BitcoinKrypto ABC

Hvordan Stake Kryptovaluta

Hvordan Stake Kryptovaluta

Hvordan Stake Kryptovaluta. I den tradisjonelle finansverdenen kan investorer generere avkastning på ulike måter. Den vanligste metoden er ved å investere i obligasjoner. De fleste kjøpere er garantert faste kupongbetalinger over tid, mens andre betaler variabelt. Nettsteder som TreasuryDirect.gov letter denne prosessen mellom den amerikanske regjeringen og investorer.

Funksjonelt sett er kryptoavkastningsstrategier lignende obligasjonskjøp fordi en investor låser opp en eiendel for å motta en strøm av betalinger som gjengjeld. Imidlertid er mekanikken bak disse betalingene veldig annerledes. Det er ulike tilnærminger for å tjene renter på digitale eiendeler, men denne artikkelen vil fokusere på staking, som er prosessen med å poste eiendeler som sikkerhet til nettverket for å ha rett til å legge til transaksjoner i en blockchain og motta tokensom belønning.

Hva er Bevis-på-andel?

Blokkjeder blir administrert av flere datamaskiner kalt noder, hvis eiere blir kompensert for å legge til og verifisere transaksjoner. I stedet for å ha en sentral myndighet som opprettholder poster, må alle nodene oppnå enighet om å plassere nye transaksjoner på blokkjeden. Nodeoperatører blir betalt i blokkjedens innfødte valuta – for eksempel ether på Ethereum-nettverket – hver gang ny data legges til. Forskjellige blokkjeder kompenserer noder på ulike måter. For Bitcoin er prosessen kalt bevis-på-arbeid (PoW). Selv om det anses som en mer robust og egalitær konsensusmekanisme, bruker Bitcoin-nettverket mer energi hver dag enn mellomstore land som Israel eller Argentina. Av den grunn, blant andre, bruker nyere blokkjeder ofte bevis-på-andel (PoS)

PoS

Med PoS må nodens eiere sette inn – eller satse – en bestemt mengde kryptovaluta for å få lov til å validere transaksjoner. For Ethereum kreves det 32 ether (ETH). Hvis en nodens eier handler mot nettverkets interesse eller ikke forblir tilkoblet plattformen, kan den enheten miste sin innsats. Konsensusmekanismer er sterkt avhengige av spillteori for å sikre at blokkjeden forblir sikker og desentralisert. Å spille etter reglene gir deg belønninger mens å bryte dem påfører kostnader.

Selv om 32 ETH virker som et høyt inngangspunkt (omtrent 50 000 dollar tidlig i 2023) for å bli en validator, er det mulig for små investorer å låne ut eller delegere sin krypto til etablerte operatører i bytte mot en proporsjonal andel av avkastningen. En nyere tilnærming kalles flytende staking, der stakere setter inn sine tokens på en plattform som betaler stakingavkastningen og gir dem en 1:1-kopi av deres opprinnelige tokens som kan handles fritt eller lånes ut. Dette senker barrieren for inngang nesten til null for store PoS-kjeder som Solana, Polygon, Cardano, Avalanche og Polkadot.

Nybegynnere blir ofte oppfordret til å begynne ved å delegere sin krypto til en eksisterende validator for å unngå kompleksitetene ved å drive maskinvaren og oppfylle styringskravene.

Hvor Mye Avkastning?

Det første spørsmålet en potensiell validator sannsynligvis vil stille, er «hva er avkastningen?» Nettsteder som stakingrewards.com er en rask og effektiv måte å se årlige prosentandeler på staked kryptovaluta. Disse dataene er aggregert i sanntid fra blokkjedeinformasjon. Rentene varierer etter kjede. De kan være så lave som 1% og så høye som 20%, avhengig av flere faktorer.

Explorer

Staking På Børser

Den enkleste måten å stakke din krypto på er gjennom en Krypto-børs som tilbyr denne tjenesten. Børser som Binance og Huobi Global tillater brukere å stakke visse digitale eiendeler. Dette skal ikke forveksles med utlånsprogrammer tilbudt av kryptofinansselskaper som ikke er børser. Det er verdt å merke seg at i det minste i USA, tar regulatorer en nærmere titt på staking. SEC nådde nylig en avtale med kryptobørsen Kraken om å permanent stenge ned sin kryptostakingstjeneste under troen på at det var en investeringskontrakt som burde reguleres av verdipapirlover.

Tilbyr alle kryptobørser staking?


Ikke alle kryptobørser tilbyr staking. Dette skyldes flere grunner:

 1. Teknisk kompleksitet: Å implementere staking krever teknisk infrastruktur som støtter forskjellige kryptovalutaer og deres unike stakingmekanismer. Noen børser velger kanskje ikke å ta på seg denne kompleksiteten.
 2. Regulatoriske bekymringer: Staking involverer ofte at brukerne overlater kontroll over sine kryptovalutaer til børsen. Dette kan reise regulatoriske spørsmål om forvaltning og sikkerhet, noe noen børser ønsker å unngå.
 3. Risikostyring: Staking kan innebære risiko, spesielt i volatile eller mindre etablerte kryptovalutaer. Noen børser kan velge å ikke tilby staking for å beskytte brukerne mot potensielle tap.
 4. Forretningsmodeller: Noen børser kan fokusere på andre tjenester som handel, likviditet, eller derivater, og dermed ikke se behovet for å inkludere staking som en del av deres tilbud.
 5. Brukerdemografi: Hvis en børses hovedbrukerbase ikke viser interesse for staking, kan det være mindre insentiv for børsen å tilby denne tjenesten.

Børser som Coinbase, Binance, og Kraken tilbyr staking fordi de har kapasiteten og ønsker å tiltrekke og beholde brukere ved å tilby en bredere rekke tjenester. Andre, spesielt mindre eller mer spesialiserte børser, kan velge å fokusere på andre områder av kryptoøkonomien.

Hvilken kryptobørser tilbyr staking


Mange av de største kryptobørsene tilbyr stakingtjenester. Her er noen eksempler på populære børser som tillater brukerne å stake ulike kryptovalutaer:

 1. Binance: Tilbyr en av de mest omfattende stakingtjenestene i bransjen, med støtte for mange ulike kryptovalutaer.
 2. Coinbase: Gir brukere mulighet til å stake flere populære kryptovalutaer som Ethereum, Cardano og Tezos.
 3. Kraken: Støtter staking av flere kryptovalutaer, inkludert Ethereum, Polkadot og Cosmos.
 4. Huobi: Tilbyr stakingtjenester for en rekke kryptovalutaer.
 5. KuCoin: Gir stakingmuligheter gjennom sin Pool-X plattform.
 6. OKEx: Tilbyr også stakingtjenester for ulike kryptovalutaer.
 7. Bitfinex: Har en unik tilnærming til staking med muligheter for flere kryptovalutaer.

Disse børsene gir brukerne muligheten til å tjene passive inntekter på sine kryptovalutaer ved å støtte nettverkets sikkerhet og operasjoner gjennom staking. Hver børs har forskjellige vilkår og støttede kryptovalutaer, så det er viktig å undersøke spesifikk informasjon og vurdere potensiell risiko før man begynner med staking.

Kan alle kryptovalutaer Stakes?

Ikke alle kryptovalutaer kan staked hovedsakelig på grunn av deres underliggende konsensusmekanismer og nettverksdesign. Her er noen grunnleggende årsaker til dette:

 1. Konsensusmekanisme: Staking er knyttet til Proof of Stake (PoS) og dets varianter, som delegert PoS, liquid PoS, og bonded PoS. Kryptovalutaer som bruker Proof of Work (PoW), som Bitcoin, støtter ikke staking fordi de krever mining, en prosess hvor komplekse matematiske gåter løses for å validere transaksjoner og lage nye blokker.
 2. Nettverksdesign: Noen nettverk er designet med spesifikke mål som ikke omfatter behovet eller funksjonaliteten for staking. For eksempel, noen kryptovalutaer fokuserer på privatliv, hurtige transaksjoner, eller andre spesifikke funksjoner hvor staking ikke nødvendigvis passer inn.
 3. Sikkerhetsbekymringer: Staking innebærer at brukere låser opp midler, som kan øke risikoen for sikkerhetsbrudd som «staking pools» angrep, hvor store mengder av stakede midler kan tiltrekke angripere.
 4. Utviklerens visjon: Skaperne av en kryptovaluta kan velge å ikke implementere staking basert på deres visjon for hvordan nettverket skal operere, styres, og skaleres.
 5. Eksisterende infrastruktur: For eldre eller mer etablerte kryptovalutaer kan overgangen til en staking-mekanisme kreve omfattende endringer i deres grunnleggende kode og nettverksoperasjoner, noe som kan være uønsket eller teknisk utfordrende.

På grunn av disse faktorene er staking ikke universelt tilgjengelig på tvers av alle kryptovalutaer, og tilgjengeligheten avhenger sterkt av hvert nettverks unike egenskaper og designbeslutninger.

Hvilken kryptovaluta kan stakes

Her er en liste over noen av krypto valutaene som kan stakes:


1
EthereumETHSikrer nettverket, støtter operasjonerVarierer med nettverksaktivitet
2CardanoADADelegasjon til staking poolsADA-belønninger basert på pool-suksess
3SolanaSOLDirekte staking fra lommebokSOL-belønninger
4PolkadotDOTStaking for nettverkssikkerhet og styringDOT-belønninger
5TezosXTZBaking for valideringXTZ-belønninger
6AlgorandALGOStaking ved å holde tokens i lommebokALGO-belønninger
7CosmosATOMStaking via valideringsnoder eller poolsATOM-belønninger og transaksjonsgebyrer
8Binance CoinBNBStaking for nettverksvalideringBNB-belønninger
9TronTRXStaking for nettverksvalideringTRX-belønninger
10EOSEOSStaking for nettverksressurser og styringEOS-belønninger
11AvalancheAVAXStaking for nettverkssikkerhet og transaksjonerAVAX-belønninger
12ChainlinkLINKStaking for oraclesBelønninger avhenger av nettverksbehov
13LiskLSKDelegert Proof of Stake for nettverksdriftLSK-belønninger fra delegerte noder
14TerraLUNAStaking for styring og sikkerhetLUNA-belønninger
15VeChainVETStaking for nettverksvalideringVTHO-belønninger for transaksjonsbruk
16ElrondEGLDStaking for nettverkssikkerhet og styringsdeltakelseEGLD-belønninger

Blokkjedestaking

Mange desentraliserte kryptovalutalommebøker lar brukere ståke direkte på børser. For eksempel, på Solanas Phantom-lommebok, kan brukere velge «Start Earning SOL»-alternativet for å se en liste over validatorer, med informasjon som totalt antall delegater, validatorgebyrer og totalt stakede eiendeler. Nettsteder som validator.app viser rangeringer av ytelse for å hjelpe brukerne med å ta denne beslutningen, men du vil generelt ha en validator som gir en god balanse mellom lave provisjoner, høy oppetid og en pålitelig historie.

For andre nettverk er prosessen lignende. Man må bare finne lommeboken eller tjenesten for å begynne å ståke. Daedalus er en populær stasjonær lommebok for Cardano-nettverket, som lar brukerne ståke nettverkets ada-valuta. Avalanche og Polygon har sine egne lommebøker. Prosessen er den samme i den forstand at brukerne må velge en validator fra en liste med alternativer og delegere tokensene sine for å tjene belønninger. Under er grensesnittet for staking av matic gjennom Polygons offisielle staking-nettsted.

Flytende Staking

Derivater Når du staker kryptoen din, låses den i en smart kontrakt og er utilgjengelig til den formelt er avstaking, en prosess kjent som unbonding. For mange er ikke det et problem fordi de er fornøyde med å lene seg tilbake mens kryptoen tjener avkastning. For andre er dette et stort problem fordi de ikke kan bruke den kryptoen som sikkerhet for utlån og lån i desentralisert finans (DeFi).

Flytende stakingderivater tilbyr et alternativ. Brukere staker kryptoen sin på en DeFi-applikasjon og mottar en kvitteringstoken som kan brukes til andre formål. Å ståke ETH på Lido-likviditetstjenesten vil gi avkastning og generere staked ETH-tokens (stETH) for brukeren. Hvis du mister stETH-en din, mister du din del av stakingpoolen.

Desentraliserte applikasjoner som Lido og Rocket Pool er på forkant av DeFi med sine kryptoderivater. Imidlertid er det fortsatt risiko involvert. Prisen på stETH er ikke bundet til ETH. Stort salgspress på stETH førte til en avvikling mellom prisene på de to tokenene i bjørnemarkedet i 2022.

Risikoer

Enhver avkastningsstrategi innebærer risiko. Selv om obligasjoner anses som en av de minst risikofylte eiendelsklassene, vil en kjøper ikke lenger motta betalinger hvis utstederen går konkurs.

I krypto vil en bruker slutte å motta stakingsbelønninger hvis de legger til en validator som slutter å operere. Heldigvis kan du få tilbake kryptoen din hvis dette skjer. Hvis din validator prøver å godkjenne svindeltransaksjoner eller gjør en teknisk feil som å kjøre to validatornoder med en identitet, blir eiendelene kuttet, og du mister en prosentandel av kryptoen din. Derfor er det viktig å finne validatorer med påvist sporrekord og høy oppetid.

Oppsummert

Det sikreste du kan gjøre med din krypto er å oppbevare den i en maskinvarelommebok som ikke er tilkoblet internett (kald lagring), fordi det ikke er noen motpartsrisiko. Imidlertid er staking en strategi verdt å utforske av mange grunner. Hvis du er en langsiktig troende på en blokkjede og har et stort antall tokens, kan staking være en enkel og effektiv måte å sette dem i arbeid og tjene renter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *