Hva er

Hva er Rug Pull

Hva er Rug Pull

Hva er Rug Pull. En «rug pull» er en svindel der en kryptovaluta- eller NFT-utvikler hypet et prosjekt for å tiltrekke seg investormidler. Bare for å plutselig stenge ned eller forsvinne og ta med seg investorenes verdier. Navnet kommer fra uttrykket «å trekke teppet bort» fra under noen, og etterlater offeret i ubalanse og panikk.

Rug pulls har økt i takt med at desentralisert finans (DeFi) tiltrekker seg flere investorer til kryptorommet. I løpet av de første seks ukene av 2023 var det minst 11 rug pulls. Noe som resulterte i tyveri av en samlet sum på over 14 millioner dollar, ifølge Comparitech’s database for kryptosvindel.

Forskjellige Rug Pulls

Typer rug pulls Rug pulls kan betraktes som enten harde eller myke. En hard rug pull er når en utvikler ikke har noen intensjon om å fullføre et prosjekt. Og har til hensikt å svindle investorer fra starten av, for eksempel ved å «hardt koble» et prosjekts kode. For å åpne en mulighet for tyveri. I motsetning til dette har en myk rug pull vanligvis ikke kodebasert svindel. I stedet pleier myke rug pulls å stole på markedsføringshype for å falskt øke verdien av et prosjekt, og deretter stenger prosjektets grunnleggere det ned og stikker av med pengene. Uansett er resultatet av begge typer tap for investorene.

Rug pulls faller generelt inn i følgende kategorier:

Dumping

Denne typen myke rug pull er lik pump-and-dump-ordninger for småaksjer. Utviklerne av et prosjekt hypet det opp for å trekke investorer og oppmuntre til handelsaktivitet. Ved å bruke markedsføringsverktøy som sosiale medier, konkurranser og andre insentiver samt private servere som Discord. For å skape et fellesskap rundt prosjektet. Etter å ha oppblåst verdien av en mynt eller NFT, selger utviklerne raskt sin egen forsyning. Noe som fører til at tokenets verdi faller kraftig. Investorer sitter deretter igjen med mest verdiløse eiendeler. Dumpingordninger kan vare i timer eller år avhengig av utviklerne. Og kan noen ganger se ut som normal markedsvolatilitet i stedet for bevisste svindel.

Likviditetsstjeling

Prosjekter som er vert på en DeFi-handelsplattform krever vanligvis en pool av kryptovaluta tokens for handler og lån. Disse tokenene er tilsynelatende sikret med smarte kontrakter. Men utviklere kan bygge smutthull inn i kontraktene som tillater dem å stjele poolen av tokens fra investorene sine. Dette regnes som en hard rug pull, ettersom utviklerne skapte prosjektet med ondsinnet hensikt innebygd.

Begrensning av salgsordrer

Enda et eksempel på en hard rug pull. Denne ordningen er avhengig av at utvikleren av et prosjekt inkluderer begrensninger for salg i koden til deres tokens. Mens investorer kan fortsette å kjøpe, kan de ikke selge med mindre en utvikler tillater det. Svindlere selger deretter sine tokens når de ønsker det, og etterlater investorene i stikken med til slutt verdiløse eiendeler.

Er rug pulls ulovlige

Det korte svaret: Det kommer an på. Kryptosvindelreguleringen er ennå ikke konsistent nasjonalt eller internasjonalt. I USA har for eksempel reguleringen vært inkonsekvent. Da det ennå ikke er klart hva SEC anser som under sitt tilsyn. For eksempel betrakter ikke SEC Bitcoin som en sikkerhet. Men det ble likevel ført en rettssak mot Ripple Labs for salg av sin XRP-digitale token. Ripple kjemper mot anklagen og argumenterer for at kryptotokens ikke bør behandles som en sikkerhet.

Hvis du er forvirret, er du ikke alene. Å avgjøre hva som regnes som en investeringskontrakt (en sikkerhet) eller ikke, er vanskelig i kryptorommet. Imidlertid har SEC et retningsgivende prinsipp for å definere hva som er en sikkerhet. Det kalles Howey-testen. Og fastslår at «en ‘investeringskontrakt’. Eksisterer når det er investering av penger i et fellesforetak med en rimelig forventning om fortjeneste som skal utledes fra andres innsats.» Noen eksperter mener at blockchain-prosjekter, inkludert initialt tilbud av mynter (ICOs). Bør behandles som verdipapirer, mens selve tokensene, som bitcoins og ether, ikke bør det.


Mens harde rug pulls vanligvis er ulovlige. Siden det vanligvis er klart at utvikleren har stjålet investorfond uten intensjon om å fullføre prosjektet. Kan myke rug pulls teknisk sett ikke være ulovlige, selv om de er svært uetiske. Fordi en myk rug pull kan ta år å skje, kan det virke som om utviklerne fortsatt aktivt jobber med prosjektet, og det kan de være.

Imidlertid trapper noen stater opp innsatsen for å bekjempe kryptosvindel, selv for svindlere som spiller det lange spillet. For eksempel har delstaten New York. Foreslått en lov som ville straffe utviklere som eier mer enn 10 prosent av deres virtuelle tokenforsyning. Og selger mer enn 10 prosent av den totale forsyningen innenfor en femårsperiode fra siste salg av tokensene.

Kjente Rug Pulls

Kjente eksempler på krypto rug pulls Kryptosvindel er stor business. Med anslagsvis 25 milliarder dollar tapt til kryptovaluta- og NFT-svindel så langt, og ingen tegn til å avta. Og med over 2,8 milliarder dollar tapt til rug pulls i 2021 og mer enn 280 rug pulls utført bare i 2022. Er det ingen mangel på eksempler å trekke fra.

Her er noen rug pulls som har skilt seg ut i de siste årene:

Thodex

Faruk Fatih Ozer, grunnleggeren av Thodex. Tidligere en av Tyrkias største kryptobørser, flyktet til Albania i 2021 etter angivelig å ha bedratt plattformens brukere for 2,7 milliarder dollar. Før han flyktet fra Tyrkia, tilbød Ozers selskap nye registranter millioner av gratis dogecoins. Som mange brukere sier de aldri mottok.

I 2022 kom Ozer på nyhetene igjen da han ble arrestert i Albania og utlevert til Tyrkia. Tyrkias regjering har uttalt at de søker en straff på over 40 000 år mot Thodex’ grunnleggere og medskyldige.

AnubisDAO

I et fremragende eksempel på en likviditetspoolordning, bedro AnubisDAOs anonyme utviklere investorer for omtrent 60 millioner dollar. Utviklerne, som ikke hadde noen nettside eller hvitbok, foreslo en desentralisert valuta støttet av en kurv med eiendeler. Etter å ha fått støtte fra en rekke investorer, tømte utviklerne AnubisDAOs likviditetspool 20 timer inn i salget.

Evolved Apes

Høsten 2021 forsvant en anonym utvikler. Kjent som Evil Ape etter å ha tatt med seg 2,7 millioner dollar fra investorfond. Investorer hadde gått på limpinnen for et falskt NFT-prosjekt. Kalt Evolved Apes, en samling av 10 000 tegneserieaper som skulle inkludere et slåssespill. Mens spillet aldri ble utviklet, eksisterer NFT-ene fortsatt og kan fremdeles finnes på OpenSea, en NFT-markedsplattform.

Frosties NFT

Ethan Nguyen og Andre Llacuna kom på nyhetene i 2022. Da de ble siktet for å ha planlagt å begå bedrageri med elektroniske overføringer og hvitvasking av penger. I en av de første aksjonene mot rug pulls i USA. Duoen hadde skapt et NFT-prosjekt kalt Frosties, som de annonserte som med belønninger, giveaways og eksklusive muligheter. Timer etter å ha solgt rundt 1,1 millioner dollar av Frosties. Stengte Nguyen og Llacuna ned prosjektet og forsvant med investorfondene.

Hvordan unngå en rug pull

De fleste rug pulls kommer fra nye prosjekter som kan virke som spennende investeringer. Med omfattende svindel i kryptoverdenen, kreves ekstra nøye granskning før du investerer pengene dine.

Selv om det ikke er vanntett, kan disse tipsene hjelpe deg med å unngå en svindel.

Vær skeptisk

En sunn dose skepsis er nyttig når du sorterer gjennom krypto-hypen. Ikke hver ny kryptovaluta eller NFT vil være det neste store. Faktisk vil de fleste av dem ikke være det, som demonstrert av pengene samlet inn i de mest populære kryptovalutaene. Bitcoin og Ethereum dominerer fortsatt markedet, med den tredje største mynten som ikke engang er halvparten av Ethereum sin markedsverdi.

Som mange kryptoeksperter sier, ikke invester penger du ikke har råd til å tape.

Vær tålmodig

En av de velprøvde måtene svindlere pusher salg på, er gjennom å skape en følelse av hastverk eller knapphet. Med andre ord, frykt for å gå glipp av noe, eller FOMO. Hvis du føler at dette er en mulighet du absolutt ikke kan gå glipp av. Og at du må investere umiddelbart – før du har hatt tid til å undersøke – ta en pause. Det er sannsynligvis klokt å ta et skritt tilbake og vurdere hva som skaper følelsen. Er det en legitim tidsbegrensning, eller er det en kunstig skapt fôringsfrenesi?

I motsetning til noen andre bransjer har krypto ikke en innebygd avkjølingsperiode. Noe som betyr at du ikke kan avbryte eller trekke tilbake en overføring av midler, i de fleste tilfeller. Å ta tiden din kan bety at du går glipp av en mulighet nå og da, men det kan også spare deg for enda mer.

Forskning

Kryptoverdenen er full av anonymitet og aliaser, noe som er en del av grunnen til at svindel er så vanlig i dette miljøet. Likevel bør du fortsatt samle så mye informasjon om prosjektet som mulig. Dette kan inkludere bakgrunnen til utviklerne, inkludert tidligere prosjekter og erfaring. For de med erfaring innen koding og blockchain, se nærmere på prosjektspecs. Og hvis prosjektet har en hvitbok, bør du lese den grundig.

Oppsummert

Før du investerer, sørg for å gjøre dine undersøkelser. Selv om du ikke er garantert å oppdage hver svindel. Vil du ha mye bedre sjanse for å unngå dårlige avtaler hvis du tar deg tid og undersøker grundig. Hvis du legger dine hardt opptjente penger i et risikabelt kryptoprosjekt. Er det avgjørende å forstå hva du kjøper og hvorfor du tror det vil stige i pris.

Les også de største kryptosvindelene i 2024

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *