Hva erKryptovaluta

Hva er Bitcoin

Hva er Bitcoin

Hva er Bitcoin. Bitcoin (BTC) er en kryptovaluta, en virtuell valuta designet for å fungere som penger og en betalingsform uten kontroll fra enkeltpersoner, grupper eller enheter. Dette eliminerer behovet for tredjepartsinnblanding i økonomiske transaksjoner. Minerene på blockchain blir belønnet for å verifisere transaksjoner, og valutaen kan kjøpes på flere børser.

Historien bak Bitcoin

Bitcoin ble introdusert for offentligheten i 2009 av en anonym utvikler eller gruppe utviklere ved navn Satoshi Nakamoto. Siden den gang har det blitt den mest kjente kryptovalutaen i verden, og populariteten har ført til utviklingen av mange andre kryptovalutaer. Disse konkurrentene prøver enten å erstatte den som et betalingssystem eller brukes som nytte- eller sikkerhetstokens i andre blockchains og nye finansielle teknologier.

Viktige Poeng

  • Lansert i 2009, er Bitcoin verdens største kryptovaluta etter markedsverdi.
  • I motsetning til fiatvaluta blir Bitcoin skapt, distribuert, handlet og lagret ved hjelp av et desentralisert bokføringssystem kjent som en blockchain.
  • Bitcoin og dets bokføring sikres av «proof-of-work» (PoW) konsensus, som også sikrer systemet og verifiserer transaksjoner.
  • Bitcoin kan kjøpes via ulike kryptobørser.
  • Valutaens historie som en verdioppbevaring har vært turbulent, med flere boom- og børskrakk-cykler i sin relativt korte levetid.

Registrering av Bitcoin.org og Prosjektets Start

I august 2008 ble domenenavnet Bitcoin.org registrert. Dette domenet beskyttet av WhoisGuard, noe som betyr at identiteten til personen som registrerte det, ikke er offentlig tilgjengelig.

I oktober 2008 kunngjorde en person eller gruppe under det falske navnet Satoshi Nakamoto til kryptografi-maillisten på metzdowd.com: «Jeg har jobbet med et nytt elektronisk kontantsystem som er helt peer-to-peer, uten en betrodd tredjepart.» Denne nå berømte hvitboken, publisert på Bitcoin.org med tittelen «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System,» ville bli Magna Carta for hvordan Bitcoin opererer i dag.

Første Blokk og Genesis Blokk

Den 3. januar 2009 ble den første Bitcoin-blokken utvunnet – Blokk 0. Dette er også kjent som «genesisblokken» og inneholder teksten: «The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks,» kanskje som bevis for at blokken ble utvunnet på eller etter den datoen.

Bitcoin’s 10-Års Jubileum og Historisk Påvirkning

Bitcoin.com markerer «For 10 år siden endret Bitcoin’s Genesis Block historiens gang.» Denne markeringen reflekterer over hvordan den første blokken, utvunnet for et tiår siden, har formet historien og påvirket utviklingen av Bitcoin som en banebrytende kryptovaluta.

Halvering av Bitcoin Belønninger

Bitcoin-belønninger halveres hver 210 000 blokker. For eksempel var belønningen per blokk 50 nye bitcoins i 2009. Den 11. mai 2020 skjedde den tredje halveringen, og belønningen for hver blokkoppdagelse ble redusert til 6,25 bitcoins. Den neste halveringen forventes å skje en gang i 2024, og bringe belønningen ned til 3,125 bitcoins.

Enheter og Denominasjoner

En bitcoin kan deles ned til åtte desimaler (100 milliontedeler av en bitcoin), og denne minste enheten kalles en satoshi. Ved behov, og hvis de deltagende minerne aksepterer endringen, kan Bitcoin til slutt gjøres deltbar til enda flere desimaler.

Tidlig Bitcoin Historie og Blockchain Teknologi

Den 8. januar 2009 ble den første versjonen av Bitcoin-programvaren kunngjort til Cryptography Mailing List, og den 9. januar 2009 ble Blokk 1 utvunnet, og Bitcoin-mining begynte alvorlig.

Bitcoin’s Blockchain Teknologi

Bitcoin er ikke for komplisert å forstå som en form for digital valuta. For eksempel, hvis du eier en bitcoin, kan du bruke kryptovaluta-lommeboken din til å sende mindre deler av den bitcoin som betaling for varer eller tjenester. Imidlertid blir det veldig komplekst når du prøver å forstå hvordan det fungerer.

Blockchain

Kryptovalutaer er en del av en blockchain og det nettverket som kreves for å drive det. En blockchain er en distribuert bok, en delt database som lagrer data. Data innenfor blockchain sikres av krypteringsmetoder.

Når en transaksjon skjer på blockchain, kopieres informasjonen fra forrige blokk til en ny blokk med den nye dataen, krypteres, og transaksjonen verifiseres av validatorer – kalt minere – i nettverket. Når en transaksjon er verifisert, åpnes en ny blokk, og en Bitcoin blir skapt og gitt som belønning til minerene som verifiserte dataene innenfor blokken. De kan deretter fritt bruke den, holde den eller selge den.

Transaksjoner settes i kø for å bli validert av minere i nettverket. Minere i Bitcoin blockchain-nettverket prøver alle å verifisere den samme transaksjonen samtidig. Mining- programvaren og utstyret jobber med å løse for nonce, et fire-byte nummer inkludert i blokkhodet.

Blokkhodet blir hasjet, eller tilfeldig generert av en minere gjentatte ganger til det møter et målnummer spesifisert av blockchain. Blokkhodet blir «løst,» og en ny blokk opprettes for at flere transaksjoner skal krypteres og verifiseres.

Bitcoin’s Bruk av SHA-256 Krypteringsalgoritme

Bitcoin bruker SHA-256 krypteringsalgoritmen for å kryptere data lagret i blokkene på blockchain. Enkelt sagt blir transaksjonsdata lagret i en blokk kryptert til et 256-bit heksadesimalt nummer. Dette nummeret inneholder all transaksjonsdata og informasjon knyttet til blokkene før den blokken.

Data som er lenket – eller kjedet – mellom blokker er det som har ført til at bokføringen blir kalt en blockchain.

Hvordan Mine Bitcoin

En rekke maskinvare- og programvareløsninger kan brukes til å mine Bitcoin. Da Bitcoin først ble lansert, var det mulig å mine det konkurransedyktig på en personlig datamaskin. Imidlertid, ettersom det ble mer populært, ble det flere minere som ble med i nettverket, noe som reduserte sjansene for å være den som løser hashen. Du kan fortsatt bruke din personlige datamaskin som en minere hvis den har nyere maskinvare, men sjansene for å løse en hash individuelt er minimale.

Dette skyldes konkurransen med et nettverk av minere som genererer rundt 444 kvintillioner hash (444 exa hash), eller tilfeldige nummergenereringer, per sekund. Maskiner – kalt Application Specific Integrated Circuits (ASICs), er spesialbygd for mining og kan generere opptil 335 billioner hash per sekund. Til sammenligning genererer en datamaskin med den nyeste maskinvaren omtrent 100 megahash per sekund (100 millioner).

For å lykkes som en Bitcoin-mining har du flere alternativer. Du kan bruke din eksisterende datamaskin til å bruke mining- programvare kompatibel med Bitcoin og bli med i en ,ming- pool. mining-pools er grupper av minere som kombinerer beregningskraften sin for å konkurrere med store ASIC mining-farmer.

Reduseres

Sjansene for å bli belønnet øker ved å bli med i en pool, men belønningene reduseres betydelig fordi de deles.

Hvis du har økonomiske midler, kan du også kjøpe en ASIC-miner. Du kan vanligvis finne en ny for rundt 10,000, dollar. men brukte selges også av minere, når de oppgraderer systemene sine. Det er noen betydelige kostnader, som elektrisitet og kjøling, å vurdere hvis du kjøper en eller flere ASICer.

Det er flere mining-programmer å velge mellom og mange puljer du kan bli med i. To av de mest kjente programmene er CGMiner og BFGMiner. Når du velger en pool, er det viktig å forsikre deg om hvordan de utbetaler belønninger, hva eventuelle avgifter kan være, og lese noemining-poolanmeldelser.

Kjøp av Bitcoin gjennom Kryptobørser

Hvis du ikke ønsker å mine bitcoin, kan det kjøpes gjennom en kryptobørs. De fleste vil være ute av stand til å kjøpe en hel BTC på grunn av prisen, men du kan kjøpe deler av BTC på disse børsene med fiatvaluta, som for eksempel amerikanske dollar. For eksempel kan du kjøpe en bitcoin på Coinbase ved å opprette og finansiere en konto. Du kan finansiere kontoen din med bankkonto, kredittkort eller debetkort. Den følgende videoen gir mer informasjon om kjøp av bitcoin.

Hvordan Brukes Bitcoin?

Bitcoin ble opprinnelig designet og lansert som en peer-to-peer betalingsmetode. Imidlertid vokser bruksområdene på grunn av økende verdi og konkurranse fra andre blockchains og kryptovalutaer.

Betaling

For å bruke Bitcoin, trenger du en kryptovalutalommebok. Lommebøker er din grensesnitt til blockchain og kan inneholde private nøkler til bitcoinene du eier, som må legges inn når du gjennomfører en transaksjon. Bitcoin aksepteres som betalingsmiddel for varer og tjenester hos mange butikker, forhandlere og butikker.

Fysiske butikker som aksepterer kryptovalutaer vil generelt vise et skilt som sier «Bitcoin Accepted Here». Transaksjonene kan håndteres med nødvendig maskinvareterminal eller lommebokadresse via QR-koder og berøringsskjermapplikasjoner. En nettbutikk kan enkelt akseptere Bitcoin ved å legge til denne betalingsalternativet blant sine andre nettbetalingsalternativer: kredittkort, PayPal, osv.

Interesse og Vekst i Bitcoin

Investorer og spekulanter ble interessert i Bitcoin etter hvert som populariteten økte. Mellom 2009 og 2017 oppsto kryptobørser som lette handel med bitcoin. Prisene begynte å stige, og etterspørselen vokste gradvis frem til 2017, da prisen brøt 1 000 dollar. Mange trodde at Bitcoin-prisene ville fortsette å stige og begynte å kjøpe for å holde. Tradere begynte å bruke kryptobørser for å gjøre kortsiktige handler, og markedet tok av.

Volatilitet og Nedgang i 2022

I 2022 stupte Bitcoin-prisen. I mars 2022 var den så høy som 47 454 dollar – innen november 2022 var den 15 731 dollar. Den kom seg deretter i 2023, nådde en pris på så mye som 31 474 dollar før den falt tilbake under 30 000 dollar. Nedgangen i Bitcoin fulgte en nedgang i andre eiendeler, delvis på grunn av større markedsturbulens relatert til inflasjon, stigende renter, forsyningsproblemer fra Covid, og krigen i Ukraina. I tillegg har noen viktige tokens krasjet i kryptoverdenen, samt en av de viktige børsene, noe som har skapt bekymringer om stabiliteten til digitale valutaer.

Risiko ved Investering i Bitcoin

Spekulative investorer har blitt trukket mot Bitcoin etter dets raske prisøkning de siste årene. Bitcoin hadde en pris på 7 167,52 dollar den 31. desember 2019, og et år senere hadde den økt med over 300% til 28 984,98 dollar. Den fortsatte å stige i første halvdel av 2021, handlet til en rekordhøyde på 68 990 dollar i november 2021 – for deretter å falle de neste månedene og holde seg rundt 40 000 dollar. Som nevnt ovenfor, fortsetter prisen å svinge voldsomt.

Bitcoin’s All-Time High og Inherent Risiko

Bitcoin’s all-time high pris er 68 990 dollar, nådd i november 2021. Dermed kjøper mange mennesker Bitcoin for dets investeringsverdi heller enn dens evne til å fungere som et betalingsmiddel. Imidlertid betyr mangelen på garantert verdi og dens digitale karakter at kjøp og bruk innebærer flere innebygde risikoer. For eksempel har flere investoralarmer blitt utstedt av Securities and Exchange Commission (SEC), Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), og Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) angående investering i Bitcoin.

Regulatorisk Risiko

Mangelen på ensartede reguleringer for kryptovalutaer reiser spørsmål om deres varighet, likviditet og universalitet.

Sikkerhetsrisiko

De fleste individer som eier og bruker Bitcoin, har ikke skaffet seg tokensene gjennom mining-operasjoner. I stedet kjøper og selger de Bitcoin og andre digitale valutaer på populære nettmarkeder, kjent som kryptobørser. Bitcoin-børser er helt digitale og – som med ethvert virtuelt system – er utsatt for hacking, skadelig programvare og driftsfeil.

Forsikringsrisiko

Bitcoin og kryptovalutaer er ikke forsikret gjennom Securities Investor Protection Corporation (SIPC) eller Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), men noen børser tilbyr forsikring gjennom tredjeparter. I 2019 kunngjorde handelsplattformen SFOX at de kunne tilby Bitcoin-investorer FDIC-forsikring, men kun for delen av transaksjoner som involverer kontanter.

Svindelrisiko

Selv med sikkerhetstiltakene inherent i en blockchain, er det fortsatt muligheter for svindelaktivitet.

Markedsrisiko

Som med enhver investering kan verdien av Bitcoin svinge. Valutaens verdi har faktisk sett ville prisbevegelser i løpet av sin korte levetid. Med høy volumkjøp og salg på børser er den svært følsom for nyhetsverdige hendelser. Ifølge CFPB falt prisen på Bitcoin med 61% på en enkelt dag i 2013, mens rekorden for prisfall på en dag i 2014 var så stor som 80%.

Regulering av Bitcoin

Som med enhver ny teknologi har forsøkene på å regulere Bitcoin vært vanskelige. Den nåværende administrasjonen søker å pålegge reguleringer rundt Bitcoin, men samtidig balanserer på en stram line for å unngå å kvele en voksende og økonomisk gunstig industri.

Biden-administrasjonens Tilnærming

Biden har uttalt at han vil forsøke å hindre den ulovlige bruken av Bitcoin, men samtidig støtte dets utvikling. USA har spesielt fokusert på regulering av kryptovaluta og dets kriminelle bruk i utlandet, for eksempel å ilegge sanksjoner mot kryptobørser og enkelte kryptolommebøker, samt å inndra kryptobetalinger som er gjort til kriminelle.

Fremtidig Regulering og Lovendringer

Som Bitcoin- og kryptoverdenen vokser, vil også reguleringen utvikle seg, noe som vil føre til mange endringer og lover over tid.

Hvor Lang Tid Tar Det å Mine Én Bitcoin?

Det tar i gjennomsnitt 10 minutter for mining-nettverket å validere en blokk og opprette belønningen. Bitcoin-belønningen er 6,25 BTC per blokk. Dette betyr at det tar omtrent 96 sekunder å mine 1 BTC.

Er Bitcoin en God Investering?

Bitcoin har en kort investeringshistorie fylt med svært volatile priser. Om det er en god investering avhenger av din økonomiske profil, investeringsportefølje, risikotoleranse og investeringsmål. Du bør alltid konsultere en finansprofesjonell for råd før du investerer i kryptovaluta for å sikre at det passer for dine omstendigheter.

Hvordan Tjener Bitcoin Penger

Bitcoin-nettverket av minere tjener penger fra Bitcoin ved å validere blokker vellykket og bli belønnet. Bitcoins kan byttes mot fiatvaluta via kryptobørser og kan brukes til å foreta kjøp fra forhandlere og detaljister som godtar dem. Investorer og spekulanter kan tjene penger ved å kjøpe og selge bitcoins.

Hvor Mange Bitcoins Er Igjen

Totalt antall bitcoins i eksistens er 19,51 millioner. Antallet bitcoins som gjenstår å bli minet er omtrent 1,4 millioner per 10. oktober 2023.

Konklusjonen

Bitcoin var den første kryptovalutaen og er ment å bli brukt som en betalingsform utenfor lovlig betalingsmiddel. Siden den ble introdusert i 2009, har populariteten til Bitcoin økt, og bruksområdene har utvidet seg, noe som har ført til opprettelsen av mange nye konkurrerende kryptovalutaer.

Selv om prosessen med å generere Bitcoin er kompleks, er investeringen i det mer rett frem. Investorer og spekulanter kan kjøpe og selge Bitcoin på kryptobørser. Som med enhver investering, spesielt en så ny og volatil som Bitcoin, bør investorer nøye vurdere om Bitcoin er riktig investering for dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display