AI-Teknologi

Hva er Desentralisert autonom organisasjon (DAO)

Hva er Desentralisert autonom organisasjon (DAO)

Hva er Desentralisert autonom organisasjon (DAO). DAO, Representerer en styringsstruktur som utnytter blockchain-teknologi for å automatisere deler av avstemningsprosesser og transaksjonsbehandling.

DAO-er utgjør en sentral del av nøkkelkomponentene i ulike blockchain-applikasjoner, inkludert kryptovaluta, samt Web 3.0. Denne siste er en foreslått arkitektur for den kommende generasjonen av internett, som er fundamentert i desentraliseringen muliggjort av blockchain.

Visjonen bak DAO

Den overordnede visjonen bak DAO. Er er å forenkle etableringen av desentraliserte organisasjoner som respekterer interessene til interessentene, uten å være underlagt kontrollen til én enkelt part. DAO-er har funnet anvendelse i å skaffe finansiering til spesifikke prosjekter og etablere nye former for forretningsstrukturer. De muliggjør også automatisering av diverse økonomiske prosesser på blockchain-plattformer. Som Ethereum, for å sikre at interessentene mottar kompensasjon i samsvar med vedtatte regler. Videre er DAO-er dyktige til å automatisere delte beslutningsprosesser basert på spesifikke nivåer av investering, støtte eller engasjement.

En smart kontrakt basert på blockchain styrer både beslutningstaking og utførelse innenfor en desentralisert autonom organisasjon (DAO).

Diskuterer potensialet

Tilhengere diskuterer potensialet ved å benytte DAO-er som erstatning for tillit. Som tradisjonelt har vært basert på personlige relasjoner eller sentral myndighet. Ved å implementere en spesielt designet blockchain-applikasjon kalt en smart kontrakt. Likevel, målet om å erstatte tillit med kode er fortsatt et pågående arbeid. Det er viktig å påpeke at DAO-er ikke direkte automatiserer fysiske, juridiske prosesser eller kommunikasjon med myndigheter. Som er nødvendig for innsending av dokumenter, skattebetaling og innhenting av tillatelser. Dessuten er smartkontraktene som styrer beslutningstakingen og utførelsen innenfor DAO, først og fremst programvarekoder og ikke juridisk bindende kontrakter. I de fleste tilfeller må den oppnådde konsensusen implementeres av menneskelige agenter. Som deltakerne er villige til å ha tillit til. For å støtte den ønskede juridiske, forretningsmessige og skattemessige strukturen. Må også DAO-organisasjonen selv være inkorporert, uavhengig av den faktiske koden.

Alternativ tolkning

En alternativ tolkning er å se på DAO-er som potensielle automatiseringsverktøy for bransjer, som Hollywood-modellen for filmproduksjon. Filmbransjen har utviklet en modell som gjør det mulig for et stort antall deltakere å raskt samles og samarbeide om en ny film med usikre fremtidsutsikter. Hver deltaker, fra A-liste-skuespillere til kostymedesignere, mottar umiddelbar kompensasjon og en andel i prosjektets langsiktige suksess. DAO-er kunne muligens bidra til å automatisere en lignende modell for andre bransjer. Der deltakere blir kompensert ikke bare basert på en timepris, men også i forhold til virksomhetens generelle suksess, selv etter at de har avsluttet aktiv deltakelse.

DAO-er fungerer

Hvordan DAO-er fungerer, kan forklares ved å se på deres evne til å implementere desentraliserte beslutningstakingssystemer.

For å igangsette kodingen, programmeres smartkontrakten for å beskrive prosessen med å automatisere økonomiske transaksjoner. Generere nye mynter og distribuere stemmer. For eksempel kan stemmefordelingen baseres på faktorer som total investering, kategorisert etter kryptovalutalommebøker. Eller følge en logaritmisk kurve for å minimere risikoen for at store investorer skal dominere avstemningsprosessen.

Autonom organisasjon

En desentralisert autonom organisasjon (DAO) krever også en juridisk struktur, og det amerikanske verdipapirtilsynet har fastslått at. Salg av krypto-token i en DAO må registreres som verdipapirer. Flere stater, inkludert Tennessee og Wyoming, har startet prosessen med å anerkjenne DAO-er som juridiske enheter. Investeringsfirmaet Andreessen Horowitz har utarbeidet en guide som belyser fordelene og begrensningene ved ulike juridiske rammer for DAO-er.

Tilhengerne av en DAO må deretter spre informasjonen til potensielle investorer og deltakere. Avhengig av organisasjonsstrukturen kan enkeltpersoner delta ved å gi direkte kryptobidrag eller ved å utføre arbeid som valideres gjennom en portal. Eller en annen form for ressurs. For eksempel kan deltakere i en ny miljøovervåkingsapp bli belønnet for å bidra med sensordata. På samme måte kan en lagringstjeneste gi belønninger til brukere som tilbyr lagringskapasitet ved hjelp av protokollen for interplanetarisk filsystem.

Operativ

Når organisasjonen er operativ, har deltakerne i det minste gleden av å bidra til å anskaffe noe unikt eller støtte den juridiske innsatsen. For en sak de tror på. Samtidig åpner det seg også muligheter for at en DAO ikke bare kan ha en positiv innvirkning på verden. Men også generere avkastning som konverteres til den underliggende kryptovalutaen som støtter tokenet. I slike tilfeller kan deltakerne enten oppleve en økning i tokenets verdi eller motta betaling i selve tokenet eller via Ether eller en annen kryptovaluta.

Fordelene med DAO-er inkluderer

  • Automatisering av økonomiske prosesser knyttet til en desentralisert organisasjon.
  • Akselerert prosess for å skaffe finansiering til nye ideer.
  • Sikring av likeverdig stemmerett for alle i organisasjonen.
  • Effektivisering av distribusjonen av avkastning og gevinster.
  • Forbedret gjennomsiktighet i reglene for investeringsfordeling og beslutningstaking.

Ulempene og risikoene knyttet til en DAO inkluderer

  • Smarte kontrakter som er automatisert, kan være vanskelige å endre når det oppstår problemer.
  • Hackere kan finne sårbarheter for å utnytte midler i strid med interessentenes interesser.
  • Deltakere kan stå overfor betydelige transaksjonsgebyrer, noen ganger opptil $100 per transaksjon, spesielt i tidlige DAO-er.
  • Menneskelig inngrep er fortsatt nødvendig for å håndtere fysiske og juridiske prosesser, noe som kan hemme DAOs opprinnelige hensikt.
  • Regjeringer jobber fortsatt med å definere den juridiske statusen til DAO-er, noe som utgjør skatte- og juridiske risikoer for investorene.

Når det gjelder påvirkningen på organisasjoner, er DAO-er fremdeles i utvikling. På kort sikt vil de sannsynligvis ha størst innvirkning på innsamling av midler for spesifikke formål. Tjenester som GoFundMe hjelper i dag enkeltpersoner med å engasjere seg i årsaker de støtter. DAO-er kan ytterligere støtte slike initiativer ved å gi deltakerne muligheten til å stemme på strategier som samsvarer med deres intensjoner.

Fremtiden

I fremtiden kan DAO-er også lette etableringen av nyskapende investeringsorganisasjoner og automatisere tilbakeføringsprosessen til deltakerne. La oss ta et eksempel: En gruppe mennesker i en spesifikk by kan engasjere seg i en desentralisert låneapp. For sin by og aktivt delta i beslutningsprosesser om hvilke lån eller initiativer de ønsker å støtte. Hvis prosjektet viser seg vellykket, kan deltakerne bli belønnet basert på deres økonomiske bidrag, arbeidsinnsats eller ekspertise. Som de bidrar med til prosjektet.

På lengre sikt kan DAO-er åpne opp for en desentralisert modell for investering og støtte, analogt med Hollywood-modellen. For eksempel kan deltakere motta tokens som belønning for økonomisk støtte. Spesifikk ekspertise, eller for suksessen til markedsføringskampanjer målt i brukerengasjement.

Forandre verden

Konseptet med DAO-er begynner med en kreativ ide som tar sikte på å forandre verden, lansere nye virksomheter eller støtte en viktig sak. Dette er det området der DAO-er skiller seg ut. Gode formål kan tiltrekke seg betydelige investeringer, og DAO-en håndterer disse transaksjonene på en transparent blockchain.

Første DAO

Den første DAO-en, kjent som The DAO, hadde som formål å etablere en desentralisert organisasjon for en risikokapitalfond og oppnådde raskt en finansiering på $150 millioner. Da The DAO ble utsatt for et hackerangrep, samlet Ethereum-samfunnet seg for å tilbakebetale investorene.

Et annet eksempel er ConstitutionDAO, som forsøkte å anskaffe en tidlig kopi av USAs grunnlov og klarte å skaffe 47 millioner dollar. På kun en uke. Etter å ha tapt auksjonen ble hver deltaker tilbudt refusjon, fratrukket et transaksjonsgebyr på 100 dollar.

Lyktes

Ytterligere DAO-er har også lyktes med å skaffe midler til forskjellige formål. inkludert finansiering av romferder, låneprosjekter, eller å ansette et juridisk team for enkeltpersoner eller saker.

Les også: Hvordan Blockchain kan hindre valgfjusk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *