Hva er

Hva er Tezos XTZ

Hva er Tezos XTZ

Hva er Tezos XTZ. Den er kjent for sin digitale token Tez (XTZ), opererer på en unik måte i kryptosfæren. I motsetning til tradisjonelle blockchains, har Tezos en styremodell. En modell som eliminerer harde forgreninger gjennom et avstemningssystem knyttet til brukernes økonomiske andeler. Denne tilnærmingen gir brukerne muligheten til å delta i desentralisert finans (DeFi). Utforske desentraliserte applikasjoner og dykke ned i den voksende verdenen av ikke-fungible token (NFT)-prosjekter.

Motstand mot blokkjedesplittelser

En fremtredende funksjon ved Tezos ligger i dens motstand mot blokkjedesplittelser, noe som skiller den fra sine motparter. Dette oppnås gjennom blockchain sitt innovative styremekanisme. Som sikrer at protokolloppgraderinger implementeres basert på brukernes avstemninger og økonomiske deltakelse i Tezos-nettverket.

Tezos omfavner en bevis-på-andel-mekanisme for å validere transaksjoner, en bemerkelsesverdig avvik fra den energiintensive Bitcoin-gruveprosessen. Dette forbedrer ikke bare effektiviteten, men samsvarer også med den bredere bransjetrenden mot bærekraftige blockchain-praksiser.

Initial Coin Offering

Reisen til Tezos har ikke vært uten utfordringer. Til tross for en vellykket Initial Coin Offering (ICO), møtte interne konflikter og juridiske kamper hindringer. Verdien av token, som tidligere steg over 8 dollar. I oktober 2021, opplevde en påfølgende nedgang og stabiliserte seg på litt under en dollar innen mai 2023.

Oppsummert står Tezos som et bevis på innovasjon innen blockchain-styring. Og åpner for en ny æra med desentralisert deltakelse og bærekraftighet.

Tezos opphav

Opphavet til Tezos kan spores tilbake til den visjonære tanken til Arthur Breitman. En fransk innfødt og tidligere ingeniør ved Google X og Waymo. Arthur, senere en kvantitativ analytiker ved Morgan Stanley, samarbeidet med sin kone, Kathleen Breitman. Kathleen, en tidligere ansatt hos Bridgewater Associates og R3. Et programvareselskap, krysset veier med Arthur på et Anarko-Kapitalistisk møte i New York. Og dette la grunnlaget for et unikt partnerskap.

I 2014, mens han fortsatt var ansatt hos Morgan Stanley. Skrev Arthur Breitman en banebrytende white paper under et pseudonym, der han forklarte grunnprinsippene bak Tezos. Dette la grunnlaget for det som skulle bli et revolusjonerende blockchain-nettverk.

Juli 2017

Det avgjørende øyeblikket kom i juli 2017 da Tezos Foundation, basert i Sveits og ledet av den sveitsiske gründeren Johann Gevers. Orkestrerte en enestående initial coin offering (ICO) i samarbeid med Breitman-ekteparet. Denne ICO satte raskt sitt preg på historien som den mest vellykkede til dags dato. Og rangerer som den syvende største krypto-coin-offeringen innen januar 2021.

I løpet av bare 13 dager samlet ICO-en inn imponerende 66 000 bitcoins og 361 000 ethers. Og verdien av tilbudet var på 232 millioner dollar, med hensyn til bitcoins handelspris på 1964 dollar. Denne økonomiske suksessen katapulterte Tezos Foundation til en solid posisjon, med rapporterte eiendeler på 471 millioner dollar per 31. desember 2022. Det ifølge «Tezos Foundation Biannual Update».

White paper

Reisen til Tezos, fra sin hemmelige white paper-opprinnelse til høydepunktet av ICO-suksess. Står som et bevis på skaperens genialitet og det levende landskapet innen blockchain-innovasjon.

Å Navigere Gjennom Utfordringene

Midt i advarslene fra U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) angående ICO-er, med spesiell vekt på deres klassifisering som investeringssikkerheter underlagt amerikansk lov, valgte Tezos ICO en ukonvensjonell tilnærming. Til tross for SECs advarsler ble den kalt en innsamling av donasjoner, med intensjonen om å unngå regulatoriske kompleksiteter. Imidlertid ble Tez til slutt distribuert i samsvar med eksterne bidrag.

Token-distribusjonen møtte utfordringer, hovedsakelig på grunn av en maktkamp mellom Breitmans og Johann Gevers. Denne interne konflikten førte til at Gevers trakk seg som president i Tezos Foundation tidlig i 2018, og markerte en turbulent periode for prosjektet.

Cirka ett år etter ICO-en, i juni 2018, kunngjorde Tezos Foundation at ICO-«donorer» som ventet på tildeling av Tez, måtte gjennomgå know-your-customer (KYC) – og anti-money-laundering (AML) -verifisering. Innen november 2020 hadde Tezos vellykket verifisert 94% av ICO-fondene, i tråd med regulatorisk samsvar.

Mars 2020

Det var et betydelig øyeblikk da Tezos Foundation, Breitmans og deres selskap Dynamic Ledger Solutions inngikk et forlik på 25 millioner dollar i en gruppesøksmål. Denne juridiske avklaringen håndterte bekymringene som ble reist av ICO-deltakere som ønsket å trekke tilbake investeringene sine, og ga en grad av avslutning på et turbulent kapittel.

Når det gjelder Tez’s markedsytelse, startet den handelen rett under 3 dollar i juli 2018. Men opplevde en nedgang til 0,36 dollar innen desember samme år. Til tross for utfordringene nådde den sitt høydepunkt på 8,55 dollar i oktober 2021, noe som viser motstandskraft. Den 9. juni 2022 ble Tez verdsatt til 2,21 dollar. Og opplevde en økning på 9 prosent.

Etter at Tether kunngjorde at de ville implementere sin ledende stablecoin på Tezos-nettverket. På den datoen hadde Tez en markedsverdi på 1,99 milliarder dollar og rangerte som nummer 33 blant kryptovalutaene. Tezos tålt regulatoriske stormer, interne konflikter og juridiske kamper, og har kommet ut med en varierende, men likevel robust markedspris.

Tezos’ Indre Mekanismer

På en måte som minner om de desentraliserte hovedbøkene til Bitcoin og Ethereum, baserer Tezos seg på blokkjedeteknologi. Ved å låne et konsept fra Ethereum, inkluderer Tezos bruken av smarte kontrakter. Uttrykket «Tezos» tilskrives enten den gamle greske frasen for «smarte kontrakter» eller, mer sannsynlig, et navn generert av en algoritme utviklet av Arthur Breitman. Denne algoritmen siler gjennom navn som ikke er tatt i bruk på internett, og sørger for at de er uttalt enkelt på engelsk.

Innenfor Tezos-økosystemet gir innsatsen av 8 000 Tez, kjent som en «roll», eieren autoritet til å operere en nettverksnode. Denne rollen gir dem rett til en proporsjonal del av Tez-belønninger for å validere blokkjedetransaksjoner. For de som har mindre mengder Tez, er alternativet å delegere dem til en nettverksnode kjent som en «baker» i Tezos-terminologi.

Når protokolloppgraderingssykluser avsluttes, noe som resulterer i opprettelsen av ekstra Tez-valuta for å kompensere utviklere, øker bakerinnsatser proporsjonalt som en inflasjonsjustering.

Avgjørende beslutninger

Angående protokolloppgraderinger avhenger av stemmegivningen fra bakers, proporsjonal med størrelsen på innsatsene deres. Disse endringene implementeres sømløst gjennom hele blokkjeden. For å avslutte en protokolloppgradering kreves deltakelse fra eiere som holder minst 81% av den gjeldende myntforsyningen.

Tezos skiller seg ut gjennom sin desentraliserte natur, tydelig både i nettverksaktivitet og styring. Tezos Foundation avviser tydelig enhver involvering i operative saker mens de aktivt støtter utviklingen av Tezos-infrastrukturen. Videre retter den tilskudd og annen finansiering mot å fremme den omfattende adopsjonen av nettverket.

En Unik Sti

Tezos skiller seg ut gjennom distinkte styreprotokoller, en merkbar avvik fra Bitcoin og Ethereum, som begge mangler formelle styresystemer. Det som virkelig skiller Tezos er dens faste holdning mot blockchain-forgrening, en funksjon som er uvanlig i kryptolandskapet. En uvanlig bestemmelse justerer aktive innsatser for opprettelsen av nye token, strategisk utformet for å oppmuntre til aktiv deltakelse.

Videre fremhever tilhengere av Tezos modellen med bevis på eierandeler for validering av blockchain, og understreker dens energieffektivitet sammenlignet med den ressursintensive Bitcoin-gruveprosessen.

Det er imidlertid viktig å erkjenne den spekulative og svært volatile naturen til kryptovalutaer. En forsiktig tilnærming anbefales, med en påminnelse om å utvise nødvendig aktsomhet og aldri investere mer enn man har råd til å tape.

Når vi ser fremover, reiser Tezos’ inflasjonsmekanisme spørsmål om dens langsiktige effektivitet i å beskytte interessenter gjennom utstedelse av ekstra token. Nettverkets robuste styreprotokoller og beskyttelse mot blockchain-forgreninger gir klare fordeler.

Banebrytende eksperiment

Tezos-teknologi har nylig blitt anvendt i et banebrytende eksperiment utført av europeiske sentralbanker. Hvor de utforsker muligheten for å lansere en digital euro – en sentralbankdigital valuta.

Trekningen av Tezos strekker seg også til partnerskap, med betydelig støtte fra One Of. NFT-plattformen støttet av musikklegenden Quincy Jones. Imidlertid forblir bærekraften til visse bruksområder, som kryptovalutabruk avhengig av markedsfluktuasjoner, et åpent spørsmål, spesielt i lys av utviklende kryptovaluta-verdivurderinger og markedsdynamikk. Fremtiden for Tezos utfolder seg i et dynamisk landskap, preget av innovasjon og strategiske samarbeid. Se også hjemmesiden til Tezos her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *