Hva erKryptovaluta

Hva er Solana (SOL)

Hva er Solana (SOL)

Hva er Solana (SOL). Solana er en blokkjede-plattform designet for å være vert for desentraliserte og skalerbare applikasjoner. Grunnlagt i 2017, er det et åpen kildekode-prosjekt som for øyeblikket drives av Solana Foundation med base i Genève, mens blockchain ble bygget av Solana Labs med base i San Francisco.

Solana er mye raskere når det gjelder antall transaksjoner den kan behandle, og den har betydelig lavere transaksjonsgebyrer enn konkurrerende blockchains som Ethereum. Kryptovalutaen som opererer på Solana blockchain – også kjent som Solana (SOL) – økte med nesten 12 000% i 2021 og hadde på et tidspunkt en markedsverdi på over 75 milliarder dollar, noe som gjorde den til en av de største kryptovalutaene målt etter dette på den tiden.

Tross sin popularitet unnslapp ikke SOL kryptomarkedets nedgang i 2022. Ved 29. desember 2022 hadde SOL falt til omtrent 3,63 milliarder dollar i markedsverdi. Ett år senere hadde den hentet tilbake nesten halvparten av sin tapte markedsverdi.

I november 2017 presenterte Yakovenko en white paper som utforsker bevis-for-historie (PoH)-konseptet. PoH muliggjør konsensus i blokkjeden ved å verifisere tidsforløpet mellom hendelser og brukes til å inkorporere tidsinformasjon i et register.

White paperet

I white paperet peker Yakovenko på at offentlig tilgjengelige blockchains på den tiden ikke baserte seg på tid. Hver node i nettverket brukte sin egen lokale klokke uten kjennskap til andre deltakernes klokker. Den manglende pålitelige kilden til tid førte til at når en melding ble stemplet med tid, var det ingen garanti for at alle andre deltakere i nettverket ville ta samme beslutning.1 Videreutvikling I 2018 samlet Yakovenko sammen fem andre for å grunnlegge prosjektet Loom. På grunn av mulig forveksling med et Ethereum-basert prosjekt med lignende navn, ble prosjektet omdøpt til «Solana», inspirert av den lille strandbyen nær San Diego, hvor medgrunnleggerne tidligere bodde.

Juni 2018

I juni 2018 økte prosjektet til å kjøre på skybaserte nettverk, og en måned senere lanserte selskapet en offentlig testnett som støttet opptil 250 000 TPS (transaksjoner per sekund).1

Innen 12. desember 2023 hadde Solana behandlet over 253 milliarder transaksjoner til en gjennomsnittlig kostnad på $0.00025 per transaksjon.

Skiller seg betydelig

Solana skiller seg betydelig ut med sin imponerende hastighet når det gjelder behandling av transaksjoner, i tillegg til å ha betydelig lavere transaksjonsgebyrer sammenlignet med konkurrerende blokkjeder som Ethereum. Kryptovalutaen som opererer på Solana-blokkjeden. Også kjent som Solana (SOL). Opplevde en utrolig økning på nesten 12 000 prosent. i løpet av 2021. På et tidspunkt nådde den en markedsverdi på over 75 milliarder dollar, og ble dermed en av de mest betydningsfulle kryptovalutaene på den tiden.

Selv om SOL opplevde stor popularitet, unnslapp den ikke kryptokollapsen i 2022. Ved utgangen av 29. desember 2022 hadde SOL falt til en markedsverdi på omtrent 3,63 milliarder dollar. Et år senere hadde den imidlertid klart å gjenopprette nesten halvparten av den tapte markedsverdien.

Hovedpunkter

Solana er en blokkjedeplattform designet for å imøtekomme desentraliserte og skalerbare applikasjoner.

Den skiller seg ut ved å kunne prosessere betydelig flere transaksjoner per sekund og samtidig kreve lavere transaksjonsgebyrer sammenlignet med konkurrerende blokkjeder som Ethereum.

Solana benytter seg av en proof-of-stake (PoS) blokkjedemodell, men det som gjør den unik er integrasjonen av en mekanisme kalt proof-of-history (PoH). Dette systemet bruker hashede tidsstempler for å bekrefte nøyaktig når transaksjoner finner sted.

Historien om Solana

Anatoly Yakovenko, en av grunnleggerne av Solana, har tidligere arbeidet med distribuert systemdesign hos ledende teknologiselskaper som Qualcomm Incorporated (QCOM). Hans erfaring har gitt ham innsikt i betydningen av en pålitelig klokke for nettverkssynkronisering. Han forstod at et pålitelig tidssystem kunne forenkle nettverkssynkroniseringen og føre til en eksponentiell økning i hastighet, med båndbredde som den eneste begrensningen.

Yakovenko konkluderte med at bruk av «proof-of-history» ville betydelig akselerere blockchain sammenlignet med systemer som Bitcoin og Ethereum, som mangler dedikerte klokker. Disse systemene har utfordringer med å skalere utover 15 transaksjoner per sekund (TPS) globalt, noe som er langt under gjennomstrømningen til sentraliserte betalingssystemer som Visa (V), som kan håndtere opptil 65 000 TPS under toppbelastninger. Kilde Solana History

Solanas Teknologi

Solanas utforming benytter algoritmer for å eliminere ytelsesproblemer forårsaket av blokkjedesoftware. Dette gjør plattformen skalerbar, sikker og desentralisert. I teorien tillater arkitekturen en grense på 710 000 TPS (transaksjoner per sekund) på et standard gigabit-nettverk, og opptil 28,4 millioner TPS på et 40 gigabit-nettverk.

Solanas blokkjede opererer med en kombinasjon av proof-of-history (PoH) og proof-of-stake (PoS) konsensusmodell. PoS gir validerere (de som bekrefter transaksjoner lagt til blokkjedens register) muligheten til å verifisere transaksjoner basert på antallet mynter eller tokens de innehar. Samtidig tillater PoH at disse transaksjonene tidsstemples og verifiseres på en svært rask måte.

Solana kontra Ethereum

Solanas raskt ekspanderende økosystem og fleksibilitet har naturligvis ført til sammenligninger med Ethereum, den ledende blockchainen for desentraliserte applikasjoner (dApps)

Intelligente kontrakter: Både Solana og Ethereum har funksjonalitet for intelligente kontrakter, noe som er avgjørende for å kjøre avanserte applikasjoner som desentralisert finans (DeFi) og ikke-fungible tokens (NFT-er).

Konsensus: Solana og Ethereum benytter begge en proof-of-stake (PoS) konsensusmekanisme, der validatorer satser sin kryptovaluta som sikkerhet for retten til å tjene belønninger for å støtte blockchainen. Solana forbedrer PoS ved å implementere PoH i tillegg.

Hastighet: Mye av oppmerksomheten rundt Solana i 2021 skyldtes dens klare fortrinn over Ethereum når det gjelder hastighet for transaksjonsbehandling og transaksjonskostnader. Solana behandler over 2,700 transaksjoner per sekund (per 12. desember 2023), og gjennomsnittskostnaden per transaksjon er $0.00025. Sammenlignet med dette kan Ethereum håndtere færre enn 15 TPS, mens gjennomsnittlige transaksjonsgebyrer ligger på omtrent $2.62.

Er SOL-tokenet til Solana tilgjengelig i mindre mengder

SOL-ene kan deles opp i mindre mengder som kalles lamporter; hver lamport har en verdi på 0.000000001 SOL. Lamportene har fått navn etter Leslie Lamport, en ledende dataviter kjent for sitt arbeid innen distribuerte systemer.7

Hvor mange SOL-token er i omløp for øyeblikket? Solana har et uendelig tilbud av SOL-token. Den omløpende forsyningen var på 426 millioner SOL den 12. desember 2023.12

Hvor plasserer Solana seg blant kryptoselskapene? Om vi ser på markedsverdien, var Solana den sjette største kryptovalutaen den 12. desember 2023. Blant de større konkurrentene finner vi Bitcoin, Ethereum, Tether, BNB og XRP.11

Oppsummert

Essensen Solana er en blockchain med formål, bruksområder og kapasiteter som konkurrerer (og muligens overgår) Ethereum. Den nyter betydelig popularitet som en blockchain, og dens kryptovaluta, SOL, innehar en betydelig andel av markedet for digitale valutaer. Du kan og gå til solanas hjemmeside her

Referanse Docs.solana.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *