeidet som er utført, så kostnadene er vanligvis en kombinasjon av oppførings- og blockchain-gebyrer.

Oppsummert

det er mange grunner til at kryptoentusiaster kjøper NFT-er, fra å investere i samleobjekter til handel. Noen lager NFT-er og lister dem på børser for å tjene penger på primærsalg og for å prøve å skape passiv inntekt fra sekundærsalg.

Med litt research, tid og kreativitet kan hvem som helst dra nytte av dette voksende markedet for å tjene litt penger med noe de liker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display